INAUGURARE: BonOm – Centru de Zi modern pentru persoanele cu dizabilități din Buzău

2 mai 2022 | 0 comentarii |

ASCHF-R Filiala Buzău are, de astăzi, un Centru de zi pentru adulți, în care persoanele cu nevoi speciale să poată socializa, să-și petreacă timpul liber și să beneficieze de recuperare psihomotorie.

 

Luna mai a venit pentru tinerii cu nevoi speciale din Buzău nu doar cu vreme frumoasă, ci și cu un Centru de zi nou-nouț, modern și dotat cu tot ce este necesar pentru ca persoanele aflate în situații speciale care trăiesc în familii să aibă un loc al lor în care să beneficieze de terapii specifice, dar și de socializare. Un fost punct termic dezafectat a devenit, începând de astăzi, Centru de zi pentru aceste persoane. Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic (ASCHF-R)–filiala Buzău și Direcția de Asistență Socială (DAS) Buzău au colaborat și, din fonduri puse la dispoziție de Primăria Buzău au amenajat spațiul fostului punct termic 20, aflat pe strada Cuza-Vodă. Acesta a devenit astfel un spațiu modern de socializare, de terapie și integrare primitor, care dispune şi de o sală pentru activități ludice, în care tinerii să poată socializa, să comunice între ei. „Astăzi s-a deschis oficial Centrul de zi pentru adulți. Mulțumim domnului Primar și Direcției de Asistență Socială pentru sprijinul acordat la înființarea acestui centru! Este un lucru foarte bine realizat, adaptat exact nevoilor noastre, ale copiilor moștri. Tinerii nu beneficiau de socializare, de petrecerea timpului liber și terapii de recuperare, dar aici în centru le vom face împreună, cu sprijinul Direcției de Asistență Socială. Acest centru îi va uni, îi va face mai puternici și mai încrezători în ei!”, a spus Milica Neagu, președinta ASCHF-R Filiala Buzău, după tăierea panglicii inaugurale.

 

Așadar, ceea ce a fost până nu demult clădirea în care funcționa un punct ternic s-a transformat într-un centru modern, unde persoanele cu dizabilități vor beneficia de kinetoterapie, ergoterapie și dezvoltare personală, iar în același timp vor avea parte de activități creative și recreative.

Primarul Constantin Toma s-a declarat convins că acest centru „era necesar” și a declarat, cu ocazia inaugurării, că „încercăm să dăm noi funcționalități acestor puncte termice pe care le avem în orașul nostru, pe zona socială, pe zona economică și pe zona de sănătate, care tot ajutor social înseamnă”.

La rândul său, viceprimarul Oana Matache a declarat că acest Centru este „un pas înainte pentru a avea un oraș incluziv. Astăzi, Primăria Municipiului Buzău, prin Direcția de Asistență Socială, a inaugurat Centrul de Zi pentru persoane adulte cu dizabilități-BonOm. Fostul punct termic 20 a devenit un spațiu de socializare, terapie și integrare pentru persoanele din orașul nostru ce au nevoie de suport din partea comunității. Un centru modern, unde persoanele cu dizabilități vor beneficia de kinetoterapie, ergoterapie, dezvoltare personală, unde vor avea activități creative și recreative organizate de Primăria Municipiui Buzău și mediul ONG. Mulțumim pentru această propunere doamnei Milica Neagu, președinta ASCHF Buzău și ne bucurăm că astăzi am reușit să transformăm un vis în realitate” a spus Oana Matache.

 

Centrul are o capacitate de 25 de persoane, iar intenția autorităților locale și a ASCHF-R este de a se pune accent atât pe socializare cât și pe terapie. Centrul va dispune de 6 angajați, între care asistent medical, kinetoterapeut, psiholog etc.

În cadrul centrului se vor acorda servicii de kinetoterapie, ergoterapie şi dezvoltare personală pe care le-am gândit noi în două etape. Probabil că vor fi persoane care nu pot sta opt ore, cât este programul de funcționare al centrului, astfel că activitatea va fi adaptatî nevoilor lor. În funcție de programare, de capacitatea fiecărui beneficiar de a rezista pe parcursul unei zile, acesta poate să vină, împreună cu un aparținător care îl aduce, iar în funcție de abilitățile pe care le are, va beneficia de anumite servicii și de kinetoterapie și de terapie psihologică. Aparținătorul nu trebuie să stea în cadrul centrului, poate să meargă să-și rezolve problemele pe care în alte condiții nu ar fi putut să le rezolve”, a precizat Gabriela Antonescu, director DAS Buzău.

Vestea inaugurării centrului a fost primită cu bucurie de familiile persoanelor cu dizabilități care știu că astfel, cei dragi lor vor avea parte de îngrijire și recuperare, dar și de un loc primitor, în care se vor putea simți în largul lor și vor putea socializa.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*