O nouă variantă a Planulului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, aprobată de Guvern

27 iulie 2023 | 0 comentarii |

Varianta propusă de ministrul Rafila a fost modificată, atfel că Planul aprobată în ședința de joi se apropie mai degrabă de cel aprobat în Parlament și promulgat de președintele Iohannis. Normele de aplicare ar putea fi aprobate însă abia săptămâna viitoare.

 

Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în ședința de Guvern de joi, 27 iulie, aprobarea unei Ordonanțe și a unei Hotărâri de Guvern prin care vor fi aduse noi măsuri privind reorganizarea sistemului de asistență medicală pentru pacienții de cancer, dar și a marilor centre de oncologie pediatrică. Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului (PNCC) aprobat de Executiv prevede mai multe modificări la varianta propusă de Ministerul Sănătății, iar în același timp deblochează finanțarea, care se va realiza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Sănătății, sau din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), după caz.

Deblocăm finanțarea serviciilor de diagnostic genetic și tratament personalizat și asigurăm, astfel, acces la radioterapia de ultimă generație pentru toți pacienții oncologici. Practic, toți bolnavii de cancer sunt incluși acum în noile programe de diagnostic și tratament. Vor urma rapid alte măsuri pentru reorganizarea sistemului de asistență medicală pentru pacienții cu cancer, precum și standarde de calitate a îngrijirii și centre complexe de oncologie pediatrică, a spus premierul Marcel Ciolacu.

 

Alexandru Rafila

La finalul ședinței de Guvern a urmat o conferință de presă susținută de ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătăţii, conf. univ. dr. Michael Schenker și prof. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, inițiator și cooronator al PNCC.

Ministrul Rafila a declarat că s-au aprobat actele normative prin care s-au deblocat banii pentru PNCC şi devine posibilă finanţarea unor activităţi deja prevăzute în Contractul-cadru de acordare a asistenței medicale intrat în vigoare la 1 iulie, precum și o hotărâre de guvern privind programele de sănătate, inclusiv cel de oncologie.

S-au găsit, se identifică și liniile de finanțare și un lucru foarte important este că pornim această acțiune la nivel național şi cred că trebuie să facem un apel și la administrațiile locale care au spitale în subordine, să vedem acele secții care nu au activitate în mod particular şi cum pot fi ele convertite pentru a-i susține pe pacienții în nevoi. Nu în ultimul rând, dorim să oferim servicii de calitate și asta înseamnă ca pacienții să știe exact ce primesc acolo unde se duc. Trebuie să vedem exact cum putem să-i oferim fiecărui pacient ce se poate mai potrivit, atunci când ajunge într-un centru să știe exact ce primește, nu să fie doar o poveste frumoasă”, a spus ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.

 

Ministrul Rafila a precizat că, de asemenea, au fost dezbătute, în primă lectură, două hotărâri de Guvern pentru completarea normelor și măsurilor de implementare a Planului național de combatere a cancerului, care vor fi adoptate, probabil, săptămâna viitoare. Acestea „se referă la reorganizarea şi ierarhizarea reţelei de oncologie pe baze regionale (centrele de competenţă), dezvoltarea standardelor de calitate pentru serviciile acordate pacienţilor oncologici, dezvoltarea de centre integrate de oncologie pediatrică şi, în sfârşit, traseul pacientului specific fiecărui tip de cancer. În perioada care a trecut, am făcut o evaluare a resurselor umane, a echipamentelor care există la fiecare unitate medicală, încât să ştim dacă realizăm această reţea de centre oncologice, ce tip de servicii poate oferi fiecare, unde putem să ajutăm, cum putem să completăm resursele umane în fiecare dintre aceste centre”, a explicat Alexandru Rafila.

Tot săptămâna viitoare ar putea fi adoptată și o hotărâre privind extinderea patologiilor de cancer cuprinse în programele de screening la nivel național pentru cancere prioritare (col uterin, mamar, colorectal, bronhopulmonar și de prostată), dezvoltarea Registrului Național de Cancer, planul de dezvoltare a serviciilor paliative și acordarea de servicii psihologice pentru pacienții oncologici.

 

Patriciu Achimas-Cadariu

Odată cu aprobarea Planului cancerului, Ciolacu pare să fi tranșat și disputa dintre Rafila și Cadariu, forma adoptată de Guvern apropiindu-se mai degrabă de legea aprobată anul trecut în Parlament și promulgată de președintele Iohannis, decât de varianta propusă de Ministerul Sănătății.

Într-un context complicat, cu o amenințare a unui număr tot mai mare de paciente și pacienți oncologici și cu un orizont de așteptare extrem de mare dat de existența unei legi specifice, ne-am întâlnit cu domnul premier Marcel Ciolacu și ne-am gândit cum să procedăm pentru a soluționa această problemă. Vreau de la bun început să mă adresez tuturor pacientelor și pacienților de cancer, societății civile, organizațiilor non-guvernamentale care au luptat și luptă pentru binele pacienților. Să spunem că pacienții de cancer sunt copiii noștri orfani acum și trebuie să gândim în așa fel încât să nu creăm o categorie specială, dar să ne gândim la rezolvarea problemelor lor și, în același timp, să îi chemăm să ne dea de fiecare dată feedback-ul. Care a fost soluția găsită împreună cu domnul prim-ministru, cu domnul ministru și cu toți colegii. A fost foarte simplu – a fost aceea de a ne putea uita în ochii pacientelor și pacienților noștri, așa cum o facem în spital în fiecare zi și apoi când ei revin la control”, a declarat prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

 

Ordonanța aprobată de Guvern mai stabilește și dezvoltarea unui nou subprogram de testare genetică, ce permite introducerea de noi paneluri de testare genetică în funcție de medicamentele țintite care intră în rambursare ca urmare a negocierii și încheierii unor contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat, precum și introducerea radioterapiei stereotactice în completarea metodelor de radioterapie deja rambursate din FNUASS.

Prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, membru în Comisia de sănătate din Camera Deputaților, inițiator și coordonator al PNCC, a subliniat că modelul acestuia este unul european, iar aplicarea lui trebuie să fie aceeaşi, pentru că „nu există o altă soluție. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă etapizarea pe 5 ani, o prioritizare de activităţi şi, evident, reevaluarea periodică în funcţie de progres, înseamnă a vedea feedback-ul şi a acţiona prin corecţii acolo unde este nevoie. Suntem în contextul în care finanţarea europeană ne ajută şi atunci când bugetul este unul care nu satisface întru totul nevoile să ne uităm cu mare atenţie la această finanţare. Aici este şi un proiect finanţat prin PNRR, Centrul Naţional de Competenţă în Cancer, unde am creat deja o reţea naţională. Cu alte cuvinte, vom susţine şi va fi un mecanism care va ajuta la implementarea Planului naţional de combatere a cancerului”, a afirmat Achimaș-Cadariu.

 

Ministrul Sănătății, care la sfârșitul lunii mai anunța lansarea în consultare publică a noii forme a PNCC, acum a spus că de fapt „nu e vorba de aprobarea unui plan. Planul a existat, el a fost aprobat de Parlamentul României și noi am venit cu o variantă a acestui plan, care a fost elaborată de comisia de experți a Ministerului Sănătății. (…) E bine să ai la dispoziție un instrument care a fost realizat de către specialiști care să poate să-ți ofere la un moment dat soluții care sunt rodul experienței lor profesionale. Despre asta este vorba. Faptul că noi nu am fost capabili să operaționalizăm acest plan datorită unor elemente de natură financiară – modul de finanțare, faptul că banii erau la Casa de Asigurări și acolo scria că trebuie finanțat de la Ministerul Sănătății – programul de oncologie dintotdeauna, toate programele curative sunt la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Am făcut acest pas, cred că scopul important este cel legat de îmbunătățirea accesului la servicii medicale pentru pacienții oncologici. Asta trebuie să fie filosofia. Faptul că există și o altă variantă a acestui plan, care e făcută de oncologi, nu e făcută de mine, nu poate decât să ofere o posibilitate de updatare, de evoluție și pentru Planul Național de Control al Cancerului, care sunt convins că nu va rămâne definitiv exact în această formă. El poate să evolueze”, s-a justificat Alexandru Rafila, subliniind că noi discutăm acum despre realizarea normelor și aplicabilitatea acelui plan”.

 

Conf. dr. Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății, a avertizat însă căPlanul de cancer nu se poate implementa peste noapte”, este vorba despre „o reformă a sistemului de sănătate”, dar măsurile vor începe să fie implementate imediat ce toate documentele vor fi aprobate.

În acest fel se va putea elabora schematizat traseul pacientului pentru diferite localizări, tipuri și subtipuri de cancere și „vom putea foarte ușor să definim intervale de timp cuprinse de la evenimentele cele mai importante din viața pacientului cu cancer, de la primul simptom, de la primul consult medical, până la stabilirea diagnosticului de certitudine, confirmare a diagnosticului oncologic și, respectiv, până la inițierea terapiei specifice. Iar aceste intervale vor fi utilizate pentru evaluarea calității, pentru evaluarea performanței acelor servicii medicale efectuate în anumite unități sanitare”, a explicat conf. dr. Michael Schenker.

Va exista și un Program de inovaţie în sănătate, ca mecanism de acces la tratamente inovative”, iar criteriile și condițiile de acces, precum și procedura de decontare, vor fi aprobate ulterior, printr-un ordin comun al ministrului Sănătății și președintelui CNAS.

 

Mihai Constantin

Premierul Marcel Ciolacu a mai anunțat că tot în domeniul Sănătății au fost aprobate „patru programe naționale prin care dotăm cu echipamente cabinetele medicilor de familie, cabinetele de planificare familială și centrele comunitare integrate. Utilăm unități mobile de terapie intensivă pentru nou-născuți și unități mobile de screening pentru cancer, toate cu fonduri din PNRR. De fapt, replicăm în sănătate ceea ce am făcut ieri în educație, unde am semnat investiții de peste un miliard de euro din PNRR”.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a menționat la conferița de presă care a urmat ședinței de Guvern, că „printr-un jalon al Planului Național de Redresare și Reziliență au fost alocate 160 de milioane de euro, într-o primă fază, pentru dotarea a 3.000 de cabinete de medicină de familie, a 119 cabinete de planificare familială, a 200 de centre comunitare integrate pentru servicii de sănătate și a 12 unități mobile de terapie intensivă neonatală. Așadar, este o măsură care vine în continuarea firească a evenimentului care a avut loc ieri, prin anunțul investiției a unui miliard de euro în infrastructura școlară preuniversitară și duală din România”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*