Mii de locuitori din comuna buzoiană Merei, lăsați fără medic de familie de un primar incompetent

3 august 2021 | 2 comentarii |

Oamenii protestează și cer autorităților să le fie „restituit” medicul Maria Ușurelu, care-i îngrijește de peste 40 de ani! Casa Națională de Asigurări de Sănătate a dispus un control la CJAS, în urma căruia încearcă să găsească o soluție.

 

Stefan Chircă – Primaria Merei

Trăim vremuri incredibile! Rămânem consternați din ce în ce mai des de faptele și deciziile unora dintre cei cărora le-am încredințat soarta noastră și-i plătim cu mulți bani să ne reprezinte interesele, dar care demonstrează cu vârf și îndesat că sunt preocupați doar de propriile interese sau sunt de o incompetență și o indolență crasă. Aceștia, nu numai că nu sunt de folos celor care-i plătesc, ci chiar strică și ceea ce, în virtutea inerției sau prin eforturile unora care mai au puțină conștiință, mergea bine până când și-au folosit ei „pixul” în defavoarea celor care li l-au pus în mână…

Câteva mii de locuitori din comuna buzoiană Merei au rămas fără medic de familie după ce primarul Ștefan Chircă a făcut în așa fel încât medicul Maria Ușurelu să rămână fără spațiul în care funcționa cabinetul, în perioada de contractare a serviciilor medicale cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. El a scos spațiul la licitație, dar deși fusese notificat în scris, de dr. Ușurelu, încă din martie, că întrucât contractul său expiră pe 18 iunie, ar fi fost necesar să se grăbească această procedură, primarul a tergiversat organizarea licitației care, după cum el însuți a recunoscut a durat vreo trei luni, astfel că din 18 iunie, medicul a rămas fără spațiu, iar contractul cu CJAS i-a fost suspendat. Deși ulterior, în iulie, dr. Ușurelu a câștigat licitația, CJAS nu i-a mai încheiat contract, iar pacienții de care se ocupă de zeci de ani au rămas fără posibilitatea de a beneficia de serviciile medicale la care au dreptul legal.

 

Captură Facebook

Acum, când lucrurile s-au complicat, primarul din Merei încearcă să arunce vina exclusiv pe reprezentanții CJAS, încearcând să potolească furia localnicilor, care protestează în fața primăriei și-și cer medicul înapoi. Într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Merei, primarul a scris că „Primăria Merei face toate eforturile și demersurile în vederea realizării actvității medicale normale în comuna noastră. Acest lucru înseamnă că punem la dispoziție cabinetele medicale care aparțin comunității. Nu avem competențele necesare de a dispune în privința actului medical, adică  de a aduce sau a menține un anumit medic care să profeseze în comuna noastră. Acest lucru este de competența Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS). Noi punem la dispoziție oricărui medic care va profesa, fără nicio excepție, care are aprobarea CJAS, spațiile de care dispunem. Ne cerem scuze pentru neplăcerile create pacienților doamnei doctor Ușurelu, din motive care nu aparțin Părimăriei”.

Cu alte cuvinte, primarul Chircă încearcă să-și convingă consătenii, care știu foarte bine tot ce s-a întâmplat, că „nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase”, doar că aceștia nu au amnezie și au protestat, așa că dând încă o dată dovadă de lașitate, primarul a eliminat postarea de pe pagina Primăriei.

 

Dr Maria Ușurelu

Este greu de spus dacă lucrurile au evoluat în această direcție din incompetență sau rea-voință, ori a fost o reacție revanșardă a primarului față de medicul Maria Ușurelu care nu l-ar fi susținut în campania electorală, dar sănătatea nu are culoare politică, iar oamenii au nevoie de îngrijiri medicale și de medicul în care au încredere.

Pentru că știam că va expira contractul, iar primarul spusese că vrea să scoată spațiul la licitație, în data de 30 martie, am depus la Primărie o cerere prin care îl rugam să îmi prelungească contractul de închiriere, pentru a-mi putea continua activitatea până la momentul în care va avea loc licitația, întrucât așa cum se știe, anul acesta contractele cu CJAS s-au prelungit prin act adițional până la 1 iulie, după care s-au încheiat noi contracte. Pentru aceasta, legislația prevede ca titularul de cabinet să dispună, între altele, de spațiu pentru desfășurarea activității, dar, cum contractul meu pentru spațiu expira în data de 18 iunie, am solicitat o prelungire printr-un act adițional, măcar până la data organizării licitației, dar prin adresa nr. 7790/17.06.2021, mi s-a răspuns că la contractul anterior, care fusese prelungit prin actul adițional nr. 13.264/17.12.2017, care expira la data de 18.06.2021, nu se poate face un nou act adițional și mi se comunica faptul că trebuie să eliberez spațiul până la data de 05.07.2021, având în vedere că procedura de licitație se va desfășura într-un termen scurt”, explică medicul Maria Ușurelu.

 

Dr. Usurelu – cabinet (foto facebook)

În aceste condiții, contractul medicului cu CJAS a fost suspendat din 18 iunie, iar aproape 4.000 de pacienți care erau înscriși pe lista dr. Maria Ușurelu au fost privați de dreptul de a avea acces la servicii medicale. „Eu nu am stat cu mâinile în sân, am încercat să găsesc o soluție împreună cu cei de la CJAS Buzău, dar mi-au spus că nu există o soluție legală în lipsa spațiului. M-am înscris la licitație, am câștigat-o, dar aceasta s-a desfășurat abia luna tecută și când am mers la CJAS să închei contract, din nou m-am lovit de birocrație, reprezentanții instituției spunându-mi că nu mai pot încheia contract. Am mers în audiență la CNAS, pentru a solicita de acolo o soluție legală, mi s-a comunicat că lucrurile se pot rezolva și că vor trimite la CJAS baza legală, dar realitatea este că lucrurile nu s-au rezolvat și am rămas în continuare fără contract. M-am dus din nou la CNAS, am vorbit inclusiv cu președintele Adrian Gheorghe, am lăsat acolo și un memoriu în care am descris tot ce s-a întâmplat. Între timp, din cei 4.000 de pacienți câți aveam pe listă, mai rămăseseră doar 1.900, fuseseră dirijați către alți medici. Nu m-am impacientat nici din această cauză, pentru că știu că oamenii pe care-i îngrijesc de 40 de ani mă apreciază și, în plus, 2.000 de pacienți sunt mai mult decât suficienți pentru a încheia conractul, dar acesta tot nu mi-a fost încheiat. În această situație, pacienții mei s-au revoltat și ei, cerând tuturor autorităților competente să se implice, pentru ca ei să poată beneficia din nou de servicii medicale”, a mai spus dr. Maria Ușurelu.

 

Pacienții isi cer medicul inapoi                              (sursă: captura video S. Silvestru)

În comuna Merei sunt 6800 de locuitori, iar în ituația în care medicului Maria Ușurelu nu i se încheie un nou contract cu CJAS, aceștia nu au cum să beneficieze de asistență medicală primară, în comună fiind doar încă un singur medic, care nu ar putea prelua toți localnicii. Primarul se pare că a încercat să găsească un alt medic dispus să-și deschidă la Merei un punct de lucru, dar Legea Sănătății prevede că un punct de lucru nu se poate înființa într-o comunitate decât dacă acolo nu există niciun medic. Ori, la Merei există un medic, dar se pare că primarul habar nu are de legislație, iar mii de oameni suferă din această cauză.

Situația a fost semnalată și de Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților din partea USR-PLUS. „Primarul a reziliat acum câteva săptămâni contractul pentru spațiul unde funcționa cabinetul doamnei doctor Ușurelu, un medic dedicat care slujește bolnavii de peste 42 de ani și este iubită de toți pacienții. (…) După ce a reziliat contractul, primarul a trimis vorbă în sat că pacienții doamnei Ușurelu ar trebui să se transfere la un alt medic, pilă de-a lui. Dar cum poți transfera 4000 de pacienți peste noapte? Pacienții s-au înfuriat și au tăbărât peste primar. Primarul s-a speriat, a refăcut contractul de închiriere, dar mizeria a lăsat consecințe, suspendarea contractului cu Casa de Asigurări Buzău s-a produs, abuz care s-a comis și cu largul concurs al conducerii Casei Județene de Asigurări Buzău”, a scris deputatul pe Facebook.

Acesta susține că a „vorbit imediat” și cu șeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate despre situația din comuna buzoiană Merei, iar Adrian Gheorghe l-a asigurat ca va „trimite un control, urgent” la Casa de Asigurări Buzău.

 

Se pare s-a încercat găsirea unei soluții în Comisia paritară, dar nici aceasta  nu a ajuns la o concluzie. Comisia, formată dintr-un reprezentant al Colegiului Județean al Medicilor – dr. Mihai Colțoiu, doi reprezentanți ai CJAS, directorul de contractări al CJAS – jr. Simona Anghel și ec. Natalia Garea, doi reprezentanți ai DSP – dr. Venera Acsinte și Angelica Radu și Mădălina Zota, membru supleant, secretar comisie, împreună cu trei observatori – dr. Angela Mazdrag, din partea Patronatului Medicilor de Familie, dr. Mihaela Dumitrache și Adrian Petre – vicepreședinte Consiliul Județean nu au reușit să ajungă la o concluzie care să rezolve problema, în urma analizării documentelor puse la dispoziție.

În urma prezentării în comisie a evenimentelor care au dus la încetarea contractului dr. Maria Ușurelu și la situația disperată a locuitorilor din Merei s-a ajuns la concluzia că deși medicul nu a greșit cu nimic, că primarul a acționat în mod abuziv, iar implicarea CJAS a fost ineficientă în rezolvarea acestui caz, în detrimentul pacienților. Unul dintre membrii comisiei a propus, de aceea, încheierea retroactivă a unui act adițional la contractul de închiriere, sugerând comisiei de evaluare să țină cont de actele depuse în termen de medicul Maria Ușurelu, dar din păcate, singura soluție agreată a fost că situația poate fi soluționată doar pe calea instanței. Asta ar însemna însă ca oamenii să rămână în continuare fără medic, o perioadă nedeterminată, ceea ce este imposibil, mulți dintre ei fiind vârstnici și având boli cronice care necesită monitorizare și tratament.

 

Situația este de neimaginat, în condițiile în care, potrivit ultimei centralizări transmise de Colegiul Național al Medicilor, peste 700 de localități nu au medic de familie, iar jumătate dintre cei aflați în activitate au peste 60 de ani, iar la Merei, unde la numărul de locuitori normativele prevăd trei medici, deși există dr. Maria Ușurelu, deși aceasta are spațiul asigurat în urma licitației, pentru următorii trei ani, nu se găsește o soluție.

În urma acestei situații în spatele căreia ar putea sta unele neînțelegeri sau anumite interese, singural certitudine este că mii de pacienți din comuna Merei au rămas fără medic de familie și nici nu au vreo alternativă, deși primarul promite că în ceasul al 13-lea va găsi el o soluție.

Între timp, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a dispus un control la nivelul CJAS Buzau, care „vizează respectarea procedurilor de contractare a serviciilor medicale în asistența medicală primară. Controlul se va derula pe durata a 2 zile, cu posibilitatea de a se prelungi perioada de derulare, în funcție de alte lucruri care pot fi sesizate la fata locului” a declarat purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase.

Speranțele localnicilor se îndreaptă acum către cei CNAS și speră ca la finalul controlului să se deblocheze situația și să-și primească medicul înapoi.

 Comentarii (2)

 1. Tudor Vera spune:

  Și eu am pățit la fel primarul tot asa pregătise locul pt altul dar am fost bine sfătuiți de colegi și funcționari de la casa și am făcut rost rapid de alt spațiu.
  După 3 luni am licitat și m-am întors în vechea locatie.

 2. Ionica Tarau spune:

  O susțin pe doamna doctor Maria Usurelu de-ar fi sa fie nevoie până în Guvern si Parlament.
  1. Cunoaște fiecare pacient și istoricul bolii
  2. Are aplecare si empatizeaza cu fiecare pe înțelesul fiecăruia fie el și surdo mut cu certificat de handicap
  3. Merge acasă la fiecare necondiționat dacă este cazul.
  4. Este o crimă cu premeditare ce fac acolo autoritățile, Primaria si Casa Județeană de Sanatate! Am ascultat declarația primarului care,
  Odată spune ca a susținut, susține si a făcut demersuri ptr doamna doctor Usurelu, apoi revine cu o alta declarație precum că a venit un medic la Lipia dar a si plecat… ca dansul susține medicii tineri.
  Aloooo nenea primarul te joci cu 7000 de pacienti fix cum ai juca aceljoc „Alba Neagra”! Rusine!
  Maine sunt la Merei si nu singură… Îmi pasă de cei cu handicap oriunde ar fi… Sunt oameni care au mare nevoie de rețete de medicamente de scrisori medicale domnule primar. La 90 de ani pacientul vrea la medicul sau, nu oriunde si la oricine…

Adaugati un comentariu


 

*