Festivalul Brazilor de Crăciun din acest an, dedicat egalității de șanse pentru copiii vulnerabili

12 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Inițiatorii își doresc să restabilească accesul egal la educaţie şi servicii medicale de calitate pentru acești copii, care resimt din plin efectele pandemiei.

 

Ediția din acest an a Festivalului Brazilor de Crăciun va avea loc pe data de 9 decembrie, la Muzeul Naţional de Artă al României. Cu această ocazie vor fi licitați cei mai frumoşi brazi de Crăciun, în scopul strângerii de fonduri pentru restabilirea accesului la educaţie şi la servicii medicale de calitate pentru copiii vulnerabili.

Evenimentul este organizat de organizația Salvați Copiii, care a anunțat că a creat Fondul de Solidaritate, în care vor fi colectate sumele strânse în urma festivalului. Reprezentanții organizației umanitare spun că, pentru prima dată în ultimii cinci ani, riscul de sărăcie severă a crescut pentru copiii români, în vreme ce pentru adulţi a scăzut. În mare parte, această situație se datorează pandemiei, criza sanitară având numeroase efecte negative și pe plan social, care au fost resimțite în special de copiii din medii vulnerabile.

În aproape doi ani de criză sanitară, copiii români au plătit cel mai mare preţ social: accesul la educaţie a fost unul inegal şi precar, calitatea hranei a fost afectată, iar accesul la servicii medicale a fost îngreunat, mai ales în cazul copiilor bolnavi cronic. Copiii au fost cei mai vulnerabilizaţi de pandemie, riscul de sărăcie şi excluziune socială în rândul copiilor a crescut cu 0,5 puncte procentuale, în vreme ce pentru adulţi a scăzut, cu 1,2 puncte procentuale. Astfel, în 2020, potrivit datelor oficiale Eurostat, 1.582.000 de copii din România reprezentând un procent de 36,3%, se aflau în risc sever de sărăcie”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii.

 

Gabriela Alexandrescu

La toate acestea se adaugă și accesul tot mai dificil la servicii medicale din luna aprilie a anului trecut, 23% dintre părinţi spunând că s-au aflat în incapacitatea de a procura medicamente pentru copiii lor, în vreme ce 15% spuneau că nu au acces la servicii medicale pentru copii. „Lipsa specialiştilor şi a echipamentelor medicale în anumite domenii, cele mai critice fiind oncologia şi bolile rare, îi obligă pe părinţi să recurgă la tratamente medicale în afara ţării, costurile fiind adesea prohibitive şi astfel doar unii copii au o şansă reală la viaţă. La nivelul anului 2020 doar, CNAS spune că a decontat 841 de cereri de tratament medical pentru copii, planificat în străinătate, dar numărul cazurilor decontate nu este egal cu numărul cazurilor, pentru că există o întârziere a plăţilor”, mai spune Gabriela Alexandrescu.

Datele prezentate de Salvați Copii mai arată că, la începutul anului trecut, peste 275.000 de copii cu vârste între 7 și 17 ani nu mergeau la şcoală, iar pe ansamblul învăţământului primar şi gimnazial, rata abandonului şcolar pentru anul 2018/2019 a fost de 2,1%, ceea ce înseamnă aproximativ 35.300 de elevi.

 

În plus, închiderea şcolilor în contextul pandemiei a împiedicat accesul la educaţie pentru peste 600.000 de copii, care nu au avut acces la şcoala on-line, fie pentru că nu au avut internet, fie pentru că nu au avut tablete.

Acestea sunt premisele pentru care, fondurile strânse anul acesta în cadrul celei de-a 21-a ediții a Festivalului de Brazilor de Crăciun vor fi direcționate către copiii aflați în situații vulnerabile, pentru a le asigura acces egal la servicii medicale, la educație și la o viață cu cât mai puține lipsuri.

Designerii şi artiştii care au creat brazi unici, pentru această ediţie, sunt Omid Ghannadi, Adela Pârvu, cu sprijinul PPG România, Adina Buzatu, Doina Levintza, Smiley şi Hahaha Production, Teodor Graur, Dhaniel Nora, cu sprijinul Sephora, Gheorghe Fikl, Obie Platon, Ana Bănică, Hamid Nicola Katrib, Smaranda Almăşan, Irina Dragomir, Daniel Codrescu, Ana Mohonea şi Maria Mohonea – Architectural Christmas, Anca Fetcu Lupu, Felicia Simion, cu sprijinul Mara Mura, Laura Hîncu, Nicu Bocancea & Florăria Iris, Irina Totoianu, cu sprijinul Libris.ro şi Octav Roman, Creativ Interior. Acestora li se vor alătura bradul realizat de elevii Şcolii Gimnaziale Step by Step & Dhaniel Nora şi bradul Salvaţi Copiii, realizat de Ştefania Mircea şi o parte dintre copiii din programele organizației.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*