Mai puțin de 10% dintre fizioterapeuții care termină studiile de specialitate reușesc să se angajeze în spitalele publice

11 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Președintele Colegiului Fizioterapeuţilor din România spune că toate spitalele care îngrijesc pacienți cu covid-19 ar trebuie să aibă angajați și astfel de specialiști.

 

Zilele trecute, la Sibiu a avut loc cel mai mare Congres al fizioterapeuților găzduit până acum de România, eveniment la care au participat fizic ș online peste 3.000 de specialiști, din țară și din străinătate. Cu această ocazie, președintele Colegiului Fizioterapeuților din România, Elena Căciulan, a declarat că foarte puțini din fizioterapeuții care termină studiile de specialitate în România își găsesc loc în sistemul public de sănătate, din cauza faptului că spitalele au disponibile foarte puține posturi. Astfel, din cei peste 2.000 de absolvenți care ies anual de pe băncile facultăților de Medicină și de Sport, mai puțin de 10% reușesc să intre pe piața muncii, angajându-se într-un spital public. Principala soluție pentru cei mai mulți dintre ei o reprezintă cabinetele individuale de liberă practică, unde pacienții se pot prezenta doar cu trimitere de la un medic de reabilitare.

Din acest motiv, președintele Colegiului Fizioterapeuților din România este de părere că sistemul public de sănătate din România ar trebuie reorganizat din temelii, însă acesta nu este cel mai potrivit context nici din punct de vedere politic nici din punct de vedere epidemiologic.

 

Elena Caciulan

Pe de altă parte, Elena Căciulan a apreciat că schimbările dese din fruntea Ministerului Sănătății nu aduc nimic bun. „Sistemul nostru de Sănătate este un sistem deficitar şi ar trebui reorganizat din temelii, dar suntem într-o perioadă atât de dificilă, cu un sistem politic care este dezechilibrat acum. Gândiţi-vă că schimbarea miniştrilor Sănătăţii nu aduce nimic bun sistemului de sănătate pentru că niciun ministru nu este Dumnezeu, să pună mâna să rezolve, şi nu o să îşi continue niciodată proiectele. De aceea, ne dorim o ţară stabilă, cu un sistem stabil şi rugăm şi transmitem pacienţilor noştri şi populaţiei din România, că fizioterapia, kinetorapia, gimnastica medicală este numai şi numai în beneficiul sănătăţii noastre, că putem să prevenim înainte să tratăm”, precizat președintele Colegiului Fizioterapeuților din România.

În același context, Elena Căciulan a făcut un apel și la managerii de spitale, pentru a cere în continuare posturi de fizioterapeuți, de care este nevoie mai mult decât oricând în contextul pandemic actual.

 

În opinia sa, toate spitalele care îngrijesc pacienți cu Covid-19 ar trebui să aibă angajaţi fizioterapeuţi, care să-i ajute pe aceștia să se mişte şi să respire încă din timpul spitalizării, dar mai ales după externare. „Dacă vorbim de recuperarea respiratorie, fizioterapeutul e persoana cea mai importantă care poate să aducă normalitatea în viaţa pacientului. Este total greşit că, la ora actuală, în România, în spitalele cu pacienţi Covid, recuperarea post-Covid nu se face şi după ieşirea din spital, în condiţiile în care medicul hotărăşte că pacientul poate să aibă şi să profite de această intervenţie fizioterapeutică. Fizioterapeutul are, poate, rolul cel mai important, pe lângă partea medicamentoasă, în recuperarea respiratorie, recuperarea fiziologică și recuperarea forţei musculare, pentru că afectarea nu este numai la nivel respirator, ci poate să fie sub toate aspectele”, a declarat președintele Colegiului Fizioterapeuților din România.

Totodată, Elena Căciulan recomandă ca fizioterapeuți să fie solicitați și în secțiile de Boli Infecțioase și chiar la ATI, dacă medicii consideră că pacienții cu Covid pot fi ajutați de specialiștii în recuperare medicală. „Fizioterapeutul trebuie să fie acolo, pentru că de el este nevoie pentru poziţionare, deoarece un pacient care stă mult într-o singură poziţie va face escare. Unui pacient care stă într-o poziţie, nemişcat, i se vor modifica toţi parametrii fiziologici, va scădea forţa musculară, omul acela nu o să fie în stare să stea în poziţia aşezat şi atunci datoria fizioterapeutului este  să aducă mişcarea la parametrii normali. În cazul în care este permis accesul fizioterapeutului la bolnavii cu Covid-19, el trebuie să înveţe pacienții să se mişte – pacientul trebuie mişcat tot timpul, pentru a nu se ajunge la cazuri foarte grave, unde şansa de recuperare scade din ce în ce mai mult”, a mai adăugat președintele Colegiului Fizioterapeuților din România.

 


Adaugati un comentariu


 

*