Solidaritatea Sanitară scoate în stradă 300 de oameni și protestează la ministerele Sănătății și Muncii

21 februarie 2024 | 0 comentarii |

Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” majorarea salariilor de bază din sistemul sanitar cu doar 15% nu duce la o creștere reală a veniturilor salariaților, ci dimpotrivă, determină scăderea puterii de cumpărare.

 

Federația „Solidaritatea Sanitară”, unul dintre prinicipalele sindicate din domeniul sanitar, anunță că joi, 22 februarie, va ieși în stradă cu 300 de membri din toată țara și protesta la Ministerul Sănătății, în intervalul orar 12.00-13.30, după care vor picheta Ministerul Muncii, până la ora 15.00.

„Constatând că Guvernul își menține intenția de creștere a salariilor de bază cu doar 15% și refuză onorarea obligației legale de a negocia, Federația «Solidaritatea Sanitară» continuă programul de proteste așa cum a fost anunțat”, transmite Federația sindicală.

Reprezentanții sindicaliștilor susțin că măsura anunțată de Executiv reprezintă „doar o acoperire parțială a inflației, departe de nivelul acesteia din ultimii ani. A discuta despre o creștere salarială înseamnă a discuta despre creșterea puterii de cumpărare. Orice altă formă de «creștere» salarială care nu îndeplinește această condiție menține status-quo-ul scăderilor veniturilor salariale”, subliniază Solidaritatea Sanitară.

 

Reprezentanții sindicaliștilor avertizează autoritățile că pichetările din fața celor două ministeresunt ultimele acțiuni de protest” desfășurate în stradă cu un număr redus de persoane, iar dacă nu li se soluționează revendicările, va urma „protestul din pauza de masă” (o repetiție pentru greva generală), pe 29 februarie, iar pe 11 martie, de Ziua națională a personalului medical, în Piața Victoriei va avea loc un miting național al angajaților din sănătate – ultimul protest înaintea grevei generale.

Realitatea evoluției veniturilor salariale ale angajaților din sănătate este demonstrată de datele statistice oficiale, care arată că inflația în perioada 1 ianuarie 2022 – 1 ianuarie 2024 este de 23,59%. Dacă din valoarea inflației scădem majorările salariale nominale medii din această perioadă, care au fost (în ultimii doi ani, incluzând 1 ianuarie 2024) de 6,25%, devine evident faptul că doar în ultimii doi ani puterea de cumpărare a veniturilor salariale medii (veniturile salariale reale) ale angajaților din sănătate a scăzut cu 17,34%. O creștere cu 15% doar a salariilor de bază în următoarele luni înseamnă o creștere cu cel mult 10% a veniturilor salariale”, explică reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”.

 

Ținând cont de aceste date, sindicaliștii spun că, angajații din sănătate vor avea, la finalul creșterilor salariale anunțate de Guvern, „o scădere salariilor reale (a puterii de cumpărare) cu cel puțin 7,34%, raportat la inflația de până acum. Acestei scăderi i se va adăuga evoluția inflației din perioada următoare (4,7% până la sfârșitul anului 2024 pe prognoza BNR), care va determina la nivelul anului 2024 o scădere a veniturilor salariale reale de 12,4%”, arată Federația, subliniind că „Guvernul propune o creștere nominală a salariilor de bază al cărei efect este ratarea de departe a indexării veniturilor salariale și sărăcirea angajaților din sănătate”.

Potrivit calculelor sindicaliștilor, indexarea veniturilor salariale cu rata inflației, prin creșterea suplimentară a veniturilor medii salariale (a anvelopei salariale) cu 22,4% sau o creștere cu cca. 25% pentru întregul an 2024, ar asigura „recompensarea echitabilă pentru toți angajații, inclusiv pentru profesioniștii care participă la asigurarea permanenței serviciilor medicale (în mod direct sau prin contribuția la funcționarea unităților)”.

Revendicările Federației  „Solidaritatea Sanitară” pot fi vizualizate aici.

 


Adaugati un comentariu


 

*