Minuni prin transplant: Mai mulți îngeri donatori și o „armată” de medici au salvat peste zece vieți

7 iunie 2023 | 0 comentarii |

Un maraton pentru viață de 4 zile al echipelor de transplant din București, Iași, Sibiu, Cluj și Oradea a schimbat destine, transformând suferința unor familii care au acceptat să doneze organele celor dragi, în speranță și bucurie pentru alți oameni, a căror supraviețuire depindea de primirea unui organ salvator. 

 

În timp ce majoritatea românilor s-au bucurat de minivacanța de Rusalii, mai multe echipe medicale implicate în prelevare de organe și transplant au fost la datorie și au făcut adevărate maratoane pentru salvarea unor vieți aflate în mare dificultate.

Maratonul pentru viață a început în zorii zilei de duminică, 4 iunie, la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, din București, unde s-a realizat o nouă intervenție de prelevare de organe, în urma căreia 3 pacienţi au primit o nouă şansă la viaţă, prin transplant hepatic și renal.

Acest lucru nu ar fi fost posibil fără gestul altruist făcut de o familie care, deşi a pierdut pe cineva foarte drag a fost de acord cu donarea de organe a rudei lor aflată în moarte cerebrală, transformând astfel propria durere în bucurie pentru cei care aveau nevoie de o nouă șansă pentru a putea trăi. Și nici fără efortul deosebit al echipelor medicale pentru care nu țin cont că e sărbătoare sau că e zi ori noapte, când este vorba de salvat vieți.

 

Cu responsabilitate, profesionalism și dedicare, echipa ATI a Spitalului Floreasca, coordonată de prof. dr. Ioana Grințescu și conf. dr. Liliana Mirea, alături de coordonatorul de transplant, dr. Rosana Turcu, a repornit resorturile speranţei pentru alţi pacienţi.

Intervențiile de prelevare de organe au fost realizate de echipa chirurgicală de la Institutului Clinic Fundeni, condusă de dr. Genady Vatachki, pentru ficat și de echipa Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași, condusă de dr. Daniel Andone, pentru rinichi.

Efortul lor a fost preluat de echipele de transplant ale Institutul Clinic Fundeni și Spitalul Clinic „Dr. C. I Parhon” din Iași, unde armate de profesioniști de elită și-au pus în slujba pacienților și a vieții întreaga lor pricepere.

 

Astfel, încă o viață a fost salvată în urma intervenţiei de transplant hepatic, realizată de echipa chirurgicală condusă de prof.dr. Vladislav Brașoveanu, cu suport ATI – dr. Esenia Calancea și dr. Elena Badea, iar alți doi pacienți au acum o viață mai bună în urma transplanturilor renale realizate de echipele chirurgicale conduse de dr. Cornel Moroșanu, dr. Adelina Miron și dr. Cătălin Constandache, alături de echipa ATI – dr. Liviu Antohi, dr. Andi Tofan și dr. Adrian Martin.

Mulţumim cu profund respect şi recunoştinţă familiei donatorului pentru gestul suprem de altruism, precum și echipelor medicale implicate în această activitatea complexă și încărcată de emoții puternice, pentru profesionalismul și dăruirea cu care aleg să-și facă datoria indiferent de ora sau data din calendar și care au făcut posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă unica șansă la viață”, a transmis Agenția Națională de Transplant.

 

Minunile au continuat luni, la Spitalul Clinic de Urgență Sibiu, unde s-a dat startul unei noi lupte pentru salvarea unor pacienți aflați în suferință, odată cu realizarea primei prelevări de organe din acest an. Îngerul donator a fost un bărbat în vârstă de 54 de ani, aflat în moarte cerebrală din data de 3 iunie, pentru care familia și-a dat acordul de donare. Au fost prelevate rinichii, ficatul şi corneea.

Este prima prelevare de organe realizată în cadrul celei mai mari unităţi sanitare din Sibiu în anul 2023. Bărbatul a suferit săptămâna trecută mai multe traumatisme severe şi era internat în cadrul Secţiei Clinice Anestezie-Terapie Intensivă, ca pacient al Secţiei Clinice Ortopedie. Diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus sâmbătă, 3 iunie, de către doi medici primari ATI. Ulterior, duminică 4 iunie, dr. Tiberiu Toabeş, medic primar ATI, coordonatorul local de transplant, a obţinut acordul pentru donare de la familia pacientului. Procesul de prelevare a început azi (marți -n.r.) în jurul orei 10.00 şi se desfăşoară etapizat, pe durata mai multor ore, având loc recoltarea următoarele organe: ficatul, rinichii şi corneea, au anunțat reprezentanții SCJU Sibiu, care au mulțumit, cu recunoștință, familiei donatorului înger.

 

La intervenția de prelevare a participat o echipă de medici din Bucureşti, de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de dr. Genady Vatachki, care a recoltat ficatul, şi o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca, coordonată de dr. Dan-Alin Pop, medic primar urolog, care a prelevat rinichii. Corneele au fost prelevate de dr. Dorina Elena-Popa, coordonator Compartiment Clinic Oftalmologie al SCJU Sibiu, urmând ca medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti să ajute alți oameni să aibă o viață mai bună. După prelevare, echipele de medici au plecat de urgenţă către centrele de transplant de care aparţin, unde alte echipe de medici au făcut ca viața să continue dincolo de moarte, prin transplant.

Procesul de prelevare s-a desfășurat sub supravegherea şi coordonarea dr. Mihai Sava, medic şef Secţia Clinică ATI din cadrul SCJU Sibiu, care în calitate de „key donation person” a avut rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării. Din echipa SCJU Sibiu au mai facut parte dr. Alina Bereanu, medic primar ATI şi Bogdan Vintilă, medic specialist ATI, aflat în gardă.

 

Maratonul pentru viață a continuat și marți, 6 iunie, când la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, familia unui pacient aflat în moarte cerebrală a fost de acord cu donarea de organe și țesuturi. Echipa ATI şi de coordonare a spitalului din Iaşi (dr. Ecaterina Olaru şi dr. Anca Rotaru), alături de coordonatorul regional de transplant, dr. Raluca Neagu Movilă, au făcut posibil să fie pornite resorturile speranţei pentru alţi pacienţi.

Intervenţia de prelevare a fost realizată de echipa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf Spiridon” – dr. Ciprian Vasiluţă, dr. Mihai Zabara, dr. Ramona Cadar, as. Bogdan Ciobanu – pentru ficat, echipa chirurgicală a Spitalului Clinic „Dr. C.I.Parhon” Iaşi, condusă de dr. Radu Andriciuc, a prelevat rinichii, corneele au fost prelevate de echipa formată din dr. Anisia Alexa și as. Augustina Ceornea din cadrul Clinicii de Oftalmologie a spitalului ieşean, iar echipa Băncii de Țesut a Spitalul Clinic Colentina, condusă de dr. Andrei Nica, a prelevat țesuturi osteotendinoase.

 

Eforturile lor au fost continuate de echipa de chirurgi condusă de prof. dr. Cristian Lupașcu – dr. Ana Maria Trofin și dr. Vlad Nuțu, și cu as. univ. Mihaela Blaj și dr. Ciumanghel Adrian – ATI, au făcut posibil ca un pacient aflat în stare critică la SCJU „Sf. Spiridon” să fie salvat prin transplant hepatic.

Alți doi pacienți au primit o șansă la o viață mai bună și vor scăpa de chinul ședințelor de dializă, înurma transplantului renal realizat de echipele conduse de dr. Adelina Miron și dr. Cornel Moroșanu, la Spitalul Parhon din Iași, iar corneea va fi transplantată de medicii Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București.

Transmitem familiilor donatorilor mulțumirile și respectul profund al echipelor implicate, pentru că într-un proces de prelevare de organe, totul începe de la familie. Este o încărcătură emoțională imensă, despre o decizie extrem de grea, care presupune o mare generozitate și respect pentru semeni. Datorită acestui gest, alți oameni vor primi o nouă șansă!”

 

Câteva ore mai târziu, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, familia îndurerată a unui alt pacient aflat în moarte cerebrală găsea puterea de a ajuta alți oameni și de a oferi unor familii necunoscute șansa de a-i avea lături pe cei dragi, fiind de acord cu donarea de organe.

Ca de fiecare dată, echipa ATI și de coordonare a spitalului orădean – dr. Ștefan Pataki –kdp, as. Petru Cotrău – coorodnator transplant, dr. Yvonne Pop, dr. Ștefania Sije, dr. Elena Mitrasca, as. Emese Szabo, as. Viviana Hodosan, as. Nela Bulzan, as. Otto Gergely, și-a dovedit profesionalismul şi împreună cu echipele chirurgicale de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni, condusă de dr. Genady Vatachki – pentru ficat, și ICUTR Cluj, condusă de dr. Andrei Tomuța – pentru rinichi, au încheiat cu succes una din etapele activității de transplant.

 

La București, efortul și măiestria echipelor medicale au făcut posibil ca un copil de 12 ani să primească șansa la „mâine” prin transplant hepatic, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. O echipă mixtă formată din chirurgi și anesteziști de la Institutul Clinic Fundeni condusă de prof. dr. Vladislav Brașoveanu și dr. Ruxandra Fota – ATI și din Clinica de chirurgie a SCUC Grigore Alexandrescu – condusă de conf. dr. Laura Bălănescu, a realizat cel de-al 5-lea transplant pediatric în cadrul acestei unități sanitare, de la începutul acestui an.

Alți 2 pacienți au fost salvați prin transplant renal la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj, sub coordonarea conf. dr. Florin Elec.

În spatele acestor victorii pentru viață stau miile de ore de muncă, de abnegație și dăruire a unor profesioniști care și-au dedicat viața și cariera acestei activități.

Agenția Națională de Transplant mulțumește tuturor celor implicați în această activitate atât de sensibilă și complexă, prinsă mereu între suferință și speranță.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*