Miting și marș de protest al angajaților din Sănătate. Guvernul și Parlamentul, luate cu asalt

8 iunie 2023 | 0 comentarii |

Federația Solidaritatea Sanitară a scos în stradă angajații din Sănătate, nemulțumiți de salarii și de blocarea angajărilor în sistem. Ministrul Sănătății spune că negociază zilnic cu sindicatele din Sănătate și că se vor găsi soluții, pentru a nu se ajunge la grevă generală. 

 

Protestele din sistemul medical cresc în amploare și în intensitate. Câteva zeci de medici și asistenți medicali din Buzău au participat, joi, la un miting şi un marş de protest organizate pe străzile Capitalei, de Federația „Solidaritatea Sanitară”. În timp ce membrii Sanitas se află, de ieri, în grevă japoneză, peste 2000 de protestatari din toată țara s-au adunat, în jurul orei 11.00, în Piața Victoriei, iar timp de o oră și-au strigat nemulțumirile în fața Guvernului.

Guvernanții trebuie să înțeleagă că nu pot negocia un proiect de lege a salarizării cu partenerii sociali și apoi să-l modifice după bunul plac, că nu se pot angaja că vor semna contractul colectiv la nivel de sector și să întârzie cu mai bine de jumătate de an onorarea acestei obligații. Participanții la aceste acțiuni vor demonstra guvernaților hotărârea de a continua programul de proteste așa cum a fost anunțat, acesta putând ajunge până la greva generală. Avertizăm politicienii că noi nu schimbăm programul acțiunilor după placul lor și prin înțelegeri conjuncturale, ci doar atunci când sunt onorate așteptările legitime ale angajaților”, a transmis „Solidariatea Sanitară”.

 

Protestatarii au plecat, apoi, în marș, către Piața Revoluției, au pichetat Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, după care au continuat marșul către Parlament. Liderii „Solidaritatea Sanitară” susțin că eroismul dovedit de profesioniștii din sănătate în timpul pandemiei a fost repede uitat de politicieni, toate sacrificiile făcute riscând acum să pară inutile”. Ei transmit că preocuparea de fond a angajaților din sistemul public de sănătate este „teama de scăderea calității vieții profesionale și, prin asta, diminuarea calității serviciilor medicale. (…) Calitatea vieții profesionale nu este afectată doar de scăderea salariilor, ci și de inegalitățile percepute. Așa cum am arătat deja, revendicările sunt justificate de inechitățile existente, ele afectând coeziunea echipei medicale. Acest protest militează pentru refacerea echipei medicale, în interesul creșterii calității vieții profesionale și a calității serviciilor medicale. (…) Trebuie să refacem încrederea populației în serviciile medicale publice la nivelul anterior pandemiei. Așa acum am dovedit deja, una dintre intervențiile cheie o constituie creșterea calității vieții profesionale a angajaților”.

 

Principalele nemulțumiri ale angajaților din sistemul public de sănătate sunt legate de salarii și sporuri și de blocarea angajărilor în sistem prin „Ordonanța austerității” aprobată de Guvern, în condițiile în care sistemul public de sănătate se confruntă cu o criză majoră de specialiști.

„Federaţia Solidaritatea Sanitară consideră că soluţia la reducerea gradului de nemulţumire a angajaţilor din sănătate o constituie refacerea încrederii acestora în angajamentele asumate de politicieni, atât în cadrul legii salarizării cât şi în cadrul negocierilor purtate cu organizaţiile sindicale reprezentative. În acest sens, politicienii trebuie să înţeleagă că angajaţii din Sănătate nu pot avea încredere în rezolvarea inechităţilor salariale prin noua lege a salarizării, până când nu le sunt acordate toate drepturile din actuala lege a salarizării (legea nr. 153/2017), exact aşa cum sunt prevăzute. În consecinţă, solicităm anularea de urgenţă a tuturor prevederilor diferitelor ordonanţe de urgenţă care au suspendat drepturile prevăzute în legea salarizării şi acordare acestor drepturi”, au cerut sindicaliştii.

 

Protestatarii trag un semnal de alarmă și transmit decidenților că absența încrederii și a predictibilității, dublată de scăderea calității vieții profesionale favorizează migrația profesioniștilor din sănătate. „Este vorba atât de plecarea în alte țări cât și de migrația dinspre sectorul public către cel privat, acest din urmă fenomen căpătând deja amploare. Fenomenul migrației determină o scădere a nivelului mediu de competență; nu doar numărul contează, ci și calitatea profesioniștilor. Un profesionist în sănătate se formează în foarte mulți ani, plecarea lui însemnând o pierdere în materie de competență și reflectându-se în calitatea serviciilor medicale”, afirmă protestatarii, care solicită restabilirea încrederii profesioniștilor în deciziile politicienilor prin intermediul predictibilității măsurilor luate, creșterea calității vieții profesionale prin intermediul echității drepturilor acordate, toate având ca scop creșterea calității vieții profesionale.

 

Revendicările susținute de medicii, asistenții medicali și reprezentanți ai personalului TESA prezenţi la protest:

1. Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:

a. Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate.

b. Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.

c. Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.

d. Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

2. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea cât mai rapidă a acestuia. În forma negociată proiectul de lege asigură:

a. Reașezarea în grila de salarizare a tuturor angajaților din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale

b. Posibilitatea unei creșteri efective și relevante a veniturilor angajaților din sănătate

3. Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență, încheierea și înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.

4. Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.

5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate

6. Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

 

Programul acțiunilor de protest:

11.00-12.00 – Miting în Piața Victoriei;

12.00-12.30 – Marș din Piața Victoriei către Piața Revoluției;

12.30-13.00 – Miting în Piața Revoluției / Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii;

13.00 -13.30 – Marș din Piața Revoluției către Piața Constituției;

13.30-14.30 – Miting în Piața Constituției.

Recomandăm Guvernului să se aşeze la masa negocierilor (respectând criteriul reprezentativităţii) înainte de a fi prea târziu, pentru a asigura împreună cele mai bune soluţii de onorare a revendicărilor”, au mai transmis sindicaliştii Federației Solodaritatea Sanitară.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*