Aproape 900 de medicamente vor fi mai scumpe de la 1 aprilie

11 martie 2024 | 0 comentarii |

Actul normativ care majorează cu circa 2% prețurile maximale pentru aproape 900 de medicamente din Catalogului național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed) a fost publicat în Monitorul Oficial.

 

Ordinul ministrului Sănătății nr. 1.345/2024, privind modificarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății nr. 2.408/2023 pentru aprobarea prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, valabile în România, care pot fi utilizate / comercializate de către deținătorii de autorizație de punere pe piață a medicamentelor sau reprezentanții acestora, distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente pentru acele medicamente care fac obiectul unei relații contractuale cu Ministerul Sănătății, casele de asigurări de sănătate și/sau direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, cuprinse în Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România, a prețurilor de referință generice și a prețurilor de referință inovative a fost publicat luni, în Monitorul Oficial.

Actul normativ majorează prețul a 892 de medicamente cu un preț de producător mai mare de 1.500 de lei, pentru care Ministerul Sănătății a identificat un risc de retragere, deoarece costurile ar fi putut depăși prețul acestor medicamente, după aplicarea impozitului minim de 1% din cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro și al căror impozit pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

 

După intrarea în vigoare a ordinului ministrului Sănătății nr. 482/2024, care a modificat şi completat ordinul ministrului sănătăţii nr. 368/2017, pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman), reprezentanții farmaciștilor au acuzat Ministerul Sănătății de discriminare la adresa farmaciilor și au cerut modificarea ordinului. Ministerul Sănătății a admis că solicitarea farmaciștilor este justificată și a elaborat forma finală a Ordinului 1.345/2024, prin care a majorat și adaosul comercial maximal de la nivelul farmaciilor.

Ordinul nr. 482/2024 prevede creșterea adaosului comercial pentru distribuitorii angro de medicamente, de la 30 de lei la 1% +30 de lei, în cazul medicamentelor cu un preț de producător mai mare de 1.500 de lei, iar cota de adaos comercial pentru prețul cu amănuntul al medicamentelor în farmacii, de la 35 lei la 1% + 35 lei, pentru un preț cu ridicata de peste 1.500 de lei.

Potrivit noului act normativ, creșterea de 2% a prețului final pentru 892 de medicamente din Canamed va intra în vigoare de la 1 aprilie 2024, iar noile prețuri sunt valabile până la 31 decembrie 2024.

 

Legea nr. 296/2023 a introdus, de la 1 ianuarie 2024, un impozit minim de 1% din cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro și al căror impozit pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

Ministerul Sănătății a calculat impactul măsurii asupra distribuitorilor de produse farmaceutice de pe piața românească și a identificat un risc de retragere a unor medicamente mai scumpe, pentru care costurile ar putea depăși prețul, după aplicarea noului impozit și au constatat că impactul cel mai important al noii taxe este în cazul medicamentelor cu un preț de producător mai mare de 1.500 de lei.

Inițial, ministerul a propus o reglementare care recunoștea impactul taxei pe cifra de afaceri doar în prețul de distribuție pentru medicamentele care depășesc un anumit nivel de preț, însă menținea plafonul de adaos comercial din farmacii, dar după ce reprezentanții farmaciștilor s-au arătat nemulțumiți și au atras atenția că proiectul reprezintă o discriminare la adresa farmaciilor, Ministerul Sănătății a acceptat ca în forma finală a actului normativ să majoreze și adaosul comercial de la nivelul farmaciilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*