Maternitatea Bucur și Spitalul de copii Sfânta Maria din Iași au nevoie urgentă de rampe de oxigen și de ventilatoare

11 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Maternitatea Bucur a devenit spital Covid-19, iar la cel mai mare spital de pediatrie din zona Moldovei sunt internați în prezent 34 de copii cu această boală și alți 7 în ATI.

 

Două unități medicale importante au nevoie urgentă de aparatură medicală pentru îngrijirea copiilor cu Covid-19, iar un apel public în acest sens a fost lansat de organizația Salvați Copiii. Este vorba de maternitatea Bucur, din Capitală, devenită unitate Covid, și de cel mai mare spital de pediatrie din Moldova – Spitalul Sfânta Maria din Iași – în care sunt internați și copii cu această patologie.

În apelul lansat de organizația umanitară se arată că maternitatea Bucur are nevoie de suplimentarea aparaturii existente în prezent, cu 6 rampe de oxigen și 6 pulsoximetre cu senzori, care măsoară pulsul, saturaţia de oxigen şi frecvenţa cardiacă, pentru a face faţă numărului crescut de cazuri de nou-născuţi din mame Covid pozitive. În acest moment, trei saloane au nevoie de rampe, cele existente sunt model vechi şi nu se potrivesc noilor tehnologii din aparatura modernă.

De la debutul pandemiei, aici au fost îngrijiți 516 nou-născuţi proveniţi din mame confirmate pozitiv cu SARS-CoV2, dintre care 104 au avut complicaţii medicale din cauza prematurităţii şi au avut nevoie de supraveghere şi îngrijire medicală adecvată. Totodată, maternitatea Bucur a preluat, pe parcursul anului trecut, inclusiv copii născuţi în alte maternităţi din Bucureşti şi din alte judeţe, atât din sistemul public, cât şi din cel privat.

 

Spitalul de copii Sfanta Maria

În ceea ce privește spitalul Sfânta Maria din Iași, aici sunt internați 34 de copii confirmați cu Covid-19, iar alți 7 copii sunt la Terapie Intensivă. Medicii de aici au transmis că mai au nevoie de două ventilatoare cu HFO – unul pentru neonatologie şi unul pentru pediatrie. Spitalul din Iași este singura unitate care asigură patologia gravă şi foarte gravă din neonatologie şi pediatrie din regiunea Moldovei, iar pacienţii internaţi au nevoie de tehnologie de ultimă generaţie pentru tratament şi monitorizare.

Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii, spune că numărul cazurilor grave de pacienți care ajung la cele două spital crește, astfel că problema dotării acestora cu aparatura necesară trebuie rezolvată cât mai urgent. De aceea, organizația a mobilizat toate resursele pentru a identifica de urgenţă atât fondurile necesare, cât şi furnizorii de aparatură şi echipamente medicale.

 

Dr. Alexandru Ulici

Companiile care doresc să sprijine în mod direct cele două unităţi medicale pot dona în contul RO15 RNCB 0071 0114 3479 0005 (lei) în baza unui contract de sponsorizare, iar persoanele fizice pot dona fie prin SMS la 8844, text SALVEZ – 2 euro/lună fie on-line, pe pagina campaniei „Oxigen pentru spitale ” care a fost lansată special în acest scop.

Pe de altă parte, dr. Alexandru Ulici, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu, a declarat că în cadrul unității medicale sunt internați 32 de pacienți cu Covid-19, dintre care 10 la ATI, iar o eventuală mărire a numărului de paturi pentru pacienții cu această patologie ar presupune desființarea unor secții. „Avem posibilitatea să mai mărim numărul de paturi, mai avem atât monitoare cât și paturi cu surse de oxigen. Problema este că în momentul în care încercăm să mai mărim ceva, din cauza circuitelor, practic desființăm secții. În acest moment, suntem puși în situația să desființăm secții pentru că nu mai putem asigura circuite atât pentru Covid, cât și pentru non-Covid. Cred că nu sunt spitale în România pregătite pentru așa ceva. Nicăieri în lume nu au fost spitale pregătite pentru așa ceva, și cred că acesta a fost motivul pentru care în mai multe țări, nu doar în China, s-au construit spitale în mare grabă, exact când a început pandemia, tocmai pentru că nu puteau asigura circuitele pentru pacienți”, a declarat acesta în cadrul unei dezbateri organizate azi de Salvați Copiii.

 


Adaugati un comentariu


 

*