Coronavirusul a închis o farmacie din centrul Buzăului

17 iulie 2020 | 0 comentarii |

La nivelul județului sunt deja 14 focare de infecție cu SARS-CoV-2, ultimele trei fiind declarate la Secția Ojasca a Spitalului Săpoca și la punctul farmaceutic al uneia dintre cele mai vechi farmacii din municipiu și la o unitate de alimentație publică unde s-a suspendat activitatea pentru 10 zile.

 

Coronavirusul continuă să facă ravagii la Buzău, în ultmile zile „atacând” un spital și o farmacie. Două farmaciste și patru asistente și o îngrijitoare au fost confirmate cu noul virus și au fost internate.

Punctul farmaceutic al Medimfarm din centrul municipiului Buzău, una dintre cele mai solicitate unități farmaceutice din municipiu, unde s-a înregistrat focarul, a fost închis pentru dezinfecție totală cel puțin până luni, când conducerea companiei va decide dacă va transfera personal de la alte farmacii pentru reluarea activității sau va lua alte măsuri.

Decizia de închidere a fost luată de Direcția de Sănătate Publică, după ce acolo au fost diagnosticate cu COVID-19 șase persoane.

Potrivit farm. dr. Mihai Prisada, președintele Colegiului Farmaciștilor din Buzău și vicepreședinte al Colegiului Național al Farmaciștilor, este vorba despre doi farmaciști și alți patru angajați din punctul de lucru de pe strada Unirii, iar din discuțiile pe care le-a avut cu conducerea companiei, unitatea „rămâne închisă cel puțin până luni, după care urmează ca și în funcție de rezultatele testelor care se vor face celorlalți angajați să se decidă dacă se reia sau nu activitatea în ocația respectivă”.

 

Toate cele șase persoane testate pozitiv sunt simptomatice și au fost internate la Râmnicu Sărat, unde primesc tratament specific infecției cu coronavirus. Răzvan Prisada spune că aceasta este încă o dovadă că virusul acesta există, este imprevizibil și oricând există risc de infecție, s-a întâmplat și în alte orașe să fie cazuri de infecție la farmaciști, dar spune că este oarecum surprins că s-a întâmplat în farmacia respectivă, pentru că „din câte știu, cele două colege ale noastre și restul personalului au respectat cu strictețe normele de prevenție, au purtat măști, viziere și mănuși, dar uite că s-a întâmplat să se infecteze. Deocamdată știu că prezintă simptome ușoare și sperăm cât mai curând să se însănătoșească, să treacă cu bine peste acest episod neplăcut”.

Consideră însă că „nu există niciun risc de propagare a infecției, deși este vorba despre o farmacie cu adresabilitate mare. Sunt convins că și ancheta epidemiologică, care este în desfășurare, o să stabilească acest lucru”, a menționat președintele organizației profesionale.

 

Razvan Prisada

Farmacistul Răzvan Prisada a subliniat, totodată, că farmaciștii au fost și rămân printre cei mai expuși reprezentanți ai personalului sistemului sanitar la contaminarea cu noul virus. „Să nu uităm că farmaciștii nu și-au întrerupt activitatea niciun moment de la declararea pandemiei, nici măcar în perioada Stării de Urgență. Ei au intrat în permanență în contact cu pacienții, sunt printre cei mai expuși din rândul personalului sanitar, după medicii din spitale. De altfel, un alt risc este acela că noi nu avem de unde și cum să știm dacă pacientul din fața noastră este sau nu purtător al virusului, iar asta expune personalul din farmacii la un risc continuu”.

Cu toate acestea, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România a arătat cu degetul către autorități, care nu au avut grijă și de această categorie profesională, așa cum s-a întâmplat cu alte categorii profesionale cu expunere mare.Există o lege care prevede că și personalul din farmacii ar trebui să beneficieze de acel spor de risc, dar deocamdată nu are norme de aplicare, așa că nu știm dacă se farmaciștii vor beneficia sau nu de această măsură compensatorie, deși cred că merită pe deplin”, a conchis farm. dr. Răzvan Prisada.

 

La ora actuală, conform datelor Direcției de Sănătate Publică Buzău, la nivelul județului sunt active 14 focare de infecție cu SARS-Cov2, în cadrul cărora s-au confirmat deocamdată 105 persoane infectate, urmând ca în urma anchetelor epidemiologice aflate în desfășurare să se constate dacă apar și alte cazuri.

În cadrul DGASPC sunt trei focare, la Centrul rezidențial pentru recuperarea și reabilitarea copilului cu tulburări de comportament nr. 5 Beceni 20 persoane confirmate pozitiv Covid-19, Complexul servicii pentru copilul cu handicap sever nr. 8 are 5 persoane confirmate pozitiv, iar Centrul rezidențial pentru victimele violenței în familie Râmnicu Sărat 6 persoane confirmate pozitiv.

Un alt focar a fost înregistrat la Direcția de Sănătate Publică unde au fost confirmate 16 persoane, la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate4 persoane confirmate, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență3 persoane, la Centrul de Dializă10 persoane confirmate pozitiv.

Electrica Furnizare Râmnicu Sărat are 3 persoane confirmate pozitiv, Inspectoratul Județean de Poliție are 9 persoane infectate, iar alte 3 persoane confirmate cu noul virus sunt de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Acestora li se adaugă trei societăți comerciale din municipiul Buzău cu câte 8, respectiv 4 și 5 persoane confirmate pozitiv la testul Covid-19. Ultima dintre acestea este o cofetărie, la laboratorul căreia au fost confirmați cinci angajați cu coronavirus. Activitatea laboratorului a fost suspendată până pe 26 iulie, timp în care Direcția de Sănătate Publică a trasat ca măsură obligatorie dezinfecția terminală a unității de alimentație publică.

 

Utimele două focare au fost stabilite în Secția Psihiatrie Bolnavi Cronici Ojasca a Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca – 5 persoane confirmate pozitiv și farmacia menționată unde până acum au fost confirmate 6 cazuri.

În toate aceste cazuri, Direcția de Sănătate Publică a recomandat o serie de măsuri, precum: internarea persoanelor confirmate Covid-19, testarea contacților simptomatici, izolarea la domiciliu, împreună cu ceilalți membri ai familiei care locuiesc la aceeași adresă, timp de 14 zile, aplicarea procedurilor de curățenie și dezinfecție terminală, intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție continue, respectarea măsurilor pentru prevenirea și limitarea răspândirii Coronavirusului”, se menționează într-un comunicat al Prefecturii Buzău.

 


Adaugati un comentariu


 

*