O nouă metodă de diagnosticare a bolilor hepatice

Aceasta se bazează pe analizarea microbiomului intestinal, având o rată de acuratețe de peste 90% în depistarea fibrozei și ciroze hepatice.

 

Bolile cronice ale ficatului reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, afectând circa 844 de milioane de oameni la nivel mondial. La fel ca și alte boli cronice, afecțiunile hepatice evoluează „tăcut” în primele faze, fără simptome, iar când acestea încep să apară, boala este deja în stadii avansate. Din această cauză, afecțiunile hepatice sunt și destul de dificil de depistat, dacă pacienții nu efectuează controale medicale periodice. În aceste condiții, una dintre preocupările de bază ale cercetătorilor din domeniul medical este și găsirea unor metode mai eficiente de diagnostic, astfel încât pacienții să poată fi depistați în faze mai puțin avansate ale afecțiunilor hepatice.

O astfel de metodă a fost prezentată recent de cercetătorii de la Institutul Salk și de la Departamentul de Medicină al Universității California din San Diego, care au pornit de la premisa că microbiomul intestinului poate reprezenta un bun indicator al sănătății ficatului. Astfel, metoda de diagnostic dezvoltată de cercetătorii americani se bazează pe un algoritm care analizează probele de coprocultură, care conțin elemente din microbiomul intestinului. Aceasta a fost testată în cadrul unui studiu în cursul căruia au fost analizate 163 de probe de la persoane sănătoase și bolnave.

 

Folosind noua metodă, cercetătorii au descoperit o semnătură a microbiomului asociată cu diagnosticul de ciroză cu o rată de acuratețe de 94%. Mai mult, semnătura microbiomului poate indica și stadiul bolii, ceea ce permite medicilor să îmbunătățească strategia de tratament. Metoda a fost ulterior testată și pe populații de pacienți din China și Italia, cu rezultate similare, având o rată de acuratețe de peste 90%.

Noua metodă ar putea avea un rol important în diagnosticarea timpurie a bolii ficatului gras non-alcoolic, cea mai importantă cauză a bolilor hepatice pe plan mondial, care progresează către fibroză și ciroză hepatică și poate duce chiar la cancer.

Metodele actuale de diagnostic pentru fibroză și ciroză hepatică se bazează pe biopsie, o metodă invazivă și care poate da un rezultat eronat, deoarece puncția ratează zonele afectate ale ficatului.  O altă metodă, cu rată mai bună de precizie, este imagistica prin rezonanță magnetică, dar aceasta este mai scumpă și lipsește în multe zone ale globului.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*