Infecțiile respiratorii sufocă spitalele. Opt dintre cele 40 de vieți secerate de gripă sunt din Buzău

25 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Peste 123.000 de infecții respiratorii, aproape 7.000 de cazuri de gripă și 18 decese confirmate cu virus gripal au fost raportate în ultima săptămână, iar secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor sunt pline de oameni cu infecții respiratorii.

 

În perioada 15-21 ianuarie 2024, în România au fost confirmate 123.464 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, infecțiile virale ale cailor respiratorii superioare și pneumonii), cu 19,6% mai multe cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent și cu 20,3% mai multe cazuri decât în săptămâna anterioară

În săptămâna 15.01.2024 – 21.01.2024 (S03/2024) incidența infecțiilor respiratorii a depășit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane, cu intensificarea activității gripale și extinderea răspândirii geografice a circulației virusurilor gripale”, menționează INSP.

Din totalul infecțiilor respiratorii, 6.981 sunt cazuri de gripă clinică, comparativ cu 4.553 cazuri depistate în aceeași săptămână a sezonului precedent și 4.574 în săptămâna precedentă din acest an, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În aceeași perioadă,130 cazuri de gripă au fost confirmate în laborator (42 cu virus gripal AH1, 35 cu virus gripal AH3, 53 cu virus A nesubtipat).

 

Cele mai multe cazuri de gripă clinică au fost raportate în municipiul București (1.250) și în județele Cluj (920), Prahova (442), Constanța (416), Bacău (315), Timiș (299), Iași (266) și Dâmbovița (264). În aceeași perioadă au fost confirmate și 47 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 6 mai puține față de săptămâna precedentă și cu 23 mai puține față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

Secțiile de Boli infecțioase și de Terapie ale spitalelor sunt pline, iar bolnavii care au nevoie de ventilator sunt îngrijiți în multe cazuri în unitățile de primiri urgențe, până când se eliberează locurile. Unele spitale au cerut ventilatoare de la Departamentul pentru Situații de Urgență, din cauza numărului mare de bolnavi aflați în stare gravă, iar ambulanțele transportă în permanență pacienți cu insuficiență respiratorie de la gripă, ori alte infecții de sezon, către spitale.

Dacă va fi aceeași evoluție a îmbolnăvirilor și în perioada următoare, nu este exclus să avem și epidemie de gripă, după cea de rujeolă.

 

De la începutul sezonului au fost raportate 921 cazuri de gripă confirmate de laborator, din care 177 cazuri cu virus gripal AH1, 114 cazuri cu virus gripal AH3, 10 cazuri cu virus gripal B, 620 cazuri cu virus gripal A nesubtipat, 36 co-infecții de virus gripal cu SARS-CoV-2, 15 coinfecții cu virus respirator sincițial -VRS și 3 coinfecții de virus gripal cu SARS-CoV-2 și VRS.

Au fost comunicate și 18 noi decese confirmate cu virus gripal, iar de la începutul sezonului „au fost comunicate 40 decese confirmate cu virus gripal: 24 tip A, subtip H1 (din care 2 coinfecții cu SARS-CoV-2), 8 tip A, subtip H3 și 8 tip A, nesubtipat (din care 2 co-infecții cu SARS-CoV-2)”, transmite INSP.

Cele mai multe decese, 25, s-au înregistrat la categoria de vârstă ≥65 ani, alte 9 decese au fost la categoria de vârstă 50-64 de ani, 4 decese au fost raportate la categoria de vârstă 15-49 de ani și 2 la bebeluși între 0 și 4 ani, marea majoritate a victimelor fiind nevaccinate.

 

În județul Buzău au fost confirmate 13 cazuri de gripă (2 cu virus gripal AH1, 9 cu virus gripal AH3 și 2 cazuri cu virus A nesubtipat) și 8 decese.

Din cauza numărului mare de prezentări la Urgența spitalului și a creșterii numărului de pacienți internați cu forme severe de ingecții respiratorii, încă din 18 ianuarie, conducerea Spitalului Județean de Urgență a restricționat vizitele aparținătorilor în spital.

Din cauza creșterii numărului infecțiilor respiratorii, în special a gripei și a situației epidemiologice de rujeolă declarată conform adresei D.S.P.J. nr 1/298 din 17.01.2024 și OMS 3670/2022, vă anunțăm că începând cu data de 18 Ianuarie 2024 se suspendă vizitele aparținătorilor în Spitalul Județean de Urgență Buzău”, a anunțat conducerea unității medicale, după ce în Secția de Boli infecțioase a spitalului erau deja internați 11 copii și 8 adulți diagnosticați cu forme severe de gripă de tip A.

 

Și în Capitală, spitalele sunt sufocate de pacienți cu forme grave de infecții respiratorii. La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sf. Pantelimon au fost și câte 10 pacienți intubați, ceea ce a determinat solicitarea suplimentării locurilor de ATI.

La Institutul Marius Nasta, unde s-a deschis o secție de pneumologie renovată, cele 50 de locuri s-au ocupat în două zile și se începe terapie ventilatorie în secție, cu aparate de capacitate mai mică”, a precizat dr. Beatrice Mahler, managerul unității medicale.

Institutul de Boli infecțioase „Matei Balș”, pacienții sunt nevoiți să aștepte la camera de gardă, eliberarea unui pat. „De obicei eliberăm locuri dimineață și până la prânz sunt ocupate”, a explicat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului.

 

Medicii atrag atenția că sunt la risc în special persoanele vârstnice, care au și alte boli asociate și care vin la spital atunci când este instalată deja insuficiența respiratorie și au nevoie de oxigen, iar în spitale, cu greu se mai găsesc locuri libere.

Nici avccin gripal nu se mai găsește în unele farmacii și în depozite. Până la data de 21.01.2024 au fost înregistrate în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), 1.060.913 de persoane vaccinate antigripal, din care 1.036.765 din grupele populaționale care beneficiază de decontare în regim compensat.

Medicii ne spun că este important ca în această perioadă să respectăm cu strictețe măsurile de igienă, să ne spălăm corect pe mâini, să purtăm mască în spațiile aglomerate și, dacă avem simptome, să ne izolăm, să nu stăm în apropierea copiilor, a celor în vârstă și a pacienților cu boli cronice și să cerem ajurul medicului de familie încă de la apariția primelor simptome.

 


Adaugati un comentariu


 

*