Dobânzile bancare fac un pas în spate

13 februarie 2023 | 0 comentarii |

Tendința de scădere a indicilor ROBID și ROBOR s-a temperat la jumătatea săptămânii, înainte de ședința de politică monetară a BNR, dar și-au continuat evoluția descendentă după ce Consiliul de Administrație al Bancii Naționale a României (BNR) a decis joi, în cea de-a doua ședință de politică monetară din acest an, să mențină dobânda de referință la 7% pe an,  rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an și rata dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an.

Decizia BNR a fost luată în condiţiile „descreşterii semnificativ mai alerte“ a inflaţiei şi a încetinirii progresive a economiei şi creditării, ceea ce a determinat continuarea scăderii indicilor ROBOR, în ciuda inflației inflaţiei care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. În ianuarie, BNR încetinise deja ritmul majorărilor, crescând dobânda-cheie cu doar 0,25 puncte procentuale (pp), de la 6,75% până la 7%, şi renunţând la „controlul ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară“.

 

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate de populaţie înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele companiilor în lei, și-a continuat trendul descendent și a scăzut vineri, la 7,11%, de la 7,14% joi, după decizia BNR de a menține dobânda-cheie la 7%.

Indicele ROBOR la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 7,54%, valoare care nu a mai fost atinsă din 21 iulie 2022, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a scăzut de la 7,87 la 7,84%.

Deşi indicii ROBOR la 3 luni scade spre 7%, rămâne în continuare peste valoarea IRCC, noul indice de referinţă pentru calculul ratelor la bancă la creditele noi ipotecare şi de consum acordate după luna mai 2019, care a crescut de la 1 ianuarie 2023 la 5,71%.

 

Potrivit prognozei actualizate a BNR, rata anuală a inflației ar trebui să coboare la o cifră încă din trimestrul III al anului curent, în devans cu aproape trei trimestre față de prognoza precedentă, și să se situeze în decembrie 2023 cu mult sub valoarea anticipată anterior, în condițiile prelungirii schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie până la 31 martie 2025 și ale redefinirii caracteristicilor acestora începând cu 1 ianuarie 2023, potrivit raportului BNR publicat la finalul săptămânii trecute. Cu toate acestea, războiul din Ucraina și sancțiunile asociate continuă să genereze incertitudini semnificative și să inducă riscuri la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, în principal prin efectele exercitate asupra încrederii populației și investitorilor, precum și asupra veniturilor acestora, dar și prin afectarea economiilor principalilor parteneri comerciali și a percepției de risc asupra economiilor din regiune, avertizează BNR.

Rata anuală a inflației a scăzut la 16,37% în decembrie 2022, de la 16,76% în noiembrie, rămânând doar marginal deasupra nivelului prognozat, în principal ca efect al ieftinirii combustibililor, pe fondul descreșterii cotației petrolului și al aprecierii leului în raport cu dolarul american.

 

Săptămâna aceasta, guveratorul Mugur Isărescu va prezenta ultimele date legate de evoluţia inflaţiei şi ceea ce se întâmplă pe piaţa monetară şi valutară. Deşi avem o explozie a deficitului comercial şi a deficitului de cont curent, rezerva valutară a BNR a crescut cu 13,7 miliarde de euro în ultimii trei ani, de la 32,9 miliarde de euro la 46,6 miliarde de euro, ceea ce face din ce în ce mai greu ținerea cursului valutar sub control.

Cursul leu/euro a crescut vineri, 10 februarie, la 4,9045 lei, faţă de 4.9036 lei/1 euro la începutul perioadei analizate.

Cursul monedei americane a crescut de la 4.5570 luni, la 4,5802 lei, vineri.

Francul elvețian a fluctuat între 4.9186 și 4.9658 lei, iar lira sterlină a încheiat săptămâna cu un curs de 5.5474 lei, după un minim de 4,537 lei, atins joi.

Prețul gramului de aur a crescut de la 274.4439 lei, la 274.6189 lei.

 

*Analiză valutară săptămânală (cuprinde perioada 6-10 februarie) realizată de Radu GEORGESCU –DOMUS M&D

 

 


Adaugati un comentariu


 

*