Reuniune de urgență a OMS: „Variola maimuței” a pătruns și în Europa

20 mai 2022 | 0 comentarii |

Peste 100 de cazuri au fost confirmate sau sunt suspectate cu această infecție virală endemică specifică Africii de Vest, în mai multe state europene și în America de Nord, Canada și Australia.

 

O nouă afecțiune virală pune în alertă lumea medicală. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a convocat o reuniune de urgență a Grupului consultativ strategic şi tehnic privind pericolele infecţioase cu potenţialul de a se transforma în pandemie sau epidemie (STAG-IH), care consiliază OMS cu privire la riscurile infecţioase care ar putea reprezenta o ameninţare în domeniul sănătăţii la nivel mondial, pentru a discuta despre noile focare de „variola maimuței”, apărute în Eurpa și America de Nord.

Identificată pentru prima dată la maimuţe, boala se răspândeşte de obicei prin contact apropiat și prelungit cu fluidele corporale şi s-a răspândit rar în afara Africii, așa că noile cazuri în lanţ identificate pe alte continente au stârnit îngrijorare și în Europa.

Fabian Leendertz, de la Institutul Robert Koch, a descris focarul din Europa ca fiind unul epidemic. Anne Rimoin, epidemiolog la UCLA, California, consideră că o creștere neobişnuită a numărului de cazuri din afara Africii ar putea sugera o nouă modalitate de răspândire sau o modificare a virusului.

 

Peste 100 de cazuri au fost confirmate sau declarate suspectate de această boală virală care se manifestă de obicei în Africa de Vest, în mai multe state europene – Regatul Unit, Spania, Portugalia, Germania şi Italia – precum şi în Statele Unite, Canada şi Australia.

Cele mai recente cazuri au fost raportate ca fiind confirmate vineri, în Portugalia – 23 de cazuri și în Spania – 21 de cazuri. Alte 21 de cazuri suspecte sunt investigate la ora actuală în Spania, 19 în regiunea Madrid, unul în Insulele Canare şi unul în Andaluzia, au anunţat autorităţile sanitare spaniole.

Primul caz din Europa a fost confirmat pe 7 mai, la o persoană care s-a întors în Anglia din Nigeria, unde variola maimuţei este endemică, iar între timp, peste 100 de cazuri au fost confirmate în afara Africii.

Specialiștii din întreaga lume nu se aşteaptă ca focarul să evolueze într-o pandemie precum COVID-19, având în vedere că virusul nu se răspândeşte la fel de uşor ca SARS-COV-2 și, în plus, variola maimuţei este o infecţie virală cu simptome uşoare care se vindecă de la sine în câteva săptămâni.

 

Dr. Adrian Marinescu

Dr. Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balş, a explicat că alerta la nivel european referitoare la cazurile de variola maimuței este, de fapt, o modalitatea, de a atrage atenția medicilor să analizeze atent simptomele și ia în calcul această boală atunci când trebuie să stabilească diagnosticul și au exclus alte posibile boli mai des întâlnite în rândul populației. „Aceste alerte ne arată că autoritățile intră mult mai repede în funcţiune, medicul va ști că trebuie să ia în calcul și posibilitatea, nu înseamnă că intră în panică sau că o să avem nu știu câte cazuri în România. Cred că e important ca atunci când pleci de la o alertă OMS să faci la fel ca la hepatita cu cauză necunoscută. Să știi că atunci când ai o simptomatologie care se aseamănă cu gripa, când ai o erupție pe care nu poți să o încadrezi, să iei în calcul că ar putea să fie și variola maimuței, mai ales pentru cei care au istoric de călătorie”, a explicat dr. Adrian Marinescu.

Referitor la modul cum se transmite variola maimuței, medicul spune că „transmiterea se face prin fluidele corporale, iar cele mai multe cazuri sunt forme ușoare. De la om la om se face extrem de rar”, iar românii nu ar trebui să intre în panică.

 

Virusul a fost depistat pentru prima data în Congo, în anii ‘70. În ultimul deceniu, numărul cazurilor din Africa de Vest au crescut.

Exista doua tulpini principale: tulpina Congo, care este mult mai severa – cu o mortalitate de pana la 10% – si tulpina din Africa de Vest, cu o rata a mortalitatii de aproximativ 1%. Simptomele specifice sunt asemănătoare gripei: sunt asemanatoare gripei: febră, frisoane, epuizare, dureri de cap și slăbiciune musculară, urmate de umflarea ganglionilor limfatici și erupții cutanate care apar mai întâi pe față și apoi se răspândesc pe restul corpului.

Mai multe focare de „variola maimuţei” din Africa au fost izolate în timpul pandemiei de COVID-19, când atenţia lumii era îndreptată în altă parte, au declarat joi, reprezentanții celei mai importante agenţii de sănătate publică africană. „Cu toate acestea, suntem îngrijoraţi de numeroasele ţări din afară, în special din Europa, care se confruntă cu aceste focare de variola maimuţei”, a declarat Ahmed Ogwell Ouma, directorul interimar al Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Africa.

 

Nu există un vaccin specific, însă cele mai recente studii arată că vaccinurile folosite pentru eradicarea variolei sunt până la 85% eficiente și împotriva variolei maimuţelor, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Unele ţări au stocuri mari de vaccin împotriva variolei, din perioada pregătirii pandemice, inclusiv în Statele Unite.

Autorităţile britanice, unde au fost confirmate nouă cazuri cu această infecție virală, au anunţat joi, că oferă un vaccin împotriva variolei angajaţilor din domeniul sănătăţii şi altor persoane care ar putea fi expuse.

Producătorul de medicamente Bavarian Nordic, cu sediul în Copenhaga a declarat joi, că a încheiat un contract cu o ţară europeană, al cărei nume nu l-a dezvăluit, căreia îi va furniza vaccinul său împotriva variolei, Imvanex, ca răspuns la focarul de variola maimuţei.

Din 1970, au fost raportate cazuri de variola maimuţei în 11 ţări africane. Nigeria a avut un focar de amploare începând din 2017 – până în prezent, în acest an, au fost înregistrate 46 de cazuri suspecte, dintre care 15 au fost confirmate între timp, potrivit OMS.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*