Mamografii gratuite pentru femeile din 12 localități din județul Buzău

8 iunie 2023 | 0 comentarii |

Unitatea mobilă de screening de cancer mamar a Institutului Oncologic Român Iași se află în județul Buzău în perioada 7-30 iunie, pentru a oferi consultații și mamografii gratuite femeilor cu vârste între 50 și 69 de ani, din 12 localități din mediul rural.

 

Prea multe femei luptă cu cancerul la sân și prea multe dintre ele ajung la medic prea târziu, deși cancerul mamar depistat în fază incipientă este perfect curabil. Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași și Fundația Enable derulează, începând din iunie 2022, proiectul cu finanțare europeană „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân, în 12 județe din din Nord-Estul și Sud-Estul țării (Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău).

Proiectul are ca obiectiv efectuarea testarea a 30.000 de femei cu vârste între 50 și 69 de ani, indiferent dacă acestea sunt sau nu asigurate, care au acces limitat la servicii medicale de specialitate.

Pentru a beneficia de aceste investigații, esențiale în descoperirea cancerului de sân, femeile trebuie să prezinte doar cu actul de identitate, dar în prealabil trebuie să-și facă o programare prin intermediul asistenților medicali comunitari/ sociali din fiecare localitate, având în vedere că într-o zi se pot efectua 55-60 de mamografii.

 

În luna această lună, femeile din 12 comune din județul Buzău beneficiază de screening mamar, chiar în localitatea lor, unde medicii de la IRO Iași ajung cu caravana mobilă. Consultațiile au început ieri, 7 iunie, în comuna Săgeata, iar astăzi, medicii se află la Costești.

Calendarul acțiunii de screening mamar continuă astfel:

9 iunie 2023, comuna Florica, județul Buzău, în curtea Primăriei;

13 iunie 2023, comuna Gherăseni, județul Buzău, la Căminul Cultural;

14 iunie 2023, comuna Țintești, județul Buzău, la Căminul Cultural;

15 și 16 iunie, orașul Pogoanele, județul Buzău, în fața Casei de Cultură;

20 iunie, comuna Pietroasele, județul Buzău, la grădinița cu program normal din satul Șarânga;

21 iunie, comuna Poșta Câlnău, județul Buzău, lângă Primărie;

22 și 23 iunie, comuna Cochirleanca, județul Buzău, la Căminul Cultural;

27 iunie, comuna Topliceni, județul Buzău, în curtea Primăriei;

28 iunie, comuna Grebănu, județul Buzău, în curtea Primăriei;

29 și 30 iunie, comuna Valea Râmnicului, județul Buzău, la Căminul Cultural.

 

Se recomandă ca în timpul procedurii să nu existe urme de pudră de talc, deodorant sau loțiune în zona sânilor sau a axilelor, pentru că acestea pot compromite calitatea imaginii.

Unitatea Mobilă de Screening Mamar este un cabinet de imagistică pe roți, dotat cu mamograf digital. Spre deosebire de mamografia analogică, cea digitală se obține mult mai repede, oferă o mai mare acuratețe a imaginilor, reducând riscul de a repeta investigația.

În afara caravanei mobile, în zona de Est a țării se pot realiza mamografii gratuite și prin intermediul unor clinici sau spitale devenite partenere în proiectul ONCOFEM. Pentru a putea efectua această investigație, esențială în descoperirea cancerului de sân, femeile trebuie să se prezinte doar cartea de identitate sau o trimitere de la medicul de familie, după ce în prealabil s-au programat telefonic la clinica /spitalul la care doresc să ajungă.

 

Cancerul mamar este principala cauză de deces prin cancer la femei, dar din păcate, în 80% din cazuri este depistat prea târziu. Din această cauză, peste 95.000 de românce și-au pierdut viața din cauza cancerului de sân. Aproximativ 7.000 de românce sunt depistate cu cancer de sân, dar este important de știut că acest tip de cancer este afecțiunea oncologică cu cele mai mari șanse de vindecare, dacă este depistată în faze incipiente, atrag atenția specialiștii. În ultimii ani, deși rata de incidență a cancerului de sân a crescut, ratele de deces au scăzut ori s-au stabilizat, diagnosticul timpuriu și eficiența crescută a noilor tratamente dovedindu-se eficiente.

În ultimii cinci ani, România a beneficiat de finanțare de la UE pentru screening populațional în vederea depistării cancerului de sân, care a contribuit la dezvoltarea infrastructurii și la elaborarea de ghiduri naționale de screening, precum și la formarea profesioniștilor din domeniu, iar populația a devenit mai informată cu privire la screeningul pentru cancer, dar avem în continuare cea mai scăzută rată de screening dintre toate țările UE.

 


Adaugati un comentariu


 

*