Dr. Dănuț Păle susține stimularea natalității, printr-o nouă inițiativă legislativă

24 august 2020 | 0 comentarii |

Medicul deputat buzoian consideră că „dacă nu ne ocupăm acum de asigurarea unor noi generații, vom avea mari probleme mai târziu, atât în privința stării de sănătate care va scădea odată cu îmbătrânirea populației, cât și în plan social și economic”.

 

Un nou proiect de modificare și completare a Legii 95/2006, privind reforma sănătății, care are ca scop stimularea natalității, a fost inițiat de un grup de 14 deputați de la mai multe formațiuni politice și a fost depusă la Senat – prima cameră sesizată.

Scăderea ratei natalității este considerată una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă statul român, de aceea, inițiatorii proiectului de act normativ consideră că este necesar „să se ia măsuri urgente și eficiente pentru  încurajarea cuplurilor de a avea unul sau mai mulți copii”. „Planingul familial, dotarea maternităților la nivel național cu aparatura minimă necesară urmăririi evoluției unei sarcini, dar și post națștere, precum și consultarea cu privire la beneficiile alăptării să fie realități ale anului 2020, dacă ne dorim ca populația României să crească sănătos”, se menționează în expunerea de motive.

Proiectul de lege încearcă astfel, prin să determine încadrarea creșterii natalității în programele naționale de sănătate, astfel încât printr-un pachet minimal de servicii medicale să se obțină urmărirea optimă pre și post natal. În același timp, cu sprijinul tuturor instituțiilor cu responsabilități în domeniu, se dorește să se intervină prin măsuri care pot contribui la reducerea mortalității infantile, la diminuarea fenomenului mamelor adolescente, la creștera informării cu privire la modalitățile contraceptive și cu privire la accesul la servicii medicale pe tot parcursul unei sarcini.

 

Astfel, din bugetul de stat, prin bugetul ministerului Sănătății „se va asigura integral finanțarea unui pachet minim de servicii medicale pentru femeile gravide provenind din medii defavorizate, precum și/sau al femeilor al căror venit lunar nu depășește salariul minim brut pe economie garantat în plată”, prevede proiectul.

Pachetul de servicii medicale va cuprinde:

a) obligativitatea medicului de familie sau a mediului ginecolog de a efectua recoltarea probei pentru Testul Babeș-Papanicolaou în momentul depistării sarcinii și, implicit, de includere a gravidei în programul de depistare a cancerului de col uterin. Pentru decontarea celui de-al doilea sau mai multe teste este necesară recomandarea medicului de afamilie sau a medicului specialist;

b) consultațiile medicului specialist privind monitorizarea evoluției sarcinii precum și efectuarea cu titlu gratuit a e ecografii aferente celor 3 trimestre de sarcină,

c) efectuarea a minim 3 seturi de analize stabilite prin metodologia de urmărire a sarcinii fără risc de către Ministerul Sănătății – acestea pot fi suplimentate, după caz, numai la recomandarea medicului de familie și/sau specialist, înn baza biletului de trimitere:

d) asigurarea unui centru de permanență telefonic la nivel național la care gravidele să poată apela pentru sfaturi medicale cu caracter preventiv, pentru informații privind cdrepturile și obligațiile pe care le au;

e) pentru femeile gravide cu vârsta mai mare de 35 de ani și/sau cu un istoric medical suspect cu privire la transmiterea unor boli ereditare, precum și la recomandarea medicului specialist, se decontează efectuarea unul Dublu Test, precum și interpretarea acestuia, efectuarea amniocentezei și a cariotipului molecular, pe baza biletului medical eliberat de medicul specialist.

f) alte servicii medicale stabilite prin contractul-cadru anual.

 

Danut Pale

Medicul veterinar deputat buzoian Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei de agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice se află printre coinițiatorii proiectului de act normativ și susține că „dacă nu ne ocupăm acum de asigurarea viitoarelor generații, mai târziu vom avea mari probleme, în toate domeniile. Nici sănătatea, nici educația, nici agricultura, nici economia și viața socială în general nu vor putea progresa cu o populație îmbătrânită, oricât ne-am strădui din alte puncte de vedere. De aceea cred că susținerea natalității, prin programe sociale și de sănătate coerente și sustenabile poate avea un efect pozitiv”.

Potrivit noului act normativ, femeile gravide vor avea sigurat un pachet de sevicii medicale pre și post natal, iar statul va asigura finanțarea programelor naționale de sănătate publică, cu precădere a celor referitoare la creșterea natalității la nivel național, precum și teste genetice în cazurile în care există risc medical suspect.

În același scop, statul va suporta, prin ministerul Sănătății, costurile necesare realizării a două proceduri de fertilizare in vitro (FIV), în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau a medicului specialist. „Cea de-a doua este valabilă în cazul în care prima procedură de fertilizare nu s-a soldat cu nașterea unui făt viu. O persoană poate beneficia de maximum 2 ferilizări decontate de staul român”, se menționează în proiectul de lege.

Proiectul de act normativ a fost depus la Senat, urmând ca după dezbatere și aprobare în prima cameră sesizată să revină la Cemera Deputaților, decizională.

 


Adaugati un comentariu


 

*