Concedii medicale mai lungi pentru polițiști și militari și tratamente decontate de stat pentru persoanele cu TSA și cancer mamar

24 august 2020 | 0 comentarii |

Urmare a unei decizii a Curții Constituționale, Guvernul a aprobat o Ordinașă de urgență prin care relementează accesul la servicii medicale și acordarea concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienți și anumite categorii profesionale.

 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță noi măsuri privind accesul la servicii medicale și acordarea concediilor de boală, aprobate printr-o Ordonanță de urgență aprobată astăzi de Executiv. Astfel, se modifică și completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, pentru abrogarea unor prevederi legale, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății, prin care se asigură punerea în aplicare a Deciziei Curții Constituționale a României (CCR) nr. 229/2020, publicată în Monitorul Oficial din 9 iulie 2020, prin care instanța de control constituțional a constatat ca fiind neconstituționale în integralitate dispozițiile OUG nr. 25/2020.

În acest context, „precizăm că actul normativ adoptat astăzi de Guvern conține o serie de măsuri care asigură respectarea drepturilor pacientului și accesul la servicii medicale necesare în condiţiile utilizării eficiente a fondurilor alocate în acest scop”, transmite CNAS, printr-un comunicat remis presei.

 

Se aprobă astfel implementarea unui subprogram dedicat persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA) în cadrul Programului național de sănătate mintală, care va asigura accesul pacienților care suferă de această afecțiune la serviciile conexe necesare, recomandate de medici specialiști: servicii de logopedie, consiliere psihologică, kinetoterapie. Măsura are ca scop îmbunătățirea stării de sănătate și a calității vieții copiilor cu astfel de afecțiuni.

De asemenea, în cazul pacientelor care au suferit intervenții chirurgicale oncologice la sân, CNAS va deconta intervenția chirurgicală de simetrizare a glandei mamare. Până acum, pacientele cu afecțiuni oncologice la sân care necesitau mastectomie beneficiau de reconstrucție mamară, la recomandarea specialistului, fără intervenția chirurgicală de simetrizare a glandei mamare sănătoase cu glanda mamară reconstruită. Noua măsură „va avea un impact pozitiv asupra calității vieții și a reinserției sociale a femeilor care necesită acest tip de intervenție, care până acum se realiza doar contra cost”, subliniază CNAS.

Actul normativ aprobat azi reia și demersul normativ pentru punerea în aplicare a unei decizii a CCR referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a sintagmei „precum şi daune sănătăţii propriei persoane” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, astfel că „nu vor mai exista situații în care părinții să fie obligați la plata contravalorii serviciilor medicale de care au beneficiat copiii acestora, ca urmare a unor accidente generate de acești copii.

 

Ordonanța cuprinde și măsuri referitoare la modul de acordare a certificatelor de concediu medical. Astfel, persoanele asigurate într-un stat membru care devin asigurate pe teritoriul României, au dreptul și vor beneficia, la nevoie, de concediu medical din primele zile de asigurare, în condițiile îndeplinirii stagiului minim de cotizare, respectându-se astfel regulamentele europene în domeniu.

În vederea debirocratizării și îmbunătățirii accesului persoanelor asigurate la concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, actul normativ aprobat azi „elimină obligația prezentării lunare la medicul expert, în cazul bolnavilor diagnosticați cu SIDA și neoplazii, pentru prelungirea până la un an si 6 luni a certificatului de concediu medical. Aceste categorii de pacienți au beneficiat de această reglementare până la data de 9 iulie 2020, în baza OUG nr.25/2020.

Totodată, actul normativ stabilește că „persoanele diagnosticate cu tuberculoză au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiții de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare, în concordanță cu dispozițiile Legii nr.302/2018.

 

De asemenea, pentru personalul militar în activitate, polițiștii și polițiștii de penitenciare, se majorează durata maximă a concediilor medicale, pentru a evita majorarea deficitului de personal în ministerele și instituțiile din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională, mai stabilește ordonața aprobată de guvern.

Astfel, în cazul acestor categorii profesionale, în situații temeinic motivate de posibilitatea recuperării medicale, concediul medical se poate prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, iar  comisiile de expertiză medico-militară pot propune  acordarea unor concedii medicale de până la 550 de zile, prevede actul normativ.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*