De Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, buzoienii au fost primiți cu tort și aplauze la Centrul de Transfuzii

14 iunie 2022 | 0 comentarii |

Consiliul Județean Buzău i-a premiat pe donatorii fideli, iar ca un dar special pentru această zi specială, Ministerul Sănătății și-a dat acordul pentru investiții în consolidarea și modernizarea centrului buzoian.

 

Zi festivă, astăzi, la Centrul de Transfuzii Buzău, unde s-a sărbătorit Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, marcată anual la data de 14 iunie, împreună cu donatorii. Invitația de a „sărbători împreună” această zi specială a fost lansată încă de ieri, de directoarea Centrului de Transfuzii și personalul instituției medicale, Adriana Crăciun: „Vă așteptăm, dragi buzoieni, să sărbătorim împreună! Cu ajutorul Consiliului Județean și al Primarie Buzău vom face din aceasta zi o sărbătoare a voastră, a donatorilor de sânge! De la inimă, la inimă!” – este mesajul prin care buzoienii au fost încurajați să doneze.

Pentru a celebra Ziua Mondială Donatorului de Sânge, Centrul de Transfuzii Buzău a fost decorat festiv, cu baloane și mesaje de mulțumire, iar donatorii s-au prezentat, conștiincioși, de la prima oră, pentru a dărui un strop de viață celor aflați în nevoie.

Au fost întâmpinați cu aplauze, iar după donare au fost serviți cu tort, sucuri și mesaje de recunoștință. La eveniment a fost prezent și președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, care la fel ca și în alte ocazii, le-a oferit donatorilor fideli diplome și cadouri, mulțumindu-le pentru gestul pe care-l fac benevol, unii de zeci de ani, pentru a salva alți semeni aflați în nevoie.

 

Directoarea Centrului de Transfuzii, Adriana Crăciun spune cănevoia de sânge este permanentă, iar pe donatorii fideli ne bazăm pentru a obține și produsele speciale din sânge de care au nevoie pacienții cu anumite afecțiuni, pentru a trăi. În timpul pandemiei, numărul donatorilor și al donărilor a scăzut, dar încercăm să ne revenim și să atragem cât mai mulți donatori prin colectele mobile, inclusiv în rândul celor care se fidelizează. Din păcate, dacă în anii foarte buni ai Centrului existau aproximativ 14.000 de donatori, acum avem doar câteva sute, iar numărul lor continuă să scadă. Pentru noi asta e o problemă, pentru că donatorul inițial, cel care vine o singură dată să doneze, dă doar o singură pungă de sânge, pe când cei fidelizați sunt acei donatori care donează în mod constant la 3 luni, având 4-5 donări pe an, iar cu ajutorul lor putem obține componente vitale pentru viața pacienților (eritrocite, trombocite, plasmă), care folosesc pentru mai multe patologii cum ar fi  boli ereditare hematologice cronice sau cancer. Donațiile de plasmă, de asemenea, sunt utilizate pentru fabricarea de medicamente precum imunoglobulinele sau factorii de coagulare”, a explicat directoarea Centrului de Transfuzii.

 

Din păcate, în România nu există o cultură donatorului, ca în alte țări, de aceea „suntem cu atât mai reunoscători donatorilor fideli, pe care ne bazăm la nevoie. Este adevărat, mulți dintre ei au înțeles cât de important este gestul de a dona abia după ce ai înșiși sau cineva apropiat lor a avut nevoie acută de sânge, dar au devenit donatori fideli. Așa cum am subliniat și de Crăciun, când Consiliul Județean, care ne sprijină foarte mult în activitatea noastră, a premiat alți donatori fideli, acești oameni sunt speciali și de aceea simțim nevoia, la rândul nostru, să le mulțumim din când în când, în numele pacienților salvați de sângele donat de ei. Astăzi au fost premiați 10 donatori, iar unul dintre ei s-a fidelizat după ce a avut o problemă cu copilul și l-am putut ajuta pentru că alți oameni au donat sânge pentru el. Atunci a înțeles cu adevărat cât de importantă este donarea… Avem donatori pe care ne bazăm de zeci de ani, unii dintre ei având peste 100 de donări. Acem chiar un buzoian care a donat de 170 de ori, iar sângele său a salvat peste 500 de oameni”, a declarat Adriana Crăciun, mulțumind încă o dată donatorilor, Consiliului Județean pentru sprijinul constant acordat, dar și Primăriei Buzău care anul acesta s-a alăturat susținerii donării și a panotat autobuzele de pe traseul 7 cu afișe prin care susține donarea.

 

Iar pentru ca Ziua Mondială a Donatorului de Sânge să fie cu adevărat o sărbătoare, Ministerul Sănătății a transmis astăzi, ca un cadou mult-așteptat, Acordul prealabil al ordonatorului principal de credite  prinind proiectul de investiții în „Consolidare și modernizare a CTS Buzău”. „Din păcate, Centrul de Transfuzii Buzău nu se simte foarte bine. În urmă cu câțiva ani, în partea laterală a construcției, acolo unde în trecut a funcționat casieria (pe care l-am și dezafectat), am descoperit câteva fisuri, care însă cu timpul s-au accentuat. La momentul respectiv, am înștiințat Institutul Național de Transfuzie Sanguină și Ministerul Sănătății prin adrese în care menționam problemele apărute și colicitam sprijin pentru investiții în infrastructura clădirii, construită în 1974. Din fericire, sala de recoltare și etajul unu nu sunt încă afectate, dar riscul ca și acestea să fie afectate dacă nu se face o consolidare a clădirii, este destul de mare. În urma repetatelor noastre apeluri referitoare la acest aspect, am reușit ca anul trecut să facem expertizarea tehnică a clădirii, iar astăzi am primit și acordul prealabil pentru investiții, în faza a doua. Sper ca în cel mai scut timp să primim și banii pentru realizarea proiectului de consolidare și modernizare, așa cum am propus și ni s-a și aprobat, după care să putem trece și la faza de execuție”, a detaliat Adriana Crăciun.

 

La rândul său, președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, a promis că se va implica în consolidarea și mmodernizarea clădirii și și-a exprimat speranța că, deși Centrul de Transfuzii, ca și Serviciul Județean de Ambuanță, funcționează în subordinea ministerului Sănătății, aceste instituții ar putea fi ajutate și de autoritățile locale.

Chiar dacă Centrul de Trasfuzii, Ambulanța și DSP funcționează în directa subordonare a Ministerului Sănătății și nu avem posibilitatea să investim din bugetul local, vom căuta și noi resurse, prin anumite programe, cum ar fi fonurile europene, astfel încât la un moment dat să fie reabilitate toate aceste clădiri, care sunt de importanță strategică pentru asigurarea sănătății comunității locale. Din păcate, toată lumea a început să se gândească la aceste lucruri abia în ultimii 10-15 ani, iar de peste 50-60 de ani de când au fost construite nu s-a investit nimic în consolidarea și reabilitarea acestora. De undeva trebuie să începem să rezolvăm aceste probleme, pentru că altfel riscăm să ajungem în situația în care nu se va mai putea face nimic”, a declarat președintele CJ, Petre Emanoil Neagu.

 

Astăzi, în lumea întreagă sunt sărbătoriți donatorii de sânge, cei care salvează vieți fără să aștepte nimic în schimb. Sângele este un medicament vital, care nu poate fi cumpărat din farmacii. În 2022, sloganul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge este „Donarea de sânge este un act de solidaritate. Alăturaţi-vă efortului şi salvaţi vieţi!”, pentru a atrage atenţia asupra rolului pe care donarea voluntară de sânge îl joacă în salvarea de vieţi şi pentru creşterea solidarităţii în cadrul comunităţilor.

Obiectivele specifice ale campaniei desfășurate de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge 2022 sunt de a mulțumi donatorilor de sânge din întreaga lume şi de a genera o conştientizare mai largă a publicului cu privire la necesitatea donării de sânge regulate şi neplătite; promovarea valorilor comunitare ale donării de sânge pentru consolidarea solidarităţii comunităţii şi a coeziunii sociale; sensibilizarea cu privire la necesitatea investiţiilor sporite din partea guvernelor pentru a construi un sistem naţional de sânge durabil şi rezistent şi pentru a creşte colectarea de la donatorii de sânge voluntari neremuneraţi.

 

Cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, Premierul Niclae Ciucă a transmis un mesaj prin care face un apel la solidaritate cu pacienţii care au nevoie de transfuzii și atrage atenția că este mare nevoie de sânge în spitale, iar insuficienţa stocurilor necesare, accentuată din cauza pandemiei, înseamnă intervenţii chirurgicale vitale amânate sau agravarea stării unor pacienţi.

Marcăm astăzi Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, prilej pentru a le mulțumi celor care salvează vieți donând sânge, dar și pentru a conștientiza importanța acestui gest de solidaritate față de cei a căror viață sau sănătate pot să depindă, la un moment dat, de o transfuzie de sânge. Este mare nevoie de sânge în spitale, iar insuficiența stocurilor necesare, accentuată din cauza pandemiei, înseamnă intervenții chirurgicale vitale amânate sau agravarea stării unor pacienți aflați în stare critică. Șansele lor de supraviețuire și de vindecare vor fi cu atât mai mari cu cât vor fi mai mulți oameni vor înțelege importanța socială a gestului de a dona sânge. Lansez, din acest motiv, un apel la solidaritate cu pacienții care au nevoie de transfuzii și sper ca cei care au mai donat sânge până acum, prin exemplul personal, să-i motiveze și pe alții. Am încredere în generozitatea și capacitatea de mobilizare a românilor pentru astfel de cauze cu caracter umanitar, așa cum au demonstrat cei care au donat sânge pentru militarii și cetățenii răniți în urma agresiunii ruse asupra Ucrainei, și le mulțumesc pentru aceasta” – a transmis premierul.

 

Și Ministerul Sănătății face apel pentru donarea voluntară de sânge și mulțumește tuturor celor care au înțeles importanța actului donării, ajutând bolnavii să supravieţuiască prin gestul lor. Necesitatea de a dispune de sânge şi produse de sânge sigure pentru transfuzii este esențială pentru salvarea de vieți.

Ministerul Sănătății urmărește eficientizarea activității sistemului național de transfuzie sanguină. Este nevoie de o permanentă dezvoltare și reformare în acest domeniu, iar Ministerul Sănătății împreună cu specialiștii lucrează la un set de măsuri în acest sens. În cadrul Programului de sprijin pentru reformele structurale (SRSS) privind reorganizarea sistemului de transfuzie realizat în colaborare cu Comisia Europeană, experți români și din alte state membre ale Uniunii Europene lucrează la identificarea unui nou model de creștere a capacității de asigurare a tratamentului transfuzional pentru pacienții care au nevoie și de îmbunătățire a accesului populației la donarea de sânge în cadrul unui program flexibil, adaptat”, se arată într-un comunicat al MS.

Nevoia de sange este universală și obiectivul autorităților este acela de creștere a calității vieții pacienților, însă fără ajutorul donatorilor echipele de medici nu pot atinge acest obiectiv, se mai arată în comunicatul MS, în care se subliniază că donarea de sânge este un act de solidaritate”, și românii sunt îndemnați să se alăture „efortului şi salvaţi vieţi”.

 

Sângele, produsele sanguine sigure şi transfuzia acestora reprezintă un aspect critic al îngrijirii şi al sănătăţii publice, precizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe site-ul său (https://www.who.int). Acestea sunt de importanţă majoră în tratarea persoanelor care suferă de o serie de boli şi ca urmare a accidentelor, dezastrelor naturale şi conflictelor armate. „Nevoia de sânge este universală, dar accesul la acesta este limitat, în special în ţările cu venituri mici şi medii, unde persoanele afectate sunt mai ales în rândul femeilor şi al copiilor, deoarece aceştia tind să aibă cel mai mult nevoie de sânge”, arată OMS, care subliniază că a deveni donator de sânge voluntar este un gest simplu, dar altruist, pe care toată lumea îl poate face pentru a consolida comunităţile, a sprijini sistemele locale de sănătate şi a salva vieţi.

Marcarea anuală a acestei zile favorizează creşterea gradului de conştientizare a necesităţii de sânge şi produse sanguine sigure şi este un prilej pentru a mulţumi donatorilor de sânge voluntari, neplătiţi, pentru gestul lor salvator de vieţi, dar și un prilej de a chema la acțiune guvernele şi autorităţile naţionale de sănătate pentru a furniza resurse adecvate şi a pune în aplicare sisteme şi infrastructuri pentru a creşte colectarea sângelui de la donatori de sânge voluntar.

 


Adaugati un comentariu


 

*