Record de intervenții SALVAMONT: Aproape 250 de oameni au cerut ajutor, în weekend

13 februarie 2023 | 0 comentarii |

Salvatorii montani au intervenit sămbătă la aproape 150 de apeluri, iar duminică au avut aproape 100 de solicitări. Mai mult de o treime dintre turiștii care au cerut ajutor au ajuns la spital.  

 

Aproape 150 de oameni au cerut ajutorul echipelor de intervenție sâmbătă, un număr nemaiîntâlnit până acum. A fost o „zi de foc pentru salvamontiștii din întreaga țară, solicitați să intervină la un număr îngrijorător de mare de evenimente montane, probabil cel mai mare înregistrat vreodată într-o singură zi. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 147 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor”, au scris reprezentanții dispeceratului, pe pagina oficială de Facebook, atrăgând atenția că „au fost multe accidente, unele cu afecțiuni medicale destul de grave”.

Cele mai multe solicitări (23) au fost adresate Serviciului Salvamont al Municipiului Brașov, dar multe intervenții au avut și salvamontiștii din Lupeni (14), Sinaia (13), Cluj, Harghita (câte 10), Suceava (9), Predeal (8), Azuga, Alba (câte 7), Bușteni, Maramureș, Caraș Severin – Muntele Mic (câte 6) …

În cadrul intervenților, 146 persoane au fost salvate, iar 56 dintre acestea au fost preluate de serviciile de Ambulanță sau SMURD. Într-un caz mai grav a fost nevoie de intervenția unui elicopter SMURD-IGAV, pentru transport la spital.

 

În aceeași zi, salvamontiștii au primit și 45 de apeluri prin care li s-au solicitat sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre domeniile schiabile.

Am avut un aflux foarte mare de turiști, în special pe pârtiile de schi, care din păcate s-a concretizat și în acest număr foarte mare de evenimente, probabil cel mai mare cu care ne-am confruntat vreodată în cadrul activității de salvare montană în decursul unei zile. Nu e vorba de colegii mei care au muncit foarte mult, e vorba că pe fețele celor 146 de oameni am văzut suferințe, traumatisme care poate se vor vindeca foarte greu. Am văzut îngrijorare pe fețele aparținătorilor și acest lucru ne determină să facem tot timpul apel la prudență și la responsabilitate în desfășurarea activităților montane. Oamenii au venit la schi, n-au avut reglate legăturile de schi, nu și-au adaptat viteza la condițiile de pârtii. Acum, zăpada e foarte grea, are porțiuni cu gheață și de aici au apărut și accidentele”, a declarat Sabin Cornoiu, președinte Salvamont România.

 

Și duminică, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 95 apeluri prin care s-a solicitat intervenția de urgență a salvamontiștilor în Neamț (12 apeluri), Sinaia (9 apeluri), Alba și Sibiu câte 6, Harghita, Bușteni și Voineasa câte 5, Borșa, Suceava, Lupeni și Maramureș câte 4, Caraș Severin – Muntele Mic, Predeal, Bihor, Prahova-Azuga, Brașov, Mureș și Gorj câte 3, Bacău, Hunedoara și Vatra Dornei câte 2 și Cluj și Bran câte 1, transmite dispeceratul Salvamont România.

În cazul acestor intervenții au fost salvate 102 persoane, 34 dintre acestea fiind predate către Serviciul de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital, iar un caz a fost predat către elicopterul SMURD pentru transport aerian la spital. S-au mai primit 53 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre domeniile schiabile. Salvamont România vă recomandă prudență și responsabilitate în derularea activitaților montane și vă invită să le fiți alături în campania de reducere a numărului de accidente montane!”, au transmis salvatorii montani.

 

Și pentru că întotdeauna este bine ca oricine să știe și cum se pot preveni accidentele montane, iar la nevoie, cum să acorde primul ajutor, SALVAMONT invită cât mai mulți iubitori ai muntelui să fie „salvatorii din umbră”.Vă invităm să fiți alături de echipele Salvamont România, prietenii dumneavoastră de nădejde pe cărările munților, în activitatea de prevenire a accidentelor montane și de salvare în munți și de formare a viitorilor salvatori montani!

În același timp, salvatorii montani le mulțumesc prietenilor de la  Asociația Națională a Salvatorilor Montani din Rommânia și celor de la  Salvamont Romania pentru platformele realizate și puse la dispoziția celor care doresc să sprijine activitatea asociațiilor și fundațiilor, prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, către comunitate. „Salvamont România, salvatorii în roșu, culoarea salvatorilor de vieți, sunt singura structură abilitată legal să desfășoare activități de salvare montană a persoanelor accidentate pe munte!, subliniază reprezentanții SALVAMONT.

 

Sursă foto: SalvamontRomania

 


Adaugati un comentariu


 

*