Persoanele neasigurate vor plăti 1.980 de lei în 2024, dacă vor să beneficieze de servicii medicale gratuite

8 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Persoanele fără venituri fiscalizate, care nu sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) se pot asigura, plătind 1.980 de lei din buzunar, în perioada ianuarie-iunie 2024.

 

Românii neasigurați la sănătate, care beneficiază doar de pachetul medical de urgență și de servicii medicale pentru boli cu risc epidemiologic, pot plăti contribuțiile la sănătate din buzunar, dacă vor să beneficieze și de celelate servicii medicale care se cordă în sistemul public de sănătate.

Asigurarea socială de sănătate este opţională pentru persoanele fără venituri fiscalizate și care nu sunt exceptate prin lege de la plata contribuţiei (CASS). Pentru a putea beneficia de întregul pachet de servicii medicale decontate de Casele de Asigurări de Sănătate în 2024, aceste persoane trebuie să scoată din buzunar 1.980 de lei, această sumă rezultând din aplicarea cotei de 10% pentru 6 salarii minim brute pe economie (3.300), luând ca referinţă valoarea salariului minim brut în vigoare la data la care persoanele respective trimit declaraţia unică la Fisc.

 

Pentru a beneficia de serviciile medicale cuprinse în pachetul de bază, cei care doresc să se asigure opțional vor completa corect declaraţia unică şi o vor trimite la Fisc, urmând să beneficieze de asigurare la sănătate timp de 12 luni, începând cu ianuarie 2024, suma putând fi plătită până la 25 mai 2025. 

Salariul minim brut pe economie ar putea rămâne la 3.300 de lei până în iulie 2024, dar în condițiile în care salariul minim pe economie se va modifica în iulie 2024, așa cum se preconizează, va crește și suma pe care o va plăti o persoană neasigurată, dacă dorește să beneficieze de servicii medicale decontate de CNAS. Așadar, indiferent de luna în care se asigură opţional la sănătate, în perioada ianuarie 2024 – iunie 2024, românii vor plăti 1.980 de lei în contul acestei asigurări, iar cele 12 luni în care vor fi asigurați curg de la data la care aleg să trimită declaţia unică la Fisc, după ce au completat-o corect.

 

Deocamdată, modelul declaraţiei unice pe care contribuabilii trebuie să îl folosească pentru a se asigura opţional la sănătate nu a fost oficializat de ANAF, notează economica.net.

Modelul declaraţiei unice se aprobă ori la final de an, ori în cursul lunii ianuarie, prin Ordin al preşedintelui ANAF, şi e valabil pentru veniturile estimate că vor fi realizate în anul următor, inclusiv pentru oamenii care se asigură opţional la sănătate.

În 2023 însă ANAF a lansat în dezbatere publică la 28 decembrie proiectul de Ordin referitor la modelul declaraţiei unice pe care îl vor utiliza persoanele fizice în anul 2024. Revenim îndată ce va fi oficializat.

 


Adaugati un comentariu


 

*