Spitalele primesc bani în plus pentru salariile personalului auxiliar

13 iunie 2019 | 0 comentarii |

Sumele aferente se vor asigura din bugetul CNAS, printr-un mecanism similar celui prin care se finanțează creșterile salariale ale personalului medical.

 

Casa Naționala de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că va asigura finanțarea influențelor financiare determinate de creșterile salariale care se acordă în anul 2019 pentru personalul auxiliar din unitățile sanitare publice. Printr-un comunicat remis presei, conducerea CNAS menționează că banii vor fi alocați din bugetul instituției, printr-un mecanism similar celui prin care se finanțează și influențele financiare determinate de creșterile de salarii ale personalului medical din aceleași spitale. Decizia a fost deja parafată printr-un Ordin comun semnat de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și de președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Ordinul pe care l-am semnat împreună cu doamna ministru și care a fost publicat în Monitorul Oficial transpune în practică prevederile Ordonanței de Urgență nr. 35/2019 și totodată soluționează problema sursei de finanțare a majorărilor salariale din spitalele publice într-o manieră care evită apariția unor dificultăți bugetare pentru acestea” – a declarat Președintele CNAS.

Desigur, este discutabil faptul că odată cu aceste majorări au fost diminuate fondurile alocate serviciilor medicale acordate bolnavilor. Așadar, Statul a majorat salariile personalului medical și nemedical din unitățile sanitare publice, dar aceste majorări, cu care se laudă guvernanții, sunt asigurate din banii asiguraților, iar calitatea actului medical nu a înregistrat nici pe departe o creștere similară.

 

În contextul în care contractele dintre CNAS și furnizorii de servicii medicale au fost amânate, anul acesta, până în septembrie, iar în primele luni, unitățile medicale au primit chiar mai puțini bani decât anul trecut, managerii multor spitale s-au plâns că bugetul avut la dispoziție se duce, aproape în totalitate, pe salarii, iar activitatea medicală este în pericol.

CNAS recunoaște că „la începutul anului s-a efectuat o mărire salarială pentru personalul auxiliar, care a fost finanțată inițial din bugetele spitalelor”, așa că, deși cu întârziere, s-a ținjut cont de „impactul asupra bugetelor unităților sanitare publice cu paturi și asupra serviciilor medicale spitaliceşti acordate asiguraţilor”.

În aceste condiții s-a decis, la sfârșitul lunii mai, ca pentru personalul încadrat în unităţile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unităţile administrativ-teritoriale, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, influenţele financiare determinate de creşterile salariale să se asigure prin transferuri din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FUNASS), de la titlul VI „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice” (OUG nr. 35/2019), se menționează în comunicatul CNAS.

 


Adaugati un comentariu


 

*