Aproape 80 de litri de sânge a fost donat la Nehoiu, de Izvorul Tămăduirii

21 aprilie 2023 | 0 comentarii |

Peste 170 de oameni de pe Valea Buzăului au răspuns cu generozitate nevoii acute de sânge de care este nevoie în spitale, în cadrul campaniei de donare „Avem același sânge”.

 

Obișnuiți, deja, să doneze sânge, în cadrul campaniilor organizate periodic la Catedrala din Nehoiu de preotul Bogdan Furtună și familia acestuia în parteneriat cu Centrul de Transfuzii Buzău, locuitorii de pe Valea Buzăului au răspuns cu aceeași generozitate și apelului la donare lansat în cadrul campaniei „Avem același sânge”, organizată de Digi24 împreună cu Centrul de Transfuzii, Consiliul Județean Buzău, Primăria Nehoiu și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București care realizează totodată un studiu privind cuantificarea riscului la evenimente cardiovasculare și evaluarea calității somnului, în rândul donatorilor de sânge.

173 de oameni s-au prezentat, în ziua de „Izvorul Tămăduirii”, la Casa de Cultură din Nehoiu, unde a fost organizat un centru de donare, cu fluxuri de intrare și ieșire ca la carte, cu paturi de donare și toate dotările necesare, astfel încât donarea să se realizeze în condiții de maximă siguranță. Printre cei care au dăruit o picătură e viață pentru cei aflați în suferință s-au aflat mulți tineri, care au donat prima dată, dar și primarul din Nehoiu, Ionuț Milea și managerul Spitalului orășenesc, medicul Sergiu Remisovschi, iar la eveniment a fost prezent și președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu

 

15 dintre cei 25 de angajați ai Centrului de Transfuzii Buzău, cărora li s-au alăturat și volunatri au consultat, au efectuat analize și au recoltat sânge timp de aproape 8 ore, perioadă în care 173 de oameni din Nehoiu, Pătârlagele și comunele învecinate au donat aproape 70 de litri de sânge.

Directorul Centrului de Transfuzii, biolog Adriana Crăciun, a subliniat că Nehoiu este „un loc consacrat pentru donarea de sânge. Aici avem cele mai frumase și mai reușite campanii de donare de sânge din județ, realizate cu sprijinul părintelui Furtună și al familiei sale. Suntem fericiți că astăzi se întâmplă încă o campanie frumoasă, sunt bucuroasă că în Nehoiu încă mai există oameni care vor să ajute alți oameni”.

Aceasta i-a încurajat pe toți buzoienii sănătoși, cu vârste între 18 și 60 de ani și o greutate între 55 – 100 kg (femei) și 60 – 110 kg (bărbați), să doneze sânge, asigurându-i că donarea este sigură, nu prezintă niciun risc pentru donatori, ba mai mult, donarea ajută susținerea sănătății emoționale și cardiovasculare, iar donatorii beneficiază de consultații și investigații medicale gratuite. În plus, sângele donat se reface celular în 2-3 săptămâni, iar ca volum în 60 de minute, iar o donare poate ajuta sau chiar salva, până la trei persoane.

 

Adriana Craciun

Sângele nu se poate obține în laborator și nu poate fi cumpărat, iar pentru că este perisabil, se menține o nevoie permanentă de sânge, pentru a salva viețile persoanelor care au suferit un accident, o intervenție chirurgicală, un transplant de organe, ale celor care suferă de boli ce distrug celulele sângelui, precum anemia hemolitică, trombocitopenia, leucemia sau în cazul pacienților cu anumite boli genetice, care pot avea nevoie de transfuzii de sânge și/sau componente din sânge toată viaţa.

Este extrem de important să avem cât mai mulți donatori fideli, pentru că din sângele donat de aceștia obținem compoentele din sânge (masă eritrocitară, masă trombocitară, plasmă etc.), vitale pentru tratamentul unor boli precum hemofilia, cancerul etc. în cazul cărora organismul nu poate produce unele componente din sânge și atunci este nevoie ca acestea să fie administrate în cadrul tratamentului care are ca scop corectarea valorilor hemoglobinei, a trombocitelor sau a factorilor de coagulare. De asemenea, trebuie știut că, după donare, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar pentru cei care donează sânge regulat (3-4 donări/an, femeile și 4-5 donări/an, bărbații), riscul de a face accident vascular cerebral, infarct miocardic sau cancer scade cu până la la 30%”, a explicat biologul Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

 

Petre Emanoil Neagu

Impresionat de mobilizarea exemplară de care au dat dovadă localnicii din Nehoiu, Siriu, Gura Teghii, Calvini, Pătărlagele care au dat dovadă de solidaritate cu cei aflați în nevoie și s-au prezentat la donare, președintele CJ Buzău le-a mulțumit tuturor și le-a transmis că prin gestul lor au demonstrat că sunt „cu adevărat eroi, pentru că prin gestul lor vor salva sute de alți oameni. Vreau să mulțumesc inițiatorilor campaniei, personalului Centrului de Transfuzii, autorităților locale și mai ales locuitorilor din această zonă, care au dovedit încă o dată că sunt oameni deosebiți, că le pasă de semenii aflați în suferință și au venit să doneze sânge. Profit de ocazie și rog, din suflet, toți buzoienii, să doneze sânge, să devină donatori fideli, pentru că sute și chiar mii de vieți pot fi astfel salvate, iar donatorii, la rândul lor, beneficiază gratuit de consultație medicală și de o serie de analize, își împrospătează propriul sânge, iar în același timp primesc un card valoric de 66,9 lei, o zi liberă la serviciu, reducere la transportul în comun”, a subliniat Petre Emanoil Neagu.

 

Dr Sergiu Remisovschi

Dr. Sergiu Remisovschi, managerul Spitalului Orășenesc Nehoiu, a subliniat că personalul medical și nemedical al Spitalului orășenesc Nehoiu s-a alăturat acestei acțiuni pentru că „noi știm cel mai bine ce înseamnă sângele pentru bolnavi, știm ce înseamnnă lipsa sângelui în spital, știm că uneori, o transfuzie este vitală pentru un bolnav grav. Personal, sunt mulțumit că am putut contribui și eu cu o donare care poate salva trei vieți. Aș adăuga că, în ultimii trei ani, în perioada pandemiei, în spitalul nostru s-au efectuat cam 150 de transfuzii, iar Centrul Județean de Transfuzii ne-a asigurat necesarul de sânge, masă eritrocitară și plasmă, nu am avut nevoie să cerem ajutor la București sau la alt centru. Aș vrea să fac însă un apel către toți potențialii donatori, să mergă cu încredere să doneze, să nu le fie frică, să se informeze din surse de încredere și să aibă o atitudine pozitivă când merg să doneze, pentru că nu există niciun risc, iar după aceea să povestească despre donare și altor membri ai familiei, prieteni sau cunoscuți, pentru că donarea de sânge poate fi o poveste uimitoare în viața unui om, nu numai pentru că donatorii îi salvează pe cei care au evoie de sânge, ci și pentru că în acest fel putem deveni cu toții mai buni, în lumea asta dură”, a spus managerul spitalului din Nehoiu.

 

Ionut Milea

Primarul orașului Nehoiu, Ionuț Milea, direct implicat în organizarea evenimentului, s-a declarat fericit că „Izvorul Tămăduirii – miracolul vindecării orbului cu apa unui izvor din apropierea cetății – a fost sărbătorit astăzi la Nehoiu, nu doar într-o comuniune religioasă, ci și într-una umanitară. Putem vorbi de frăția donatorilor de sânge. În calitate de gazdă, le mulțumesc tuturor celor implicați în organizarea campaniei «Avem același sânge»: Digi 24, UMF «Carol Davila», Centrul de Transfuzii Buzău, Consiliul Județean, Consiliile locale din localitățile de pe Valea Buzăului. Vă mulțumesc tuturor celor care astăzi ați ales să fiți donatori, 173 de oameni minunați. Sângele dumneavoastră a devenit astfel un izvor tămăduitor pentru cei care au nevoie urgentă și vitală, de el. Toate cele bune, oameni buni!”, a transmis la finalul evenimentului, primarul orașului Nehoiu, exprimându-și speranța că „unii dintre donatorii de astăzi vor deveni donatori fideli, pentru că toți ar trebui să conștientizăm cât de important este să existe sânge și produse din sânge atunci când noi sau cineva apropiat nouă are nevoie”.

 

Sângele este recoltat de la voluntari care pot dona o dată la 8 săptămâni. Pentru a dona sânge trebuie îndeplinite anumite condiții, între care vârsta de cel puțin 18 ani și cel mult 60 de ani, greutatea de 50-100 kg la femei și 60-110 kg la bărbați. Donatorul trebuie să fie sănătos clinic, să aibă tensiunea arterială normală (tensiunea sistolică între 100 si 180 mmHg), puls regulat, să nu fi suferit intervenții chirugicale în ultimele 6 luni, să nu se afle sub tratament pentru diferite afecțiuni, să nu sufere de boli contagioase. Înainte cu 48 de ore de donare nu trebuie consumat alcool sau grăsimi, iar femeile nu trebuie să fie însărcinate, lăuze sau în perioada menstruală.

Există patru grupe majore de sânge A, B, AB și 0 (zero), numit „sistemul AB0” al grupelor sanguine. Sistemul se bazează pe prezența sau absența a doi antigeni specifici (A și B) și a doi anticorpi (A și B). O altă particularitate a sângelui este existența factorului Rh. Proteina specială Rh poate fi prezentă sau absentă în sânge, de unde și specificația Rh pozitiv (prezentă) sau Rh negativ (absentă). Factorul Rh este alăturat grupei de sânge, deci putem spune că vorbim despre 8 grupe de sânge, fiecare tip de sânge putând fi pozitiv sau negativ, în funcție de Rh. Astfel, transfuzia de sânge trebuie să țină cont și de acest factor, în caz contrar putând exista riscuri majore.

 

GALERIE FOTO:

 


Adaugati un comentariu


 

*