Protest la Spitalul Județean de Urgență Buzău. Sindicaliștii „Solidaritatea Sanitară” continuă să-și ceară drepturile și se pregătesc de grevă generală
Angajații din Sănătate afiliați Federației „Solidaritatea Sanitară” au protestat, astăzi, în curtea spitalelor, timp de o jumătate de oră, nemulțumiți de oferta Guvernului privind majorările salariale.
A fost protest, joi, în fața Spitalului Județean de Urgență Buzău, unde medicii, asistentele, personalul auxiliar și personalul TESA afiliați Federației „Solidaritatea Sanitară”, unul dintre sindicatele reprezentative din sistemul sanitar, și-au strigat nemulțumirile față de oferta Guvernului, care în întâlnirea din 25 ianuarie cu cele două federașții sindicale reprezentative din Sănătate a propus „majorarea anvelopei salariale de bază cu 20% pentru anul 2024, majorare care are drept corespondent o creștere a veniturilor salariale cu cca. 13,5%, care nu doar că nu acoperă nici pe departe inflația, ci chiar diminuează veniturile reale ale angajaților din sănătate”.
Timp de o jumătate de oră, protestarii și-au revendicat drepturile în fața unității medicale, în timpul pauzei de masă, fără a întrerupe activitatea medicală. Ei avertizează însă Guvernul că „protestul de astăzi este «o repetiție» pentru grevă, care indică apropierea momentului declanșării grevei generale”, așa cum a afirmat Cristina Ezeh, liderul filialei Buzău a Federației „Solidaritatea Sanitară”.
Salarii și sporuri „echitabile”
Liderul local al „Solidaritatea Sanitară” a precizat că angajații din sănătate solicită „respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale cu inflația, o creștere a veniturilor salariale reale (a puterii de cumpărare a acestora) și o distribuție echitabilă a creșterilor salariale, care să includă creșterea proporțională a recompensei salariale pentru asumarea unor riscuri, prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal și al vieții de familie pe care-l fac angajații, lucrând în ture și în zilele libere / de sărbători legale. Solicităm acordarea sporurilor la nivelul salarior de bază actuale, nu la nivelul salariilor din ianurie 2018, care este acum. Cu această măsură se vor elimina și cele două baze de calcul și vom avea baza actuală de referință”.
În plus, este foarte dificil să lucrezi într-o Unitate de Primiri Urgențe, spre exemplu, în condițiile în care personalul este insuficient. Acest fapt aducând un plus de dificultate în activitatea noastră, în contextul în care avem și un număr mare de prezentări, de pacienți a căror cazuistică este de multe ori extrem de complexă și dificil de gestionat”, a afirmat Cristina Ezeh, care a subliniat că angajații din sănătate sunt hotărâți să meargă cu protestul până la greva generală, dacă autoritățile nu vor fi dispuse să le soluționeze revendicările.
„Atentat” la veniturile medicilor
Printre medicii prezenți la protest s-au aflat dr. Victor Ioniță și dr. Florin Năstase – ATI, medicul urgentist Adrian Zoican, dr. Ovidiu Ungureanu și Dragoș Vicol – Chirugie, care au afirmat că sunt nemulțumiți că salariile și plata gărzilor au rămas la nivelul anului 2018, în timp ce inflația a crescut exponențial.
„Protestăm în primul rând pentru că, în ultimii ani, în mod constant, veniturile noastre au scăzut și au fost erodate. Deși la un moment dat, în anii 2018, ajunsesem la un nivel rezonabil, în ultimii ani, veniturile, afectate și de crizele succesive prin care am trecut, ni s-au redus cu cel puțin o treime. Dacă stăm și calculăm inflația pe ultimii 2-3 ani, ne ducem undeva la 30%. Creșterea salariilor la nivelul inflației este solicitarea pe care o avem și noi, ca și ceilalți angajați din sistemul medical. De asemenea, protestăm pentru că, din 2018, gărzile ne sunt plătite la jumătate față de valoarea reală, ceea ce înseamnă că iarăși este un «atentat» la veniturile noastre. Protestăm, de asemenea, pentru fiscalitatea excesivă: dacă avem în vedere că 40% din salariul brut se duce pe impozite, nouă ne rămâne cam jumătate din slariu, iar această jumătate, în mod real, a fost redusă de inflație și am ajuns din nou într-o situație de criză, cum am fost acum câțiva ani”, a afirmat medicul Victor Ioniță, șef secție ATI și președinte al Sindicatului Medicilor din Buzău.
„Divide și stăpânește”
Sindicaliștii „Solidaritatea Sanitară” spun că nu au mari așteptări de la guvernanți, care „așa cum fac guvernanții de obicei, mimează disponibilitatea la dialog” și astfel au reușit chiar să divizeze cele două sindicate reprezentative din sănătate, negociind separat cu Sanitas.
„Au aplicat principiul «divide et impera» («divide și stăpânește» – n.r.), stricând puțin înțelegerea inițială avută cu cealaltă federație sindicală reprezentativă. Ne-au îndepărtat, au negociat separat și au oferit procente cu totul neacoperitoare pentru estimările, nevoile și dorințele noastre”, a subliniat dr. Victor Ioniță.
Reprezentanții „Solidaritatea Sanitară” spun că sunt pregătiți să meargă cu protestul până la forma extremă. „Suntem pregătiți să parcurgem toate etapele luptei sindicale. Aceste proteste sunt o mică repetiție pentru marele protest care va avea loc la București, pe 11 martie, de Ziua Națională a Personalului Medical, iar după aceea, în funcție de atitudinea și de disponibilitatea guvernanților în negocieri, putem suspenda protestele sau putem ajunge la greva generală, care va afecta întregul sistem sanitar”, a avertizat Cristina Ezeh, liderul local al Federației „Solidaritatea Sanitară”.
Grilele de salarizare, discutate în primă lectură, la Guvern
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, la începutul ședinței de guvern, că „cel mai important subiect de astăzi este cel al investițiilor majore din Sănătate”.„Discutăm astăzi, în primă lectură, grilele de salarizare construite împreună cu sindicatele din domeniul sanitar. Vorbim despre salariile personalului medical, medico-sanitar de specialitate și auxiliar. Plecăm de la un principiu clar, acela de a-i plăti corect pe cei care muncesc aproape non-stop în marile spitale ale țării și țin, practic, în spate întreg sistemul sanitar al României”, a afirmat Marcel Ciolacu, subliniind că investiția în capitalul uman din sistemul sanitar este una „importantă”.
La începutul lunii februarie, reprezentanţii Sanitas au anunţat că, în urma discuţiilor purtate la Palatul Victoria, s-a convenit asupra unei creşteri a salariilor de bază cu 15%, în două tranşe, în martie și iunie, pe lângă cei 5% acordaţi pentru întregul sistem bugetar începând cu 1 ianuarie 2024.
Sindicaliștii Solidaritatea Sanitară susțin că, pe lângă revendicările de ordin salarial, protestele lor sunt motivate și de „refuzul guvernanților de a onora angajamentele asumate față de reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” în anul anterior, cel mai important fiind adoptarea unei noi legi a salarizării, în forma negociată cu partenerii sociali”.