„Solidaritatea Sanitară” și-a unit forțele cu Sanitas și se pregătește de grevă generală

25 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Pentru început, pe 1 februarie, sindicaliștii din Sănătate vor picheta Ministerul Sănătății. Între timp, Guvernul caută soluții și va analiza mai multe scenarii posibile pentru soluţionarea revendicărilor.

 

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a anunțat că declanşează acţiunile de protest și se alătură Federației Sanitas, iar împreună vor susține drepturile salariaților din sistemul sanitar prin toate formele de protest, inclusiv greva generală.

„Federația Solidaritatea Sanitară și implicit filiala județeană Buzău anunță declanșarea publică a acțiunilor de protest, având ca scop satisfacerea revendicarilor legitime ale tuturor angajaților din sanatate, aici incluzând medici, asistente, brancardieri, personal TESA, muncitori. Pentru a asigura nivelul maxim de eficiență a acțiunilor de protest și satisfacerea revendicărilor, Federația «Solidaritatea Sanitară» din România a semnat o înțelegere prealabilă cu Federația «Sanitas» din România, menită să conducă la un acord privind desfășurarea în comun a acțiunilor de protest, inclusiv organizarea și desfășurarea conflictului colectiv de muncă și a grevei generale, respectiv a negocierilor cu guvernul”, a precizat, pentru Sănătatea Buzoiană, liderul Solidaritatea Sanitară Buzău, Cristina Ezeh.

 

Cristina Ezeh (foto arhivă SB)

Programul acțiunilor comune ale celor două federații sindicale reprezentative din Sănătate și Asistența socială va debuta cu o pichetare a Ministerului Sănătății, pe 1 februarie, dar sindicaliștii spun că sunt deciși să recurgă chiar la grevă generală și nu vor înceta decât atunci când solicitările le vor fi satisfăcute în întregime.

Acțiunea comună generează posibilitatea unei greve generale în sectorul sanitar, acțiune fără precedent, și, respectiv, obținerea drepturilor cuvenite pentru toate categoriile salariale din sanatate și asistență socială. Membrii Sindicatului Județean «Solidaritatea Sanitară» Buzău sunt hotărâți să declanșeze și să participe efectiv la acest conflict de muncă. Pe primul loc în lista revendicărilor se află creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajați din sănătate cu cel putin 25% pentru anul 2024 precum și obținerea drepturilor salariale prevăzute în legea 153/2017, lege neaplicată până în prezent”, subliniază Cristina Ezeh.

 

Marcel Ciolacu

Astăzi, după ce s-a întâlnit cu o delegație a Sanitas, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că se află într-un dialog permanent cu reprezentanții celor care „lucrează zilnic pentru a salva vieți omenești. Prioritatea mea și a acestui Guvern este să eliminăm inechitățile acumulate de-a lungul anilor. Luăm aceste probleme în serios și le vom discuta în continuare sincer și aplicat și îmi voi asuma toate măsurile care sunt rezonabile și realizabile. Sunt sigur că românii s-au săturat de populism și de promisiunea unor soluții miraculoase”, a declarat premierul Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

La întâlnirea liderilor Sanitas cu premierul s-a convenit asupra unei ajustări a schemelor de personal şi deblocării de noi posturi, conform unei evaluări a necesarului, precum și supra unei creşteri a fondului de salarii din sistemul sanitar cu 20%, din care 5% s-au acordat deja la începutul acestui an, iar 15% ar urma să se acorde în prima jumătate a anului, impactul bugetar fiind de 2,5 miliarde de lei pe an.

Săptămâna viitoare va avea loc o nouă întâlnire a sindicatelor din Sănătate cu Guvernul, la care vor fi invitați și managerii spitalelor, reprezentanți ai ministerelor Sănătății, Muncii și Finanțelor și ai CNAS, în cadrul căreia ar urma să se discute și soluțiile „rezonabile și echitabile” pentru întregul sistem sanitar.

Sindicaliștii spun însă că vor continua protestele până când promisiunea se va concretiza. La 1 februarie va fi pichetat Ministerul Sănătăţii.

 


Adaugati un comentariu


 

*