Record de donații la Festivalul Brazilor de crăciun din acest an
Cei 26 de brazi scoși la licitație în cadrul ediției din acest an au fost adjudecați prin licitație, iar sumele oferite au depășit 764.000 de euro.
Cea de-a 21-a ediție a Festivalului Brazilor de Crăciun a consemnat un record al sumelor donate în scop caritabil, organizatorii anunțând că valoarea sumelor licitate de participanții în seara de gală a evenimentului a depășit 764.000 de euro. Ediția din acest an a festivalului caritabil, organizat de Organizația „Salvați Copiii”, a fost dedicată egalității de șanse pentru copiii vulnerabili.
Gazda evenimentului a fost Muzeul Național de Artă al României, unde brazii realizați de creatori celebri au fost expuși până în serara galei, care a avut loc în aceași locație și a fost momentul cel mai important al festivalului – cel în care participanții au licitat pentru a achiziționa cei 26 de brazi de Crăciun expuși.
Festivalul și licitația s-au desfășurat în Sala Tronului, iar brazii au putut fi admirați în Sufrageria Regală. În aceste două încăperi, s-a scris în nou record de solidaritate, participanții s-au arătat mai generoși decât oricând, iar valoarea sumelor licitate în scop caritabil a fost de peste 764.000 de euro, sumă ce va contribui la restabilirea accesului la educație și servicii medicale pentru copiii vulnerabili.

Gabriela Alexandrescu, Omid Ghannadi
Cel mai mare succes l-a avut bradul denumit „Implicare”, creat de Omid Gannadi şi Inside Academy, care a fost adjudecat contra sumei de 110.000 de euro, de către Kaufland România.
„Nici mie nu îmi vine să cred că bradul nostru a fost licitat cu 110.000 de euro, mai ales că, probabil pentru prima dată, nu este creaţia mea – eu sunt un mesager din partea comunităţii Inside Academy. Am vrut să înţeleagă oamenii că totul este despre implicare, evenimentul acesta simbolizează implicarea, faptul că fiecare dintre noi poate să schimbe viitorul unui copil vulnerabil şi, respectiv, viitorul ţării”, a declarat Omid Ghannadi, vizibil emoționat, în momentul în care a conștientizat că bradul realizat de el și Inside Academy va schimba în bine viața multor copii nevioiași, în contextul în care, potrivit datelor oficiale, copiii români sunt cei mai expuși riscului de sărăcie severă, din Europa.
Pe locul al doilea în topul cleor mai râvniți brazi s-a clasat bradul creat de Ştefania Mircea şi echipa organizației Salvaţi Copiii. Creația a fost adjudecată contra sumei de 82.000 de euro, prin efortul comun al Lidl România, Catena, Romanian Business Consult, împreună cu Andreea Raicu şi Mihai Morar, care au fost și prezentatorii evenimentului.
Ultimul loc al podiumului a fost împărțit între bradul, „Oameni schimbă-lume. O biografie a speranţei”, creat de Iulia Totoianu, cu sprijinul Libris.ro şi adjudecat de Lidl România cu suma de 50.000 de euro şi bradul Utold, „Luna Magic Tree”, adjudecat de Kaufland România contra aceleiași sume.
Totodată, bradul „Viaţa roz văzută prin ochii copiilor”, semnat de Simona & Gabriel Gherasim – Gallantique Boutique, a fost achiziţionat de PEPCO România contra sumei de 41.000 de euro, în timp ce lucrarea „Snow Goat” a pictorului Gheorghe Fikl a fost adjudecată de Fildas cu suma de 40.000 de euro.
În aceeași seară de gală, bradul „Speranţă”, semnat de Doina Levintza, a fost adjudecat de Catena cu 35.000 de euro, iar BCR a adjudecat „Bradul Cinetic”, semnat de Laura Hîncu, contra sumei de 20.000 de euro.
Tot cu 20.000 de euro, Kaufland România a adjudecat și bradul lui Dhaniel Nora & Sephora, iar bradul creat de Ada Tache & Karim Rashid, cu sprijinul Dent Estet a fost adjudecat de BCR, cu suma de 25.000 euro.

Alexandru Rafila
Seara de Gală a beneficiat de prezența susținătorilor tradiționali ai Organizației Salvați Copiii România, între care prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, și medicul Mihai Craiu, care au vorbit despre modelul de practici sociale și responsabilitate al Salvați Copiii.
„Felicit organizaţia Salvaţi Copiii, cu care am avut un parteneriat îndelungat, pentru că este organizaţia care demonstrează cel mai bine responsabilitate şi profesionalism şi încă ceva, unic: preia atribuţiile instituţiilor, le transformă în modele de bune practici şi reuşeşte să aducă astfel sănătate copiilor din România. Să sperăm că este un început pentru ţara noastră şi aceste modele de bune practici să fie preluate şi asumate de autorităţi”, a declarat cu această ocazie ministrul Rafila, care şi-a exprimat speranţa ca astfel de modele de bună practică, dezvoltate de organizațiile neguvernamentale să fie „preluate, dezvoltate şi asumate şi de autorităţi”.
Dr. Mihai Craiu a subliniat cît de important este ca spitalele de pediatrie să fie dotate, așa cum s-a întâmplat cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București, renovat cu sprijinul Salvați Copiii, care „este prietenos, cu desene pe pereți, cu opere de artă ale unor tineri artiști”.
La rândul său, Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al organizației umanitare, a vorbit despre puterea socială a generozităţii și despre cât de important este să fie ajutați copiii vulnerabili, pentru ca dreptul acestora la servicii sociale, de educație și de sănătate să fie real și nediscriminatoriu, mai ales că evoluția pandemiei și impunerea unor restricții sociale, pentru ei s-au tradus în marginalizare și, în foarte multe cazuri, în restricționarea dreptului la educație.
„Copiii vulnerabili au avut un an greu, în care s-au confruntat nu doar cu sărăcia şi lipsurile materiale, ci şi cu un sentiment acut de abandon, pe care nu au ştiut cum să îl gestioneze. De aceea e atât de importantă solidaritatea pe care am mobilizat-o la Festivalul Brazilor de Crăciun: ea le arată copiilor că noi, adulţii, nu îi ignorăm, le suntem alături şi le restabilim dreptul real de a merge la şcoală şi de a fi protejaţi social. Solidaritatea a învins, pur şi simplu, criza”, a declarat aceasta, în cadrul serii de gală care a încheiat această nouă ediție a Festivalului Brazilor de Crăciun.
Grație fondurilor colectate la cele douăzeci de ediții anterioare ale Festivalului Brazilor de Crăciun:
· 58.868 de copii au beneficiat de sprijin socio-economic, pentru a putea fi integrați educațional și pentru a se preveni abandonul școlar;
· 39.444 de copii au fost incluși în programul Școala după Școală și de educație remedială;
· 9.349 de copii au participat la Grădinițele Estivale;
· 4.624 de copii au fost recuperați educațional, prin programul A Doua Șansă.
Pentru această ediție, au creat brazi unici: Smaranda Almășan, Ana Bănică, Nicu Bocancea & Florăria Iris, Adina Buzatu & Maestrul Gheorghe Zamfir, Daniel Codrescu & Atelierul de mozaic, Irina Dragomir, Anca Fetcu Lupu & Beelive Design, Gheorghe Fikl, Omid Ghannadi & Inside Academy, Simona & Gabriel Gherasim, Gallantique Boutique, Teodor Graur, Laura Hîncu, Hamid Nicola Katrib, Doina Levintza, Carmen Marin, Ana Mohonea & Maria Mohonea – Architectural Christmas, Dhaniel Nora, cu sprijinul Sephora, Adela Pârvu, cu sprijinul PPG România, Obie Platon, Felicia Simion, cu sprijinul Mara Mura, Smiley & HaHaHa Production, Ada Tache & Karim Rashid, cu sprijinul DENT ESTET, Iulia Totoianu, cu sprijinul Libris.ro, elevii Școlii Gimnaziale Step by Step & Dhaniel Nora, UNTOLD; Salvați Copiii, cu sprijinul Ștefaniei Mircea.
Sursă foto: Salvați Copiii – Facebook