Răzvan Prisada: Testele rapide antigen vor fi găsite și în farmacii
Neraportarea rezultatelor acestora a dus la înjumătățirea numărului persoanelor despre care se știe că au fost infectate cu SARS-CoV2, astfel că ANMDMR a decis ca „prelevarea probelor și interpretarea rezultatelor” să se facă „doar de către personal medico-sanitar calificat”.
De mai bine de trei luni, testele rapide antigen se vând la liber printr-o rețea comercială online care vinde orice și oriunde dar nu și prin farmacii, așa că mulți români și-au cumpărat astfel de teste și s-au testat la infecția cu SARS-CoV2 fără ca cineva să știe rezultatele. Mulți au profitat astfel pentru a nu se izola, iar virusul a putut circula în voie, mai ales dacă au fost asimptomatici sau simptomatologia pe care au avut-o a fost ușoară.
Mulți dintre medici și farmaciști au atras atenția autorităților că dacă rezultatele acestor teste ar fi fost monitorizate și raportate, numărul românilor infectați ar fi fost probabil dublu față de cel cunoscut, dar abia ieri, Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) și Colegiul Farmaciștilor din România au decis ca testele rapide să fie comercializate cu amănuntul prin farmacii, iar prelevarea probelor și interpretarea rezultatelor să fie făcută doar de personal medico-sanitar calificat, astfel încât cele pozitive să fie raportate și înregistrate.
În ultimele zile se înregistrează o creștere alarmantă a numărului de îmbolnăviri, așa că autoritățile au conștientizat că este necesară monitorizarea și raportarea testelor rapideantigen, pentru a se putea lua măsurile necesare de prevenție și protecție împotruva răspândirii coronavirusului.
După câteva ore de discuție cu reprezentanții Ministerului Sănătății și Colegiului Farmaciștilor din România, AMNDMR a decis să revină asupra adresei publicate pe site-ul propriu la 25 noiembrie 2020, privind „comercializarea testelor rapide de detecție a antigenelor SARS Cov-2” și a stbilit că „în urma unei reevaluări a încadrării acestor dispozitive medicale, Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și Colegiul Farmaciștilor din România consideră testele rapide pentru depistarea infecției cu SARS – CoV- 2 ca fiind permise a fi comercializate cu amănuntul, prin farmaciile comunitare. Având în vedere instrucțiunile de utilizare ale producătorului, este obligatoriu ca eliberarea testelor rapide să fie însoțită de avertismentul «Prelevarea probelor și interpretarea rezultatelor trebuie facută doar de către personal medico-sanitar calificat»”, se menționează într-un comunicat al ANMDMR.
Farm. dr. Răzvan Prisada, vicepreședinte al Colegiului Faraciștilor din România și președinte al Colegiului Farmaciștilor Buzău, a fost prezent la discuțiile care au avut loc ieri, la Ministerul Sănătății, în prezența secretarului de stat Andreea Moldovan, a președintelui ANMDMR Roxana Stroe, a președintelui Colegiului Farmaciștilor din România prof. dr. Dumitru Lupuliasa și a unor reprezentanți ai Direcției farmaceutice din MS.
„Noi am atras atenția încă de acum trei luni asupra scăpării de sub control a peroanelor infectate, prin comercializarea fără control a acestor teste rapide antigen, care s-au vândut doar prin e-MAG. Vaccinarea anti-COVID este mai mult decât necesară, testarea RT-PCR este concludentă, dar și testarea rapidă este utilă, cu condiția ca rezultatele să poată fi monitorizate și raportate. Sunt țări în Europa în care chiar s-a interzis testarea rapidă pentru că astfel de teste pot fi achiziționate de pe internet fără a putea fi urmărite, testarea fiind atributul exclusiv al specialiștilor, care pot să și raporteze rezultatele. S-a ajuns la concluzia că această situație trebuie reglată și în România și s-a decis că aceste teste se pot comercializa și prin farmacii și, un aspect foarte important, că probele trebuie să fie recoltate și interpretate doar de cei care au calificare în domeniul medical”, a declarat farm. dr. Răzvan Prisada, exclusiv pentru SănătateaBuzoiană.ro.
Vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor a reiterat și necesitatea de a se repoziționa statutul farmacistului în lanțul sistemului medico-sanitar și a salutat intenția autorităților de a lua în calcul inclusiv vaccinarea românilor în farmacii, așa cum se întâmplă de ani buni în Franța, Anglia și în alte țări din lume.