Ministrul Rafila crede că prin negocieri zilnice cu sindicatele din Sănătate se va putea evita greva generală

8 iunie 2023 | 0 comentarii |

Joi, Alexandru Rafila, s-a întâlnit cu liderii Federației Naționale Sindicale „Ambulanța” din România și cu cei ai Blocului Național Sindical. 

 

În timp ce angajații din sistemul public de sănătate sunt hotărâți să continue protestele dacă nu le sunt soluționate revendicările și amenință cu greva generală, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, crede că se va găsi o soluție pentru dezamorsarea conflictului.

Joi, după ședința de guvern, ministrul Sănătății a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Federației Naționale Sindicale „Ambulanța” din România (FNSAR) și ai Blocului Național Sindical (BNS), la care au fost prezenți Dumitru Costin -președintele BNS, Gheorghe Chiș -președintele FNSAR, Marian Rotaru -prim-vicepreședintele Federației, Rareș Ghilea -secretarul general și vicepreședinții Gheorghe Brișcaru, Ionel Ianc, Victor Țepeș.

În cadrul întâlnirii au fost discutate revendicările de natură salarială, administrativă și dotare a Serviciilor de Ambulanță, iar ministrul Alexandru Rafila transmite că „a insistat asupra înlocuirii parcului auto învechit cu ambulanțe noi, achiziționate din fonduri publice”.

 

Printre solicitările reprezentanților serviciilor de Ambulanță s-au aflat: acordarea salariilor de bază a operatorilor registratori de urgență și personalului TESA care nu au beneficiat de creșterea salariului de bază la nivelul grilei din 2022, corectarea procentelor de sporuri pentru condiții deosebit de periculoase pentru personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar din serviciile de ambulanță, precum și creșterea indemnizației de hrană. De asemenea, s-a discutat despre urgentarea adoptării actului normativ care reglementează numărul de zile de concediu, în vederea semnării cât mai rapide a contractului colectiv de muncă.

„S-au găsit soluții pentru acoperirea deficitului de personal care se ridică la 45%. Ministerul Sănătății a făcut pași importanți pentru deblocarea posturilor în sistemul sanitar, memorandumul pentru scoaterea la concurs a aproximativ 4.000 de posturi în unitățile sanitare subordonate Ministerului Sănătății, inclusiv în Serviciile de Ambulanță urmând să fie aprobat în scurt timp de Guvern”, susține ministrul Sănătății.

În cadrul întâlnirii s-a analizat proiectul Legii salarizării care a fost înaintat de Ministerul Sănătății, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, pentru funcțiile din Serviciile Publice de Ambulanță și s-a convenit o întâlnire interministerială, în vederea urgentării aplicării Legii nr. 5/2021. 

 

De altfel, ministrul Sănătății susține că în fiecare zi poartă discuții și negocieri cu reprezentanții principalelor sindicate din Sănătate, alături de care încearcă identificarea unor soluții. Alexandru Rafila susține că discuţiile avute până acum cu liderii de sindicate au fost constructive şi mai mult de jumătate dintre revendicări vor fi soluționate în perioada imediat următoare.

Încercăm să găsim soluții încât să nu se pună problema unei greve generale în sectorul sanitar și acest protest al lor să fie un semnal pentru toată lumea. Semnarea contractului colectiv de muncă, ocuparea posturilor vacante, voucherele de vacanță, ordonanţa care a apărut a apărut astăzi (privind aducerea salariilor tuturor angajaţilor din sănătate, poliţie şi armată la grila salarială din 2022 – n.r.) arată seriozitatea dialogului şi asumării acestor măsuri”, a declarat joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, după ședința de guvern.

 

Ministrul Sănătății a precizat că în cadrul acestor negocieri se discută „despre contractul colectiv de muncă, discutăm despre voucherele de vacanţă, care sunt finanţate separat încât să nu mai greveze bugetul spitalului, să fie distribuite în mod echitabil, discutăm despre angajările noi în sistemul de sănătate, ştiţi bine, pe bază de memorandum. Prin ordonanţă de urgenţă s-a adus anexa 2, care include personal auxiliar din sistemul de sănătate şi din alte sisteme, dar în special din sistemul de sănătate, la nivelul valorii salariului din 2022. Au fost uitaţi şi acum se face această reparaţie”, a explicat Rafila.

Referitor la plata sporurilor pentru gărzile din spitale sau la personalul care lucrează în ture, ministrul a spus că acestea se vor actualiza „la salariul efectiv din această perioadă, nu la salariul din 2018, cum s-a întâmplat în ultimii ani”, dar această situație „nu poate avea decât o soluţionare tranzitorie, până la apariţia noii legi a salarizării, care elimină această discriminare”.

 

În ceea ce privește acordarea de noi majorări salariale unor categorii de personal din sistemul medical, ministrul Rafila a declarat că nu poate să facă încă un comentariu, dar se așteaptă „să găsim o soluţie împreună (cu sindicatele – nr..r.) şi pe care să o comunicăm asumat, aşa cum spuneam, prefer astfel de abordări decât unele speculative”, iar posibila grevă generală la care fac trimitere sindicatele „nu este generată de o anumită categorie profesională, nu este menţionată de o anumită categorie profesională, este menţionată de reprezentanţii angajaţilor din sănătate, fie că sunt medici, asistenţi medicali, infirmieri sau brancardieri, n-are niciun fel de importanţă, se repară acum o nedreptate”.

Potrivit ministrului, important pentru fiecare categorie din sistem este faptul că salarizarea va ajunge la nivelul din anul 2022, menţionând că sunt creşteri salariale la „câteva zeci de mii de persoane” – personalul de îngrijire, infirmiere, brancardieri şi alte categorii de personal.

 

Dan Carbunaru

În completarea declarațiilor ministrului Sănătății, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, precizat că întrucât „domnul ministru al Sănătăţii s-a grăbit pentru a merge la întâlnirea cu sindicatele din sănătate, vă răspunde prin intermediul meu: sunt creşteri între 2 şi 5% pentru personalul din această categorie regăsită pe anexa respectivă. Mare parte dintre majorări fuseseră deja făcute în sistemul de sănătate pentru că (…) a fost considerat prioritar şi ca atare s-a bucurat printre primele categorii de bugetari de aceste măriri. Ce pot să vă spun este să vă ofer câteva exemple: în cazul unei infirmiere, creşterea este de 200 lei, de la 4.242 la 4.423 lei, iar un brancardier va ajunge, după majorarea dispusă astăzi de Guvern, la 3.676 lei”.

Angajaţii din sănătate au protestat joi, timp de o oră, în fața Guvernului, nemulţumiţi de salarizarea din sistem, apoi au plecat în marş către Piaţa Revoluţiei, pentru a picheta Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, după care au continuat protestul faţa Palatului Parlamentului.

 


Adaugati un comentariu


 

*