Zece curajoși au intrat în apele Buzăului pentru a recupera crucea aruncată de ÎPS Ciprian

6 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

În aplauzele credincioșilor care au asistat la slujba de Bobotează de la Râul Buzău, Cătălin, un tânăr de 35 de ani, din comuna Săgeata, a recuperat crucea din apă și le-a dat-o și celorlalți participanți să o sărute, sperând ca astfel să se bucure cu toții de un an bun, cu sănătate și noroc. 

 

Aproape o mie de credincioşi au participat, sâmbătă, la slujba de Bobotează oficiată de IPS Ciprian Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu IPS Macarie Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord și un sobor de preoţi ai Eparhiei Buzău, pe malul drept al râului Buzău ale cărui ape au fost sfințite, ca în fiecare an.

Cu toții – părinți, copii, bunici – au asistat, cu bucurie, timp de o oră, la slujba specială de Bobotează, după ce au participat, alături de preoți, la obișnuita procesiune către apa râului Buzău. Procesiunea, ca și momentul sfințirii apei râului Buzău, în apele căruia a fost martirizat, în anul 372, Sfântul Mucenic Sava Gotul, care a devenit ocrotitorul spiritual al orașului Buzău, a este simbolică, dar alături de credincioșii de rând și de preoți, la eveniment au participat şi oficialităţi locale, în frunte cu prefectul, preşedintele Consiliului Judeţean, viceprimarii municipiilor Buzău şi Râmnicu Sărat şi comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

 

Cei doi înalţi prelaţi, ÎPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și PS Macarie, Episcop Ortodox Român al Europei de Nord, au oficiat slujba de Bobotează, au sfinţit apa pregătită în 6 butoaie, pe care ulterior au împărțit-o credincioşilor în sticle și au eliberat porumbei albi în văzduh, apariția porumbelului în ziua de Bobotează semnificând, în accepțiunea teologică, apariția Duhului Sfânt.

La finalul slujbei, soborul de preoți a coborât de pe esplanadă, a stropit mulțimea cu Agheasma Mare, după care Înaltpreasfințitul Ciprian a aruncat o cruce din lemn în apele râului.

Cum vremea a fost frumoasă, numărul celor care au avut curajul să înoate în apele reci pentru a recupera crucea sfințită a fost mult mai mare ca în alți ani. 10 temerari s-au aruncat în apa învolburată. Norocul a fost de partea lui Cătălin, un tânăr de 35 de ani, din Săgeata, tată a doi copii, care spune că a prins crucea aruncată de preoţi de Bobotează pentru a doua oară și se simte norocos. După ce a sărutat-o de mai multe ori, el a dat crucea și celorlalți bărbați care s-au aruncat în apele râului, s-o sărute, sperând că astfel, cu toții vor avea parte de un an cu sănătate și noroc.

 

Cătălin a fost premiat de cei doi înalţi prelaţi cu un lanţ cu o cruciuliţă din aur şi o icoană, dar și ceilalți curajoși care s-au aruncat în apă au primit în dar cîte o icoană, iar toți credincioșii au primit Aghiazmă Mare, apa sfințită, tămăduitoare, odată cu îndemnul Preasfințitului Părinte Macarie, episcopul ortodox român al Europei de Nord, care le-a spus: „Luați și această agheasmă sfințită anul acesta, gustați din ea pe nemâncate în fiecare dimineață, stropiți-vă astăzi casa și agonisirea”.

Înaltul prelat a mărturisit că a participat cu emoție și bucurie, aici, la râul în care a fost martirizat Sfântul Mare Mucenic Sava și laolaltă mărturisim harul lui Dumnezeu, nu tăinuim facerea sa de bine și vestim mila sa, așa cum ne-am rugat cu toții. Să ne împărtășim de harul și de făcătoarei de viață Treimi prin gustarea din această apă impregnată cu energiile dumnezeiești. Prin gustarea din Agheasma Mare să ne fie spre tămăduire, să ne fie spre întărire, să ne fie spre ajutor”.

 

Înaltpreasfințitul Ciprian a transmis celor aflați la eveniment că își dorește ca, pe malul râului Buzău, pe locul în care acum, lumea asistă în aer liber la slujba de Bobotează, să se construiască o bazilică, în care să se poată fi oficială această slujbă specială.

„Vom reuși cu ajutorul lui Dumnezeu, și vom reuși, să construim în apropiere o basilică cu hramul «Teofania», adică arătarea Sfintei Treimi, minunea care s-a petrecut la Botezul Domnului, și cu un paraclis închinat Sfântului Mucenic Sava de la Buzău, în interiorul acestei basilici”, a spus Înaltpreasfințitul Ciprian, care profitând de prezența reprezentanților autorităților, a făcut un apel către aceștia, dar și către credincioși, să sprijine transpunerea acestei dorințe în realitate.

Merită orașul acesta Buzău, care este atestat istoric din anul 372 să aibă aici lângă apa Buzăului o astfel de bazilică, după ce s-a construit acum câțiva ani această cruce în stil bazilical, în cinstea Sfântului Mucenic Sava. Am făcut public acest gând dorința mea de ridicare a unei bazilici pentru această zi specială, Botezul Domnului, sau Teofania, Arătarea Preasfintei Treimi, a spus ÎPS Ciprian.

 

În apele râului Buzău a fost martirizat, în anul 372, Sfântul Mucenic Sava Gotul, devenit ocrotitorul spiritual al orașului Buzău.

Date despre viaţa şi martirizarea Sfântului mucenic Sava de la Buzău, numit şi Sava Gotul, se regăsesc în mai multe scrieri bisericeşti, dar în primul rând într-o epistolă prin care era împărtăşit tuturor bisericilor creştine martiriul acestuia. Vechile calendare bisericeşti i-au atribuit numele de „Gotul”, nu pentru că era got de neam, ci pentru că trăia în ţinuturile din sud-estul României de astăzi, unde în veacul al IV-lea stăpâneau goţii.

Potrivit surselor istorice, Sava de la Buzău s-a născut în anul 334, în Dacia, în zona deluroasă a Subcarpaţilor de Curbură, în apropiere de râul Mousaios, Buzăul de azi. El ar fi fost cantor sau dascăl în interiorul comunităţilor religioase ale eparhiei episcopului got Ulfila, fiind ucenic şi ajutor al preotului got Sansala, din Dacia. Sursele religioase, precum actul de martirizare, menţionează faptul că era un om drept în credinţă, blând, smerit, cucernic, gata spre ascultare, liniştit şi negrabnic la cuvânt.

 


Adaugati un comentariu


 

*