Zece români au primit o nouă șansă la viață prin transplant

13 iunie 2022 | 0 comentarii |

Generozitatea familiilor a trei îngeri salvatori și mâinile de aur ale medicilor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș, IC Fundeni, ICUTR Cluj și Spitalul Clinic de Oftalmologie București au făcut posibil ca viața să triumfe încă o dată, dicolo de moarte.

 

Minunile se întâmplă în fiecare zi lângă noi. Oameni cu suflet mare și medici cu mâini de aur le fac posibile. O nouă şansă la viaţă a fost dăruită, în ultima săptămână, celor aflaţi în suferinţă, de familiile unor îngeri pe care medicii din Târgu Mureș nu i-au putut salva, dar au făcut posibil ca viața să triumfe dincolo de moarte, ca urmare a gestului de neprețuit pe care l-au făcut famiile a trei pacienți aflați în moarte cerebrală, acceptând donarea de organe. 

Medicii echipelor de transplant au putut salva astfel, prin transplant de ficat şi rinichi, 8 români a căror unică șansă era primirea unui organ salvator, iar alţi 2 pacienţi și-au putut recăpăta vederea, în timp ce mai mulţi pacienţi vor avea o viaţă mai bună în urma intrevenţiilor de transplant ţesuturi osteotendinoase. Totul a fost posibil datorită gestului altruist al 3 familii care, deşi au pierdut pe cineva foarte drag, au fost de acord cu donarea de organe şi ţesuturi. O dovadă a iubirii faţă de semeni ce nu poate fi cuantificată în cuvinte. Și DA, se demonstrează încă o dată că transplantul înseamnă viață!

 

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg Mureș, trei intervenţii de prelevare de organe şi ţesuturi s-au realizat în doar câteva zile, prin bunăvoinţa familiilor a trei pacienţi, aflaţi în moarte cerebrală. Decizia de a ajuta alţi oameni necunoscuţi, care trebuie luată într-un astfel de moment, este una foarte grea şi încărcată de emoţii puternice. Cu profesionalism şi mult efort, echipa ATI şi de coordonare a spitalului din Tg. Mureş (medicii Mihai Morariu, Dalia Truță, Nyiri Emese, Oana Coman și Alexandra Gheorghe, împreună cu asistenții Andrei Burghelea și Dorin Boca), alături de coordonatorul regional de transplant, Dr. Oana Pitea, au făcut posibil să fie pornite resorturile speranţei pentru alţi pacienţi.

Apreciem efortul și dedicarea echipei ATI şi de coordonare transplant a Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureş, precum şi al conducerii acestei unităţi sanitare în susţinerea şi dezvoltarea Programului Naţional de Transplant”, transmite conducere Agenției Naționale de Transplant (ANT), care subliniază că la Târgu Mureș s-au realizat anul acesta 10 prelevări de organe şi ţesuturi.

 

Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele Institutului Clinic Fundeni – pentru ficat, Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj – pentru rinichi, Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti – pentru cornee şi Spitalului Clinic Colentina pentru ţesuturi osteotendinoase, alături de colegii de la spitalul mureşean. Împreună, aceşti profesionişti au format o echipă care a făcut ca lungul lanţ de la donator la primitor să fie realizat cu succes.

Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic din cadrul Institutul Clinic Fundeni, condus de Prof. Dr. Irinel Popescu, doi pacienţi aflaţi în stare critică au primit o nouă şansă la viaţă datorită intervenţiilor salvatoare de transplant hepatic, realizate de echipa chirurgicală coordonată de Prof. Dr. Vladislav Braşoveanu.

 

Un adevărat maraton pentru viaţă s-a realizat şi la ICUTR Cluj Napoca. Echipele de transplant coordonate de Conf. Dr. Florin Elec au încheiat cu succes, într-un timp record, 6 intrevenţii de transplant renal, care au redat bucuria şi speranţa tot atâtor români aflaţi în suferinţă pe listele de aşteptare și familiilor lor care astfel se pot bucura împreună de viață, mulți ani.

Doi oameni îşi vor recăpăta vederea în urma intervenţiilor de transplant cornee realizate la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice București.

Un număr şi mai mare de pacienţi vor avea posibilitatea să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii prin transplant de ţesut osteotendinos, datorită efortului deosebit al echipei Băncii de Ţesut de la Spitalul Clinic Colentina, coordonată de Dr. Andrei Nica.

 

Anul acesta, la nivel naţional s-au înregistrat 44 de donatori în moarte cerebrală de la care s-au prelevat organe şi ţesuturi. Având în vedere acordurile de colaborare în domeniul schimbului de organe cu Republica Bulgaria şi Republica Moldova, medicii români au salvat 133 de pacienți prin intervenţiile de transplant, cu organe provenite de la donatori decedaţi: 41 transplanturi hepatice, 87 transplanturi renale, 3 transplanturi de cord şi 2 transplanturi plămân.

Efortul unităţilor sanitare implicate, alături de susţinerea Ministerului Sănătăţii, au contribuit la salvarea acestor pacienţi a căror unică şansă era un transplant.

Mulţumim încă o dată, cu profund respect şi recunoştinţă, familiilor donatorilor şi tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă, care fac posibil un miracol pentru aceia dintre noi aflați în cumpănă”, transmite ANT.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*