Val de afecțiuni respiratorii după sărbători. Se așteaptă o explozie de îmbolnăviri după începerea școlii

6 ianuarie 2025 | 0 comentarii |

În județul Buzău, în acest sezon gripal au fost înregistrate 196 de cazuri de gripă, iar în ultima săptămână au fost diagnosticate 46 de cazuri de gripă clinică și 10 internări. 

 

Răceala comună, gripa, bronșita, faringita streptococică, pneumonia, infecția cu virus respirator sincițial sau cu SARS-CoV2 se întîlnesc mai frecvent în sezonul rece, iar după Sărbătorile Crăciunului și Anului Nou se înregistrează o creștere alarmantă a numărului de îmbolnăviri cu virus gripal, atât în România cât și în toată Europa.

Medicii se așteaptă ca săptămâna viitoare să se înregistreze un vârf al acestui sezon gripal, iar pentru a face față numărului tot mai mare de pacienți, multe spitale din Franța, Spania sau Ungaria au înființat unități temporare de traij, pentru a reduce presiunea asupra secțiilor de urgență. Pacienții vârstnici prezintă un risc crescut de complicații respiratorii grave, tulpina dominantă în acest sezon fiind gripa B.

Chiar dacă unitățile sanitare nu sunt la fel de aglomerate ca în anii pandemiei de COVId 19, specialiștii din domeniul sănătății se pregătesc pentru orice situaţie.

 

Și în România, medicii se așteaptă la o explozie a numărului de viroze și gripă, după revenirea copiilor în școli și grădinițe, mai ales că și în perioada vacanței s-a înregistrat un val de îmbolnăviri, pentru că cei mici au stat în spații închise, cu multe persoane, iar asta a favorizat răspândirea virusului, care acum va fi dus în colectivități.

În toată țara, sute de copiii ajung în fiecare zi la camera de garda pentru că tușesc, au febră și le curge nasul. Sunt semne ale virozelor respiratorii ori ale gripei.

Diagnosticul se pune prin efectuarea unui test rapid. Unii au nevoie de internare, iar medici spun că sunt atât de mulți încât abia se mai găsesc paturi libere. Internerile se fac pe baza locurilor eliberate de copiii care se simt mai bine și pot fi trimiși acasă.

Cazurile frecvente sunt cu virus de tip A, iar cei mai mulți dintre copiii care vin cu gripă nu sunt vaccinați și din această cauză ajung să facă forme grave de boală, spun medicii, care recomandă, în continuare, vaccinarea. Pentru cei mici există atât vaccin injectabil, cât și o variantă de nazal, fără ac.

 

Săptămâna trecută, la nivel național au fost înregistrate peste 57.000 de infecții respiratorii acute ale căilor superioare și 4.100 de cazuri de gripă clinică, atât la copii cât și la aduli, un număr aproape dublu față de săptămâna precedentă. Au fost și patru decese legate de complicațiile gripei, iar Capitala și județele Cluj și  Brașov au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de îmbolnăvire.

În județul Buzău, de la începutul acestui sezon gripal „au fost înregistrate 196 de cazuri de gripă clinică și 33 de internări. În ultima săptămână (30.12.2024 – 05.01.2025) au fost raportate 48 de cazuri de gripă și 10 internări”, a precizat, pentru www.sanatateabuzoiana.ro, Cristina Ungureanu, directorul DSP Buzău.

Autoritățile din domeniul sănătății avertizează că, odată cu redeschiderea şcolilor va crește numărul de îmbolnăviri și recomandă în continuare vaccinarea. „Cea mai eficientă și sigură metodă de protecție față de gripă și, mai ales, față de formele clinice severe ale acesteia, este vaccinarea antigripală”, transmit specialiștii în sănătate publică. Pentru copii, vaccinul cu spray nazal oferă o opțiune fără ac. Imunitatea se dezvoltă în aproximativ două săptămâni. 

 

Medicii atrag atenția că, la fel de importantă este respectarea regulilor de prevenție și igienă și recomandă părinților și dascălilor să-i învețe pe copii să se spele regulat pe mâini cu apă și săpun, să-și acopere nasul și a gura cu un șervețel în timpul tusei și al strănutului și să arunce șervețelul după utilizare sau să-și acopere în totalitate nasul și gura în plica cotului în timpul strănutului, să evite locurile aglomerate, să aerisească încăperile chiar și de câteva ori pe zi.

În cazul apariției simptomelor respiratorii, adresarea la medicul de familie, pentru a stabili recomandările necesar a fi urmate, sunt la fel de importante.

Evitarea intrării în colectivitate și în alte locuri aglomerate a persoanelor care au semne și simptome sugestive pentru gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare) până la dispariția acestora și adresarea la medicul de familie sunt esențiale pentru limitarea răspândirii virusului.

În acest sezon, la nivel național au fost administrate peste 1,1 milioane de vaccinuri antigripale.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*