Tabăra Sănătății și-a deschis porțile la Sinaia

3 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Cu ocazia evenimentului, 100 de copii din întreaga țară învață să identifice și să „medieze” cazurile de bullying în școli.

 

În perioada 1-5 septembrie are loc la Sinaia a doua ediție a Taberei Sănătății, un eveniment inițiat de organizația Salvați Copiii, ca parte dintr-un proiect menit să suplinească lipsa orelor de educație pentru sănătate din școlile românești. În tabără sunt prezenți 100 de copii, care, în cursul activităților desfășurate până acum în cadrul proiectului denumit „Alegeri sănătoase”, și-au manifestat dorința de a învăța cum trebuie să reacționeze atunci când colegii lor sunt victime ale hărțuirii, batjocurii sau ale unor acte de violență venite din partea altor elevi. Fenomenul a fost denumit bullying și deja există solicitări pe adresa autorităților pentru a fi declarat problemă de sănătate publică, dată fiind amploarea pe care a căpătat-o, în special în rândul copiilor și adolescenților, și repercusiunile negative pe care le poate avea asupra stării psihice a victimelor. Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, plasează România pe locul trei într-u top european al amplorii pe care a luat-o acest fenomen. Școlile sunt deseori scena unor astfel de situații, iar tema Taberei Sănătății care se desfășoară la Sinaia se axează pe implicarea elevilor în prevenirea și combaterea cazurilor de bullying.

Astfel, cei 100 de copii învață în primul rând cum să recunoască un astfel de caz și apoi cum trebuie să procedeze atunci când colegii lor sunt agresați sau hărțuiți de alți elevi. Totodată aceștia s-au arătat foarte interesați să devină „mediatori” în astfel de situații, dar și să sprijine activitatea de identificare și raportare a cazurilor de bullying.

 

Gabriela Alexandrescu

Dând curs dorințelor exprimate de aceștia, organizatorii au pregătit pe parcursul celor cinci zile de tabără o serie de  ateliere menite să îi ajute să-şi formeze comportamente corecte şi responsabile pentru a recunoaşte şi preîntâmpina cazurile de bullying. Atelierele sunt structurate pe trei teme majore, respectiv „climatul școlar”, „bullying-ul în școli” și „implicarea copiilor în prevenirea şi combaterea bullying-ului”, fiind coordonate de voluntari și experți din cadrul organizației Salvați Copiii.

În deschiderea taberei, Gabriela Alexandrescu, președintele organizației a declarat că „bullying-ul în şcoli are multiple faţete şi riscul este ca discriminarea, hărţuirea, vulnerabilizarea să treacă drept comportamente fireşti şi să nu fie corectate. Violenţa latentă şi expunerea la situaţii de bullying au repercusiuni pe termen lung asupra dezvoltării emoţionale şi sociale a copilului, de aceea este important ca el să recunoască o situaţie de acest gen”. Aceasta a mai precizat că 73% dintre copii afirmă că au fost martorii unor situaţii de bullying în şcoală, 30% sunt excluşi din grupul de colegi, 30% sunt ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de către colegi și 25% copii au fost umiliți în faţa colegilor.

 

Despre proiectul „Alegeri sănătoase”, din care face parte și această tabără, reprezentanții organizației spun că a fost demarat în condițiile în care Ministerul Educației a elaborat un program ce vizează „Educaţia pentru sănătate în şcoala românească”, program care există doar „pe hârtie”, nefiind pus în practică la nivelul majorității unităților școlare. Astfel, educaţia pentru sănătate nu face parte din curriculumul obligatoriu, având doar statut de materie opţională și astfel, doar pentru 6% din totalul elevilor se predă această materie. În plus,  programa şcolară, ghidurile didactice şi manualele de pe care se predă sunt elaborate la nivelul anului 2004 și au nevoie de actualizare, dar nimeni nu pare să fie preocupat de acest aspect.

Proiectul „Alegeri sănătoase” a fost gândit pentru a suplini lipsa educației pentru sănătate din școli, iar în primul semestru al anului a fost implementat în 206 unități de învățământ din 87 de localități,  17.417 de elevi cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani beneficiind astfel de sesiuni informative pe teme de nutriţie şi mişcare fizică, sănătate emoţională, educaţie sexuală și comportamente de consum. Pentru susținerea acestor activități, au fost formaţi şi implicaţi 256 de voluntari, 370 de cadre didactice şi cadre medicale și 54 de reprezentanţi ai partenerilor locali, proiectul fiind derulat cu spijinul Kaufland România.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*