Sute de buzoieni, la slujba de Bobotează, la râul Buzău. Crucea aruncată în apă de ÎPS Ciprian, recuperată de un tânăr din Vintilă Vodă

6 ianuarie 2025 | 0 comentarii |

Câteva sute de buzoieni au participat la pelerinajul către râul Buzău și la sfințirea aghezmei de Bobotează, oficiată de Înaltpreafințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți, precum și la recuperarea crucii din apa râului. 

 

Și anul acesta, așa cum se întâmplă în fiecare an în ziua în care se celebrează Botezul Domnului, câteva sute de buzoieni au înfruntat gerul Bobotezei și au participat luni, 6 ianuarie, la slujba de sfinţire a apei râului Buzău, oficiată de Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu un sobor de preoţi.

Mulți dintre participanții la mult-așteptatul eveniment care a avut loc pe malul drept al Râului Buzău au participat, mai întâi, la slujba de sfințire a apei la Arhiepiscopie sau la bisericile din oraș, de unde și-au luat Agheazmă Mare pentru acasă.

IPS Ciprian, în predica rostită cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului, a amintit de însemnătatea acestei mari sărbători creștine, subliniind că aceasta se mai numește și Teofania sau Arătarea Preasfintei Treimi, întrucât, în ziua de 6 ianuarie a fiecărui an, „medităm la evenimentul extraordinar petrecut la râul Iordan din Țara Sfântă, în momentul în care Sfântul Prooroc Ioan L-a botezat pe Mântuitorul Hristos, și anume descoperirea celor trei Persoane dumnezeiești: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt”.

Ca și în anii precedenți, clericii și credincioșii de la Catedrala Copiilor „Sfântul Mucenic Sava” și de la celelalte două catedrale eparhiale din Buzău, au mers în tradiționala procesiune către râul Buzău, unde pe esplanada pe care a fost înălțată o cruce în cinstea Sfântului Mucenic Sava, ÎPS Ciprian a săvârșit slujba Aghiasmei Mari și i-a binecuvântat pe participanții la eveniment, care au ajuns la râu fie pe jos, alături de preoți, fie cu mașinile personale, în timp ce alții au venit, din satele limitrofe comunei Mărăcineni, cu calul și cu căruța, pentru a participa la marea slujbă de sfințire a apei.

Înaltpresfințitul Ciprian și preoții care l-au însoțit au eliberat apoi porumbei albi în văzduh, ca simbol al curățeniei spirituale, şi au sfinţit cele cinci butoaie cu apă dinainte pregătite, de unde credincioşii şi-au luat acasă, Agheazma Mare, la finalul slujbei.

Cel mai așteptat moment a fost cel în care, la finalul slujbei, IPS Ciprian a aruncat în apa râului Buzău, conform tradiţiei, o cruce din lemn, după care s-au aruncat, pentru a o recupera, 8 tineri curajoși, fără a ține cont că apa era rece ca gheața. În cădere, crucea s-a lovit de un dig de beton şi s-a frânt, iar momentul i-a debusolat pe temerarii care s-au întrecut s-o recupereze. Până la urmă crucea a fost recuperată de Gabriel Șerban, un tânăr de 29 de ani, din Vintilă Vodă, care a mai încercat și altădată să prindă crucea, fără a reuși, dar acum i-a reușit și acest lucru l-a făcut foarte fericit.

În semn de mulțumire pentru curajul și victoria sa, tânărul a primit din partea Arhiepiscopului Buzăului şi Vrancei, potrivit tradiției, un lănţișor din aur cu cruciuliţă şi o icoană sfințită, iar ceilalţi 7 bărbaţi care au avut curajul să intre în apa îngheţată au primit, la rândul lor, câte o icoană.

În fiecare an, pe 6 ianuarie, creștinii ortodocși și catolici celebreazăBotezul Domnului”, o mare sărbătoare creștină de la început de an și una dintre marile sărbători creștine de peste an, care amintește de faptul că în această zi, Mântuitorul Hristos a fost botezat în apa Iordanului de către Sf. Ioan Botezătorul, prăznuit în ziua următoare, când se încheie ciclul Sărbătorilor Crăciunului și Anului Nou.

Agheasma Mare, considerată purificatoare și tămăduitoare, este luată acasă de credincioși, care o consumă în cantități mici și o folosesc pentru a stropi casa, grădina și animalele, timp de 8 zile, pentru a alunga răul și a aduce belșug în gospodărie. Sărbătoarea Bobotezei a împământenit credința că, prin contactul cu apa sfințită, creștinii își asumă pozitivismul uman, prin înnoirea Duhului Sfânt. Botezul este unul dintre cele şapte Taine ale creștinismului.

Boboteaza aduce (sau ar trebui să aducă) bucurie în suflete, iar credincioșii merg în Sfintele locașuri pentru a se împărtăși cu Agheazma Mare, păstrând vii, peste veacuri, tradițiile și obiceiurile din această perioadă a anului.

 

Sursă foto: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

 


Adaugati un comentariu


 

*