Începe construcția Centrului de Mari Arși de la Târgu Mureș

11 martie 2024 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, luni, începerea lucrărilor de construcţie a Centrului de Arşi Grav din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, proiect derulat de minister prin Banca Mondială, cu un buget total de aproape 323 de milioane de lei, fără TVA.

 

În timp ce la București, 5.000 de sindicaliști ai Federației „Solidaritatea Sanitară” au anunțat un miting de amploare în fața Guvernului, a ministerelor Sănătății și Muncii și a Parlamentului, precum și un marș de protest, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, însoțit de secretarul de stat în MS, Alexandru Rogobete, a participat, la Târgu Mureș, la demararea oficială a lucrărilor de construcție a Centrului de Arși Grav care va funcționa în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Mureș.

La conferința de presă organizată cu acest prilej, ministrul Sănătății a declarat că Centrul de Arși de la Târgu Mureș „este cel de-al treilea centru care se realizează în cadrul unui program ambiţios, finanţat de către Banca Mondială, un proiect care în anul 2021 era încheiat, blocat, nefuncţional şi la care am reuşit să găsim înţelegere din partea Băncii Mondiale. Aş vrea să mulţumesc echipei Băncii Mondiale din România pentru sprijinul acordat pentru ca aceste trei proiecte să repornească. Peste 1 miliard de lei pentru trei centre dedicate marilor arşi din România”.

 

Investiția, în valoare totală de 322.625.700,15 de lei, fără TVA, presupune construirea integrală a unei unități medicale pentru pacienții cu arsuri grave, care se va ridica pe șapte nivele și va încorpora un total de 25 de săli de operație distribuite pe două etaje, 10 paturi pentru terapie intermediară și microchirurgie și chirurgie reconstructivă, 5 paturi pentru pacienți critici, o secție ATI cu 57 de paturi, spații conexe, spații de sterilizare, unitate de transfuzii sanguine, centru de formare, spații tehnice, spații administrative, spații logistice și relocarea heliportului. Noul centru va fi conectat, printr-o pasarelă, la clădirea Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, pentru a asigura fluidizarea accesului la cele mai importante departamente din noua și vechea clădire.

„O să vedeţi, în perioada imediat următoare, că şi aici, la Târgu Mureş, la fel ca şi la Timişoara, sau ca la Bucureşti, la Spitalul «Grigore Alexandrescu», se va lucra susţinut, astfel încât aceste trei proiecte să se finalizeze în cursul anului viitor”, a afirmat Alexandru Rafila, în conferinţa de presă.

 

Ministrul Sănătăţii a mai spus că pe lângă cele trei centre de arşi grav, în România se construiesc spitale regionale la Iaşi şi Cluj şi vor începe lucrările la Craiova, unde urmează se se semneze contractul, dar se construiesc şi spitale finanţate prin PNRR.

Avem nevoie de aceste centre care, în mod paradoxal, au fost blocate chiar de cei care menţionau că avem nevoie de tratament pentru pacienţii cu arsuri grave în România, dar au făcut doar o declaraţie şi nu au dus lucrurile în continuare. Vreau să vă spun un lucru extrem de important. Vreau să mulţumesc tuturor partenerilor şi, bineînţeles, echipei de la Ministerul Sănătăţii. În momentul de faţă se construiesc spitale în România, facem spitale regionale la Iaşi, la Cluj – acolo încep lucrările, iar la Craiova semnăm contractul probabil în această săptămână sau săptămâna viitoare. Se construiesc spitale din PNRR şi nu în ultimul rând, se construiesc aceste trei centre de mari arşi. În altă ordine de idei, având în vedere că aici, la Târgu Mureş, este o universitate de medicină şi farmacie, ştiinţă şi tehnologie prestigioasă şi mulţumesc domnului rector care este alături de noi, dezvoltăm servicii medicale integrate la nivelul judeţului Mureş”, a afirmat ministrul.

 

Rafila a subliniat și că una dintre cele mai importante investiţii din sănătate, prin PNRR sau din alte programe, este noul Institut al Inimii de la Târgu Mureş.

„Aceste lucruri înseamnă un nou centru, un nou institut de boli cardiovasculare, o investiţie de peste 100 de milioane de euro aici, în curtea spitalului, alături de centrul de mari arşi, înseamnă ambulatorii de specialitate noi în majoritatea spitalelor din judeţul Mureş, înseamnă peste 80 de cabinete de medicină de familie reabilitate, opt sau nouă centre comunitare integrate, secţie de neonatologie dotată”, a precizat Alexandru Rafila.

Ministrul a mai spus că toate aceste investiţii au nevoie de o resursă umană calificată, iar Universitatea de Medicină, Ştiinţă şi Tehnologie din Târgu Mureş poate face acest lucru și „îl face cu foarte multă responsabilitate şi profesionalism şi acest parteneriat este benefic, pentru că răspunde nevoii de servicii de sănătate ale comunităţii sau ale judeţelor învecinate, pentru că, ştiţi bine, Târgu Mureş tratează pacienţi din toată ţara, nu numai din judeţele învecinate, iar dezvoltarea acestui tip de servicii este în mod evident necesară”, a adăugat Rafila, care a menționat că Ministerul Sănătăţii va monitoriza îndeaproape modul lor de realizare, astfel încât, în decurs de doi-trei ani, judeţul Mureş să ofere servicii medicale la nivel european.

 

Conferința de presă s-a finalizat cu vizitarea șantierului Centrului de Arși Grav, care va avea o suprafață de 24.577 mp și ar trebuie să fie finalizat în 19 luni, construcția fiind realizată de un consorțiu de firme.

La eveniment au mai participat, din parte Băncii Mondiale, Mihai Monoraru – șeful Unității de Management al proiectului Băncii Mondiale, Răzvan Vieru – consultant în cadrul Unității de Management al proiectului Băncii Mondiale și Ana Manto – responsabilă de țară a Băncii Mondiale, precum și ec. Florin Crăciun – managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, deputatul social-democrat Corneliu Florin Buicu – vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie din cadrul Camerei Deputaților, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei – senator PSD și rector al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” (UMFST) Târgu Mureș, deputatul Dumitrița Gliga – președintele PSD Mureș, dr. Iuliu Moldovan – directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Mariana Ciorba – managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureș și prof. univ. dr. Horațiu Suciu – șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

 

Sursa foto: SCJU Tg Mures; capturi video MS/ Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*