Știință și zâmbete
Contemporanii matematicianului Grigore Moisil, renumit pentru inteligența sa ieșită din comun și pentru pasiunea cu care aborda orice lucru și orice idee din persectivă matematică, spuneau că „are un umor care tinde la infinit”, așa că nu mai miră pe nimeni că renumitul profesor avea haz și atunci când vorbea despre știință…
*Știința nu e bună azi, dacă ieri nu s-a gândit la mâine.
*Nimic nu costă mai mult decât neștiința.
*Spre deosebire de vin, știința nu trebuie lăsată să se învechească.
*Unii concep știința ca pe o mare arhivă de poliție în care sunt îndosariate toate cancanurile naturii.
*Ni se cere să facem știință productivă și producție științifică. Ar fi mai bine dacă am reuși să facem știință științifică și producție productivă.
*Știința merge astăzi mai repede ca omul de știință; ai pornit împreună și ți-o ia înainte. Ar fi de scris odată povestea celor ce și-au pierdut răsuflarea alergând după propriile lor idei. Și tragedia celor ce, nevrând să rămână în urmă, nu pot să mai meargă înainte. Și comedia amară a celor ce neputând alerga, încearcă să oprească puhoiul. Și dramele provocate de cei ce, neînțelegând noul, îi prigonesc pe cei ce-l practică.
*Știința e formată numai din afirmații și negații, dar trăirea unei științe e formată din întrebări și răspunsuri, din bănuieli și îndoieli.
*Evident, practicarea științei e muncă grea; sunt unii care, plictisinduse să gândească știința, cred că e mai ușor să gâdească despre știință; mare păcăleală: e mai greu. Atunci să ne mulțumim să vorbim despre știință. Asta da. E mai ușor? Este.
*Știința se răzbună ca o femeie: nu când o ataci, ci când o neglijezi.
*Nu cred că există graniță între știință și filozofie, după cum nu cred că există graniță între știință și tehnică.
*Filozoful trebuie să fie în stare să înțeleagă lumea de astăzi, știința contemporană și să se bazeze pe cele mai noi date ale științei, pentru a dezvolta concepția noastră despre lume.
*Aceasta este o rubrică de bancuri / umor / pamflet și va fi tratată ca atare.