Doar 20 de antibiotice se pot elibera fără rețetă, în situații de urgență

26 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Secretarul de stat în MS, Adriana Pistol, a precizat că numai antibioticele la care riscul de rezistenţă antimicrobiană e cel mai mic pot fi vândute fără rețetă, pentru 48 de ore.

 

Adriana Pistol

Dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat într-o conferință de presă că ordinul care monitorizează eliberarea de antibiotice fără rețetă va fi menținut, dar a specificat că antibioticele care vor fi eliberate pentru 48 de ore sunt cele care pot duce la cea mai mică rezistenţă antimicrobiană. Astfel, doar 20 dintre cele 82 de antibiotice existente pe piață se vor elibera pentru situații de urgență.

Dacă până acum era posibil să se elibereze orice tip de antibioticpentru situaţii de urgenţă, acum există o listă restrânsă de numai 20 de produse. (…) Antibioticele care se eliberează pentru situaţii de urgenţă de 48 de ore sunt cele de primă intenţie, adică cele cel mai puţin susceptibile să ducă la rezistenţă antimicrobiană. Nu se vor elibera, conform acestui ordin, cele care duc la rezistenţa antimicrobiană”, a precizat Adriana Pistol.

 

Medicii și farmaciștii consideră că acest Ordin va duce la creșterea consumului de antibiotice, iar dacă se întâmplă ca tratamentul să fie început vineri seară, acesta va fi insuficient până când pacientul va ajunge la doctor, ca să nu mai vorbim despre weekendurile prelungite, când sunt sărbători legale, iar medicii pot avea liber mai multe zile, ceea ce nu va face decât ca pacientul să întrerupă tratamentul și boala să se agraveze.

Adriana Pistol susține însă că „dacă pacientul, după ce și-a administrat doza de urgență, în continuare nu se simte bine, poate să rămână duminică seara fără tratament, dar luni dimineaţă ar trebui să ajungă la medic, pentru că la fel ca şi farmacistul, bănuieşte, pe baza simptomelor pe care le are, că ar putea fi diagnosticul X, Y, administrează acest antibiotic, dar certitudinea o va avea doar după un consult medical”. În plus, dacă farmacistul consideră că se impune un alt fel de tratament, cu un alt antibiotic, trebuie să îndrume pacientul către unităţile sanitare, în vederea tratamentului.

 

Dr. Pistol a subliniat că, în ultimii 10 ani, România s-a situat între țările UE cu cel mai mare consum de antibiotice, iar în 2022 s-a situat pe locul al doilea în Europa, după Grecia. Zilnic, 26 din 1000 de români își administrează antibiotice, în timp ce media europeană este de 16 la mie. În plus, în România, utilizarea antibioticelor de primă linie „a scăzut şi a crescut consumul antibioticelor din alte clase care pot să producă rezistenţa la antimicrobiene”, a atras atenția oficialul MS.

Conform estimărilor OMS, există foarte mari „şanse” ca rezistenţa antimicrobiană să devină prima cauză de mortalitate, estimându-se undeva la peste 10 milioane, a subliniat Adriana Pistol, menționând că „a venit timpul ca, pentru prima dată, şi în România să reglementăm modalitatea în care sunt utilizate aceste antibiotice în ambulatoriu”, Ordinul ministrului Sănătăţii având scopul să ajute la monitorizarea consumului de antibiotice în ambulator. „Ordinul impune o raportare a antibioticelor eliberate pe coduri de boală, ca să înţelegem de ce este nevoie şi pentru ce tip de îmbolnăvire sunt utilizate aceste antibiotice.”, a mai spus Adriana Pistol.

 

Adriana Pistol a explicat că acest ordin nu face decât să ajute la monitorizarea consumului de antibiotice în sistem ambulator, iar Ministerul Sănătății consideră că, pe termen lung, consumul de antibiotice se va reduce, având în vederea reducereea semnificativă a numărului antibioticelor care pot fi eliberate fără rețetă.

Problema rezistenţei la antibiotice reprezintă o mare problemă de sănătate publică. Mulţi dintre specialiştii de sănătate publică o consideră, dacă nu vom interveni, că va produce viitoarea pandemie. Atât de multe cazuri sunt înregistrate la nivel global. Se pare, conform estimărilor pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii le-a făcut, că există foarte mari şanse, cu ghilimelele respective, ca rezistenţa antimicrobiană să devină prima cauză de mortalitate, estimându-se undeva la peste 10 milioane de decese. Deci este timpul să acţionăm”, a afirmat secretarul de stat, care a subliniat că pentru eliberarea în regim de urgenţă, a fost elaborată o procedură de Colegiul Farmaciştilor, iar farmaciştii o cunosc, antibioticele nefiind singurele medicamente care se eliberează în regim de urgenţă.

 

Conferința de presă susținută de secretarul de stat Adriana Pistol a avut loc în contextul în care un ordin al ministrului Sănătății, din 19 ianauarie, care permite farmaciilor să vândă antibiotice fără rețetă pentru urgențe, a generat numeroase controverse în spațiul public. Inițial, ordinul prevedea posibilitatea de a se elibera antibiotice pentru 72 de ore de tratament, dar ulterior, ministerul a revenit și a scăzut perioada la 48 de ore, cu precizarea că antibiotice se pot elibera doar în situații de urgență și în baza unei declarații pe propria răspundere din partea pacientului.

Ordinul a fost criticat de farmaciști și de medici, care au spus că eliberarea de antibiotice fără rețetă ar duce la creșterea consumului și la incidența rezistenței antimicrobiene. Mai mult, medicii atrag atenția că pentru fiecare afecțiune sunt eficiente doar anumite medicamente, iar pe lângă faptul că ar putea să nu ajute la vindecare, boala respectivă s-ar putea agrava.

 


Adaugati un comentariu


 

*