5.000 de angajați ai spitalelor au luat cu asalt Capitala. Greva generală în Sănătate devine iminentă

11 martie 2024 | 0 comentarii |

Medici, asistente, infirmiere și personal TESA și auxiliar din toată țara participă la un protest de amploare în București și avertizează Guvernul că dacă nu le vor fi soluționate revendicările, vor declanșa greva în spitale. 

 

Situație este extrem de tensionată, astăzi, în Capitală. 5.000 de medici, asistenți medicali, infirmiere, brancardieri, personal TESA și alți angajați din sistemul public de sănătate, membri ai Federației „Solidaritatea Sanitară”, protestează în Piața Victoriei, marcând astfel Ziua Personalului Medical. Protestatarii sunt nemulțumiți de salarii și condițiile de muncă și contestă varianta în care a fost adoptată ultima Ordonanță de Urgență privind unele creșteri salariale în sănătate, pe care o consideră „o ordonanță a inechității și a nepriceperii emitenților”. Ei vor salarii decente și echitabile pentru toți angajații din sănătate, solicită acordarea drepturilor cuvenite și respectarea demnității profesioniștilor, plata gărzilor medicilor la nivelul actual, și cer guvernanților să-și onoreze „obligațiile privitoare la adoptarea noii legi a salarizării, în forma negociată”.

Protestatarii flutură steaguri albastre şi galbene în fața Guvernului, folosesc vuvuzele şi afişează pancarte pe care scrie „Cu inflaţia crescută, sănătatea e pe ducă!”, „Cerem egalitate pentru toți din sănătate”, „În loc de RECUNOȘTINȚĂ, ne tratați cu REA CREDINȚĂ!”, „Doar împreună vom reuşi”…

 

50 de protestatri din Buzău

 

Filiala Buzău a Federației „Solidaritatea Sanitară” a fost reprezentată la protestul de astăzi, de 50 de membri, care au plecat dimineață cu un autocar și cu mașini personale și s-au alăturat colegilor lor din țară, strânși Piața Victoriei, unde a avut loc un miting, în fața Guvernului.

Suntem nemulțumiți că Guvernul nu ne ascultă și nu respectă negocierile avute anul trecut cu reprezentanții sindicatului nostru. Nici acum, în ceasul al doisprezecelea, nu suntem luați în seamă și nu suntem primiți la negocieri, deși am anunțat încă de la începutul lunii februarie că vom intra în grevă, dacă nu ne sunt soluționatre revendicările. Suntem 5.000 de medici, asistente medicale, infirmieri, personal Tesa etc. din toată țara care participăm la acest protest. După mitingul din fața Guvernului vom pleca în «marșul solidarității» către Piața Revoluției, apoi vom protesta în fața ministerelor Sănătății și Muncii, după care vom continua marșul către Piața Constituției, iar protestul se va încheia cu un miting în fața Parlamentului. Suntem nemulțumiți de oferta salarială a Guvernului și de lipsa de dialog cu reprezentanții «Solidaritatea Sanitară». Se pare că nu le pasă dacă intrăm în grevă”, a declarat Cristina Ezeh, liderul sindicaliștilor buzoieni.

 

Reacția ministrului Sănătății

 

UPDATE, 11.30: În timp ce cei 5.000 de sindicaliști protestau în fața Ministrului Sănătății, ministrul Alexandru Rafila, aflat la Târgu Mureș, a transmis că protestatarii vor fi primiți de colegii săi de la minister, care le vor îndeplini cererile, în măsura în care va fi posibil, subliniind însă că buna-credinţă este necesară de ambele părţi.

„Nu cred că este vorba despre protestul medicilor. Este vorba despre protestul organizat de o federaţie, Federaţia «Solidaritatea Sanitară». Dânşii au anumite revendicări. Noi am avut discuţii, chiar şi premierul a avut discuţii cu Sanitas şi cu Solidaritatea Sanitară. Ştiţi bine că prin ordonanţă de urgenţă au fost mărite semnificativ veniturile personalului medical, mai ales acolo unde existau discrepanţe, mai ales pentru asistenţii medicali, pentru personalul tehnic TESA, pentru personal auxiliar. Noi suntem deschişi unui dialog, sper să existe şi bună-credinţă din partea acestei federaţii şi colegii mei de la Ministerul Sănătăţii îi vor primi să le asculte doleanţele şi, în măsura în care este posibil, să le rezolvăm. În altă ordine de idei, una dintre revendicările lor se referă la noua lege a salarizării. Ne-o dorim cu toţii, nu se referă doar la personalul medical şi bineînţeles că există o procedură legală prin care în Parlamentul României să fie adoptată această lege, care sigur excede, dacă vreţi, competenţele Ministerului Sănătăţii”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.

 

Continuă protestele 

 

UPDATE, 13.32: Sindicaliștii spun că că majorarea salarială propusă de Guvern nu se aplică pentru munca în weekend, pentru turele de noapte, munca în ture sau în condiții periculoase și nu acoperă inflația ultimilor doi ani. Federația „Solidaritatea Sanitară” a anunțat printr-un comunicat că a făcut toți pașii necesari privind programul protestelor și au notificat Guvernul, la sfârșitul săptămânii trecute, declanșarea grevei și modalitatea de desfășurare a acesteia, care va culmina cu greva generală.

Noi ne continuăm programul de proteste, pentru că ceea ce Guvernul a adoptat la sfârşitul săptămânii trecute, acea ordonanţă de urgenţă care prevede anumite majorări în sistemul sanitar, nu corespunde aşteptărilor salariaţilor din sănătate, aduce o majorare doar pe zona salariilor de bază. Această majorare se traduce într-o creştere efectivă în buzunarul salariatului în medie cu 13,9% și nu reprezintă o creştere de 20%. Pentru că ea este aplicabilă doar salariilor de bază şi nu şi celorlalte componente ale salariului şi anume sporurilor, zile nelucrătoare, pentru condiţii de muncă, pentru ture şi aşa mai departe. Guvernul, de fapt, a acordat o creştere pentru 65% din venitul salarial, nu pentru sută la sută”, a declarat vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Gabriel Predică, citat de Agerpres.

 

Greva generală, iminentă

 

UPDATE, 15.30: Potrivit reprezentanților „Solidaritatea Sanitară”, „modalitatea în care a fost transpusă această creştere se depărtează inclusiv de actuala legislaţie, respectiv de Legea salarizării 153 pe 2017 şi de viitoarea lege negociată cu Ministerul Sănătăţii a salarizării aplicabilă sistemului sanitar. În loc să reaşeze echitabil salariile în sănătate şi să existe o remuneraţie corectă a sporurilor și a plății gărzilor, în realitate, prin această ordonanţă de urgenţă ne îndepărtăm de aceste deziderate, ea nu reprezintă în fapt o creştere a puterii de cumpărare efectivă, pentru că inflaţia cumulată din ianuarie 2022 cu cea estimată până în iunie 2024 se situează undeva în jurul a 28 de procente. Așadar, 14% nu reprezintă nici pe departe acoperirea acestui nivel al inflaţiei”, a explicat Predică, menționând că, la finalul săptămânii, liderii din teritoriu vor decide „cu privire la declanşarea grevei”.

Dacă se va ajunge la greva generală, spitalele în care există filiale ale Federației „Solidaritatea Sanitară” vor asigura doar o treime din activitate și se va interveni doar în cazul urgențelor.

Federația „Solidaritatea Sanitară” are 25.000 de membri, din care peste 4.000 de medici.

 

Programul protestului

 

– Primul Miting al sănătății, în Piața Victoriei, între orele 11.00 – 12:00 – solicitarea acordării drepturilor cuvenite și respectarea demnității profesioniștilor din sănătate;

– Prima parte a Marșului sănătății pe Calea Victoriei până în Piața Revoluției, între orele 12.00 – 12.30.

– Miting în Piața Revoluției și în fața celor ministerelor Muncii și Sănătății, între orele 12.30 – 13.00. Protestatarii le cer ambilor miniștri să-și îndeplinească obligațiile asumate și acordarea tuturor drepturilor solicitate.  

– A doua parte a Marșului sănătății între orele 13.00 – 14.00 către Piața Constituției.

– Miting în fața Parlamentului, între orele 14.00 – 15.00. Protestatarii le vor solicita parlamentarilor „onorarea obligațiilor privitoare la adoptarea noii legi a salarizări, în forma negociată, și modificarea OUG 115/2023 astfel încât să fie acordate toate drepturile prevăzute în actuala lege a salarizării”.

 

Revendicările susținute de participanții la demonstrații  

 

– Respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcție de inflație.

– Asigurarea unei creșteri reale a veniturilor salariale (creșterea puterii de cumpărare a salariilor) a angajaților din sănătate.

– Plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal și al vieții de familie pe care-l fac lucrând în ture și în zilele libere/de sărbători legale!

Protestul este îndreptat și împotriva formei ultimei Ordonanțe de Urgență privind unele creșteri salariale în sănătate, aceasta fiind o ordonanță a inechității și a nepriceperii emitenților. Avem în vedere faptul că prin această OUG se creează o serie de noi inechități salariale și se adâncesc câteva dintre cele pre-existente”, spun protestatarii.

 

Sursa foto: Solidaritatea Sanitara Buzau

 


Adaugati un comentariu


 

*