Se prelungește din nou valabilitatea Cardului național de sănătate

20 iunie 2020 | 0 comentarii |

CNAS a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre prin care „termenul de valabilitate al cardurilor naționale emise până la data de 31 decembrie 2014 va fi de 14 ani de la data emiterii”.

 

Cardul național de sănătate, prin care orice român își dovedește calitatea de asigurat și care îi conferă dreptul de a beneficia de un pachet de servicii medicale gratuite, și-ar putea modifica din nou termenul de valabilitate, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern lansat în dezbatere publică de Casa Naționlă de Asigurări de Sănătate (CNAS).  Decizia este considerată necesară întrucât valabilitatea acestui document își pierde valabilitatea până în 2021, în cazul a 14.200.000 de români. Prin urmare, Guvernul intenționează să prelungească automat valabilitatea acestora, cu încă șapte ani „prin generarea și rescrierea unui nou certificat în zona unde a fost scris certificatul inițial, cu închiderea securizată a acestei zone”, astfel încât „termenul de valabilitate a cardurilor naționale emise până la data de 31 decembrie 2014 va fi de 14 ani de la data emiterii”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Astfel, termenul de valabilitate a cardurilor naționale emise până la data de 31 decembrie 2014 ar putea fi de 14 ani de la data emiterii, în contextul în care cele peste 14 milioane de carduri de sănătate ar trebui retipărite de către Ministerul Sănătății și transmise asiguraților, până în 2021.

 

Așa cum se subliniază și în proiectul de act normativ, cardurile de sănătate sunt valabile, la ora actuală, șapte ani de la data emiterii. Emise inițial pentru 5 ani, acestora li s-a prelungit, în 2018, durata de valabilitate cu doi ani, realizându-se în acest fel și o economie la buget, estimată la momentul respectiv, la 270 de milioane de lei.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, în anul 2020 expiră aproximativ 4,2 milioane de carduri, iar în anul 2021 vor expira aproximativ 10 milioane de carduri de sănătate. Și de această dată este invocată necesitatea prelungirii valabilității cardurilor, atât prin timpul scurt în care ar trebui retipărite, cât și prin „degrevarea bugetului Ministerului Sănătății pentru anii 2020-2021 de cheltuielile aferente tipăririi unui număr de aproximativ 14.200.000 de carduri naționale de asigurări sociale de sănătate a căror valabilitate expiră în această perioadă, precum și a bugetului Fondului național de asigurări sociale de sănătate pentru cheltuielile aferente distribuției acestora”.

 

Rescrierea cardurilor de sănătate ar urma să se facă automat, atunci când titularul cardului respectiv va merge la medic. Practic, sistemul va detecta automat cardul expirat și va înlocui data expirării, fără ca medicul să intervină în vreun fel, se menționează în nota de fundamentare.

Implementarea soluției tehnice pentru prelungirea duratei de valabilitate a cardurilor naționale de asigurări sociale de sănătate care urmează să expire în perioada 2020-2021, prin generarea şi rescrierea unui nou certificat în zona în care a fost scris certificatul iniţial, cu închiderea securizată a acestei zone, este în valoare de aproximativ 550.000 lei cu TVA, sumă care este prevăzută în bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”, se arată în notade fundamentare a proiectului de act normativ.

 

Cardurile naționale de asigurări sociale de sănătate sunt emise de către CNAS, individual, pentru fiecare asigurat cu vârsta de peste 18 ani. Procesul de personalizare a cardurilor naționale de asigurări de sănătate a început în luna iulie a anului 2013, iar din septembrie 2015, cardurile au devenit obligatorii.

Cardul de sănătate este un instrument cu ajutorul căruia întreaga populație beneficiază de servicii medicale gratuite. Neasigurații beneficiază doar de serviciile pachetului minim de bază, în timp ce asigurații au acces la mai multe servicii. A fost introdus în sistem în scopul transparentizării, eficientizării și a unui mai bun control privind utilizarea fondurilor din sanatate.

Proiectul de HG urmează să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, după care va intra în vigoare. 

 


Adaugati un comentariu


 

*