Pandemia a crescut expunerea copiilor la riscurile din lumea virtuală

Din acest motiv, în multe familii au apărut neînțelegeri între părinți și copii în ceea ce privește timpul petrecut on-line și activitatea acestora di nurmă pe internet.

 

Unul dintre efectele pandemiei este reprezentat și de mutarea multor activități în mediul on-line, inclusiv a orelor de curs. Astfel, copiii au fost nevoiți să petreacă mai mult timp pe internet, iar acest fapt a făcut să fie expuși într-o proporție mai mare riscurilor pe care le presupune mediul virtual. În urma studiului „Impactul Covid-19 asupra copiilor din România” efectuat de organizația Salvați copiii pe un eșantion de 5.000 de copii, a reieșit că 54,7% dintre aceștia au utilizat excesiv tehnologia pentru a petrece mult timp pe internet, iar 39,5% dintre ei au fost afectați de fenomenul fake news după ce au întâlnit mai multe  informații false în mediul on-line. De asemenea, 25,8% dintre copii au fost victime ale cyberbullying-ului iar 22,6% dintre ei și-au distribuit pe diferite site-uri datele personale. Studiul a mai relevat că 32% dintre copii au avut neînțelegeri cu părinții în ceea ce priveşte activitatea pe internet şi timpul petrecut în mediul online.

La rândul lor, părinţii consideră că cele mai mari provocări întâmpinate în folosirea internetului în familie sunt legate de timpul excesiv petrecut on-line, lipsa abilităţilor digitale şi gestionarea activităţii pe reţelele sociale.  Unii dintre ei se simt depășiți de tehnologie pentru că deja nu se mai pricep să utilizeze aplicațiile pe care le folosesc copiii lor în mediul on-line, iar alții se simt vinovați pentru că au permis copiilor să folosească de mici telefoanele și tabletele, iar acum nu îi mai pot despărți de aceste dispozitive.

 

Gabriela Alexandrescu

Pentru a veni în sprijinul părinților dar și al copiilor expuși tot mai mult riscurilor din mediul virtual, organizația Salvați Copiii demarează azi programul „Părinte responsabil în era digitală”, constând într-o serie de zece evenimente organizate în mediul on-line dar și off-line, în perioada aprilie-septembrie 2021.

A trecut deja un an de când am fost cu toţii nevoiţi să ne adaptăm unei noi realităţi, în care internetul, dispozitivele digitale şi comunicarea la distanţă ocupă un rol central în activităţile noastre de zi cu zi. Copiii şi părinţii, deopotrivă, resimt efectele utilizării prelungite a internetului şi se simt nepregătiţi să gestioneze corect pericolele care decurg din utilizarea excesivă. În cadrul liniei de consiliere ctrl_AJUTOR primim constant solicitări atât din partea părinţilor, copiilor cât şi a cadrelor didactice pentru a-i ajuta să depăşească situaţii de anxietate, cyberbullying, expunerea la conţinuturi nepotrivite, ştiri false sau relaţionarea în cadrul familiei. Tocmai de aceea, ştim că este nevoie de o informare constantă şi soluţii concrete pentru gestionarea tuturor acestor probleme”, a declarat Gabriela Alexandrescu, directorul executiv al organizației umanitare.

 

Programul debutează cu o serie de dezbateri on-line care vor fi transmise live pe pagina de Facebook a organizației. Prima din ele este programată pentru azi la ora 15.00, viitoarele dezbateri urmând apoi să aibă loc săptămânal, în fiecare miercuri, la aceeași oră, până pe 19 mai.

Temele abordate vor fi diverse, legate în mod special de riscurile ascunse ale internetului, fenomenul fake news, rețelele sociale și impactul pe care îl au asupra copiilor, cyberbullying și relaționarea cu copiii în era digitală. La dezbateri vor participa atât specialiști cât și creatori de conținut și influenceri cunoscuți în mediul virtual.

Seria de 5 dezbateri on-line va fi urmată din a doua jumătate a lunii mai, până în septembrie, de 5 workshopu-uri organizate în tot atâtea mari centre comerciale din țară, datele exacte urmând a fi anunțate la momentul respectiv, în funcție și de evoluția pandemiei.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*