Trei prelevări de organe și 11 vieți salvate prin transplant, într-o săptămână

13 februarie 2023 | 0 comentarii |

Generozitatea unor familii care au acceptat donarea de organe și profesionalismul echipelor medicale implicate în intervențiile de prelevare și transplant au făcut posibil ca 9 români, un italian și un german să primească o nouă șansă la viață.

 

Foto arhiva SB

Tot mai mulți români spun „DA, pentru VIAȚĂ!”, iar când generozitatea, solidaritatea și profesionalismul se întâlnesc, viața triumfă dincolo de moarte și dincolo de orice graniță, prin transplant.

La Iași, trei pacienţi au primit vineri, 10 februarie, o şansă la viaţă, prin transplant de ficat și rinichi. Intervențiile au fost posibile datorită gestului altruist făcut de o familie care, deşi a pierdut pe cineva foarte drag, a fost de acord cu donarea de organe. Profesionalismul şi responsabilitata echipei ATI şi de coordonare transplant a Spitalului de Neurochirurgie Iaşi – dr. Ecaterina Olaru, dr. Anca Rotaru, dr. Vlad Hartie – a făcut posibil să fie pornite resorturile speranţei pentru alţi pacienţi, aflați pe listele de așteptare pentru organul salvator. 

În cursul zilei de vineri, 10 februarie, la Spitalul Clinic De Urgență «Prof Dr. N. Oblu» din Iași s-a realizat a doua intervenție de prelevare de organe din acest an, de la un pacient aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a ales să dăruiască o şansă unor semeni necunoscuţi şi a fost de acord să doneze organele rudei lor. Prin această decizie dificilă şi plină de emoţie au oferit speranţă la viaţă pentru 3 semeni necunoscuţi care aşteptau un transplant hepatic sau renal. Mulţumim cu respect şi recunoştinţă familiei donatorului care a oferit altor oameni cel mai prețios dar – VIAȚA”, a precizat dr. Raluca Movilă, coordonator regional de transplant.

 

Foto arhiva SB

Intervenţia de prelevare a ficatului a fost realizată de echipa Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” –  dr. Cirpian Vasiluță, dr. Mihai Zabara, dr. Ramona Cadar și as. Bogdan Ciobanu care a fost alături de echipa chirurgicală în timpul în care tocmai devenea tătic, iar prelevarea rinichilor a fost realizată de echipa de prelevare a Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”, Iași – dr. Adelina Miron, dr. Marius Ivănuță.

Un pacient în stare critică a primit o nouă şansă la viaţă prin transplant hepatic, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iași, unde echipa chirurgicală condusă de prof. dr. Cristian Lupaşcu a realizat al doilea transplant hepatic realizat anul acesta la Iași. În acelaşi timp, la Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon, sub coordonarea prof. dr. Adrian Covic, echipele de chirurgi – dr. Adelina Miron, dr, Daniel Andone, dr. Cătălin Costandache, dr. Marius Ivănuță au oferit șansa la o viață mai bună altor doi pacienţi, prin transplant renal.

 

Sursa foto: ANT

Cu doar o zi în urmă, la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni” din București, familia unui pacient aflat în moarte cerebrală a găsit puterea de a preschimba suferința prin care a trecut la pierderea unei ființe dragi care n-a mai putut fi salvată, în speranță pentru mai mulți oameni aflaţi în suferinţă și pentru care unica șansă la viață era transplantul și a acceptat donarea de organe. Profesionalismul și efortului echipei ATI și de coordonare transplant din cadrul unității medicale, împreună cu echipele de prelevare de la spitalele unde s-au realizat ulterior intervențiile salvatoare, au făcut posibil ca sacrificiul lor să nu fie în zadar, iar alţi pacienţi să se poată bucura de viaţă în urma operaţiilor de transplant.  A fost a doua prelevare de organe din acest an, realizată la spitalul „Bagdasar Arseni”.

De la donatorul-înger s-au prelevat ficatul și rinichii, care au ajus la unități medicale din țară, unde trei vieți au fost salvate. Cordul și plămânii, pentru care nu s-au găsit pacenți compatibili la noi în țară, au ajuns în Italia, la Padova, respectiv la Zurich, Germania, unde alți doi pacienți necunoscuți au primit o nouă șansă la viață.

 

Sursă foto: ANT

Vinerea trecută, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni” a avut loc prim aprelevare de organe din acest an realizată în cadrul acestei unități medicale, de la un pacient de 41 de ani aflat în moarte clinică, pentru care familia a acceptat donarea multiorgan.

Profesionalismul și efortului echipei ATI și de coordonare transplant din cadrul spitalului – dr. Oana Honciuc – kdp, dr. Mihai Trifu, dr. Rosana Turcu – au făcut posibil ca alţi pacienţi să se poată bucura de viaţă în urma intervenţiilor de transplant hepatic și renal.

Intervențiile chirurgicale de prelevare au fost realizate de echipele de chirurgi ale Institutului Clinic Fundeni, conduse de dr. Guenadiy Vatachki – pentru ficat, și dr. Vlad Olaru -pentru rinichi.

 

Cursa pentru viață a fost continuată la Centrul de Transplant Hepatic al Institutului Clinic Fundeni, unde viața unui pacient a fost salvată prin transplant hepatic, realizat cu succes de echipa cordonată de prof. dr. Vladislav Brașoveanu, împreună cu echipa ATI condusă de dr. Daniela Ungureanu. Alți doi pacienţi aflați pe listele de așteptare au primit şansa la o viață normală prin transplant renal, intervențiile fiind realizate în cadrul Centrului de Transplant Renal al I.C. Fundeni.

Agenţia Naţională de Transplant le mulțumește tuturor „echipelor medicale pentru munca şi efortul pe care îl depun în această activitate complexă, prinsă mereu între suferinţă şi speranţă. Mulțumim, totodată, familiilor donatorilor și tuturor celor care înțeleg că donarea de organe și țesuturi este un gest suprem de altruism, bunătate și iubire față de semeni!”, transmite ANT

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*