Colegiul Medicilor cere Guvernului deblocarea posturilor din sănătate

5 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti a transmis Ministerului Finanţelor un apel prin care solicită aprobarea memorandumurilor ministerelor Sănătăţii  și Dezvoltării pentru deblocarea posturilor din spitalele, inclusiv cele ale ASSMB.

 

Sistemul sanitar se confruntă cu o lipsă acută de medici și asistente, oamenii nu primesc îngrijiri adecvate, iar valul de infecții respiratorii și epidemia de rujeolă au adus multe spitale în pragul colapsului.Viața celor care se prezintă la Urgențe este pusă în pericol de criza de personal, adâncită de lipsa de fonduri și de angajările înghețate.

Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) a lansat un apel disperat, prin care cere Ministerului Finanţelor aprobarea memorandumului înaintat de Ministerul Sănătăţii (MS) pentru spitalele din subordinea sa, precum şi a celui înaintat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) pentru spitalele aflate în subordinea autorităţilor locale, inclusiv cele ale Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, subliniind că e nevoie de 900 de medici și de deblocarea urgentă a posturilor, multe spitale având la fel de mare nevoie și de asistente.

În acest moment, doar în spitalele din subordinea ASSMB este nevoie de 400 de medici, 700 de asistente și 500 de farmaciști și infirmiere, a afirmat Oana Silvache, directorul ASSMB.

 

Catalina Poiana (foto arhiva SB)

Sistemul medical românesc se confruntă, în prezent, cu un deficit semnificativ de personal, atrage atenţia organizația profesională. Numai în Bucureşti, în spitalele aflate în administrarea Ministerului Sănătăţii, sunt neacoperite aproximativ 500 de posturi de medici, iar la nivelul spitalelor coordonate de ASSMB sunt 390 de posturi vacante, se arată într-un comunicat remis presei de CMMB.

„În calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, fac un apel către autorităţile competente să identifice cât mai rapid soluţii pentru deblocarea posturilor şi organizarea de concursuri conform procedurilor legale. Această măsură ar facilita inclusiv integrarea în sistemul public de sănătate a celor care au terminat Rezidenţiatul şi au promovat examenul de specialitate, oferindu-le posibilitatea de a-şi găsi locuri de muncă. Astfel, unităţile medicale publice şi-ar putea acoperi deficitul de medici, completându-şi schemele de personal”, transmite prof. univ. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.

 

Angajările în sistemul public, implicit în sistemul public de sănătate, au fost îngheţate la jumătatea anului trecut, după o scurtă perioadă în care s-au putut face angajări, după pandemie. Memorandumurile iniţiate de MS şi MDLPA nu au fost avizate de Ministerul Finanţelor, cu toate că era singura posibilitate de deblocare a acestora. Unităţile medicale ar putea organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de medici, prin aprobarea noilor memorandumuri adoptate de cele două ministere la începutul acestui an, arată sursa citată.

Ne confruntăm cu un paradox. Avem mare nevoie de medici, există locuri neocupate în spitale, avem şi medicii, cel puţin din perspectiva celor care au terminat Rezidenţiatul, dar angajările sunt blocate. Medicii tineri îşi doresc să rămână în ţară şi vor opta pentru locuri de muncă în unităţi medicale în care să poată performa”, subliniază dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.

 

Cu dificultăți majore se confruntă, în această perioadă, mai ales Camerele de Gardă, din cauza numărului insuficient de medici, avertizează CMMB. La Spitalul Victor Gomoiu, spre exemplu, o singură asistentă se ocupă de sute de pacienți, iar la Camera de Gardă, situația este critică, tot din lipsă de personal.

Totodată, lipsa personalului în spitale înseamnă epuizarea personalului existent, care trebuie să lucreze de multe ori suplimentar, ceea ce poate duce chiar la epuizarea fizică şi la afectarea calităţii actului medical acordat pacienţilor sau întârzieri în acordarea asistenţei medicale. De asemenea, lipsa de personal suficient în spitale poate duce inclusiv la situaţia de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical pe anumite secţii sau compartimente”, atrage atenția CMMB.

În acest context, Colegiul Medicilor solicită autorităţilor competente identificarea unor soluţii legislative şi fiscale pentru deblocarea angajărilor în sistemul public de sănătate, pentru a se putea asigura, astfela acoperirea necesarului de medici şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru în unităţile medicale din sistemul de sănătate bucureştean, dar şi la nivel naţional.

 

Marcel Ciolacu (foto:gov.ro)

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în prima ședință de Guvern din acest an, din 4 ianuarie, că primul angajament din acest an este față de pensionari, care primesc pensiile mărite cu 13,5% începând din 5 ianauarie, iar o altă prioritate este deblocarea posturilor pentru medicii rezidenți din România. Premierul i-a cerul ministrului Finanțelor să se implice, subliniind că statul a investit sute de milioane de euro în medici, și trebuie păstrați în țară.

În acest început de an, vreau să rezolvăm rapid problema medicilor rezidenți care au promovat examenul de specialitate la sfârșitul anului trecut. Sunt aproximativ 4.500 de medici în care statul român a investit sute de milioane de euro și trebuie să ne asigurăm că îi păstrăm în țară”, a declarat premierul, înaintea ședinței de Guvern.

Potrivit acestuia, în perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării trebuie să actualizeze listele cu posturile vacante și să vină în guvern cu un memorandum de scoatere la concurs a acestora, iar acest lucru trebuie „să se întâmple rapid”.

 

Alexandru Rafila (foto: gov.ro)

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, spune că memorandumurile iniţiate de Ministerul Sănătăţii şi cel al Dezvoltării, privind scoaterea la concurs a posturilor vacante din sănătate, vor fi aprobate săptămâna viitoare.

„Cred că se vor rezolva aceste probleme. Atât noi, cât și Ministerul Dezvoltării, am reevaluat toate posturile care sunt libere în spitale, atât în țară, la autoritățile locale, inclusiv la Primăria Municipiului București, care are 19 spitale, cât și la Ministerul Sănătății. Aceste memorandumuri cred că vor fi aprobate săptămâna viitoare şi este foarte bine că este aşa pentru că scoaterea acestor posturi la concurs coincide şi cu acordarea titlului de medic specialist pentru numeroşi medici tineri care au terminat rezidenţiatul. Deci, în primul rând, prin memorandum, aceste posturi se deblochează, în sensul că ele pot fi scoase la concurs. Asta înseamnă că, practic, în următoarea lună și în continuare, probabil până în luna martie, toate unitățile medicale spitalicești pot organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante, în funcție de necesarul lor”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, la B1Tv, exprimându-și convingerea că și Ministerul Finanțelor va fi de acord.

 

Prof. dr. Daniel Coriu

Dacă „marea deblocare” va fi valabilă doar până în martie, așa cum a sugerat ministrul Rafila, măsura nu va fi decât o mână de praf aruncată în ochii managerilor de spitale, ai medicilor și ai pacienților care vor risca să rămână în continuare neîngrijiți, pentru că nu acoperă nici perioada de parcurgere a procedurilor birocratice de angajare.

Studiile realizate în ultima perioadă arată că problema crizei de medici se resimte este, de fapt, generată de distribuirea inegală a acestora. Potrivit unui studiu realizat de Colegiul Medicilor din România, dintre cei aproximativ 55.000 de medici care profesează la noi în țară, mai mult de jumătate sunt concentraţi în cele 6 mari centre universitare medicale, în timp ce celelalte 36 de judeţe sunt nevoite să-și împartă 27.000 de medici. Cele mai mari dezechilibre sunt în județele din sudul țării, acolo unde nu există nici măcar un medic la 10 mii de pacienți.

„Din această cauză, o treime dintre medicii români sunt epuizați, iar stresul cronic şi epuizarea nu afectează doar bunăstarea medicilor, ci şi calitatea îngrijirii oferită pacienţilor”, a atras atenția prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, care a cerut decidenților să găsească soluții.

 

Managerii spitalelor spun că se confruntă cu o lipsă acută de personal medical, atât medici, cât și asistenți medicali și personal auxiliar și consideră că ar fi „o crimă” să se continue în acest fel. „Am înțeles că Ministerul de Finanțe a considerat că nu este cazul să se deblocheze aceste posturi. Am depus memorandum în luna mai, iar răspunsul de la dânșii a venit în luna decembrie, că avizul este negativ. Se face economie pe sănătatea noastră. Dacă domnul ministru de Finanțe a considerat că posturile în Sănătate nu sunt o prioritate națională, înseamnă că… nu știu ce să zic… dânsul nu are copii, sau nu se adresează sistemului sanitar din România. Mi-e greu să înțeleg lucrurile astea. Sincer, mi-e greu să înțeleg, pentru că ți se rupe sufletul când vezi la camera de gardă că pacienții așteaptă din cauza faptului să avem două asistente la camera de gardă, 4-5 medici, fiecare cabinet este ocupat, copiii necesită foarte mare atenție, părinții au devenit disperați. Sunt foarte multe de discutat. Din ce am înțeles, ce am mai citit în presă, domnul prim-ministru ne-a asigurat că săptămâna viitoare, prin memorandum, o să se deblocheze aceste posturi. Așteptăm”, a declarat ec. Maria Enescu, managerul spitalului de Copii Victor Gomoiu.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*