Medic ginecolog de la Maternitatea Polizu, acuzat de „tentativă de omor calificat”

7 octombrie 2022 | 0 comentarii |

Acesta este acuzat că ar fi lăsat copii născuţi prematur să moară cu zile, iar Parchetul de lângă Tribunalul București a dispus în cazul său începerea urmăririi penale pentru infracțiunea de „tenativă de omor calificat”.

 

Parchetul Capitalei transmite că, în urma unei plângeri penale formulate în anul 2022, procurorii au dispus începerea urmăririi penale şi, ulterior, efectuarea în continuare a urmăririi penale, sub aspectul săvârşirii „infracţiunii de tentativă de omor calificat”, faţă de un medic de specialitate obstetrică-ginecologie din cadrul Maternităţii Polizu.

În ordonanţa de efectuare în continuare a urmăririi penale, procurorii au reţinut existenţa unei bănuieli rezonabile cu privire la următoarea situaţie de fapt: la data de 24.04.2019, o femeie a născut o fetiţă viabilă la Maternitatea Polizu, sub supravegherea suspectului, medic de specialitate obstetrică-ginecologie. Cel din urmă a declarat naşterea ca fiind un avort spontan al unui produs de concepţie de sex feminin fără semne de viabilitate. Deşi semnele de viabilitate erau evidente şi i-au fost semnalate de personalul medical care a intrat în contact cu nou-născutul, medicul a refuzat nejustificat, timp de peste 12 ore, să ia măsuri pentru acordarea îngrijirilor medicale”, susţin anchetatorii.

 

În cauză a fost dispusă o expertiză medico-legală ce urmează a fi efectuată de către experţi din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti, cercetările fiind continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pentru stabilirea tuturor împrejurărilor de fapt, se mai arată în comunicat.

În spațiul public au apărut mai multe articole de presă în care se relatează faptul că viitoarea mamă ar fi avut complicaţii la naştere şi a fost direcţionată la Maternitatea Polizu, unde a fost consultată de medic.

După naştere, medicul le-ar fi spus părinților că fetiţa lor nu a supravieţuit şi a aruncat corpul copilului într-o tăviţă, după care l-a băgat într-o caserolă cu capac şi l-a introdus într-un sac. Ulterior, o asistentă ar fi lovit din greşeală, cu piciorul, sacul respectiv, moment în care a auzit copilul plângând şi a reuşit să-l salveze.

 

Medicul este acum și în atenția Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), din care face parte, care s-a autosesizat şi a declanşat o cercetare disciplinară, vineri, ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la cazul medicului de la Maternitatea Polizu, menționând că până în prezent nu a înregistrat o sesizare cu privire la acest caz..

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti afirmă categoric că o astfel de situaţie, presupunând că se confirmă ca urmare a anchetei, este inadmisibilă. Trebuie, însă, înainte de orice afirmaţie, aşteptat rezultatul oficial al anchetei autorităţilor competente”, afirmă CMMB într-un comunicat transmis presei.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, că fapta medicului ginecolog este greu de definit şi pare „incredibilă”, dar spune că „nu este o situaţie care s-a întâmplat ieri, ci în urmă cu mai bine de trei ani”. Ministrul Sănătății a menționat că a dispus ca și Inspecţia Sanitară să evalueze modul de acordare a asistenţei medicale, iar „în momentul în care Parchetul ne va cere informaţii de natură medicală, pe care le vom putea oferi, o vom face imediat şi necondiţionat”.

Ministrul Rafila consideră că fiind o acuzație de tentativa de omor „trebuie luate măsuri”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*