Analizele nu confirmă niciun caz de hepatită severă cu virus necunoscut
Primele două cazuri de hepatită „misterioasă” suspectate au fost infirmate, iar la ora actuală nu există niciun astfel de caz confirmat în România, transmite Ministerul Sănătății.
În România nu a fost depistat, până în prezent, niciun caz de hepatită severă de cauză necunoscută. Cele două cazuri suspecte (primele raportate) de îmbolnăvire cu virus hepatitic de cauză necunoscută au fost infirmate, informează Ministerul Sănătății, care astfel vrea să liniștească părinții îngrijorați, după suspiciunile din ultima vreme.
„Cele două cazuri suspecte de îmbolnăvire cu virus hepatitic de cauză necunoscută ale unor copii de 10 ani, respectiv 8 luni au fost infirmate. Pentru o corectă informare a opiniei publice, precizăm că, în România, nu a fost depistat, până în prezent, niciun caz de hepatită severă de cauză necunoscută”, precizează Ministerul Sănătății, într-o informare transmisă luni, presei.
Aproape 200 de cazuri de hepatită severă cu virus necunoscut au fost raportate, în ultima lună, în 14 țări din lume, în special din zona Europei și SUA. Autoritățile sanitare americane spun că în urma cercetărilor efectuate, o primă pistă indică drept o cauză aşa-numitul adenovirus „tip 41”, cunoscut pentru provocarea unor gastroenterite severe.
Ministerul Sănătății transmitea, pe 28 aprilie, că două cazuri suspecte de hepatită cu virus necunoscut au fost depistate în România, la un bebeluș de 8 luni și un copil de 10 ani, care se adaugă primului caz de hepatită severă de etiologie necunoscută al unei fetițe de 5 ani, diagnosticată anterior.
În cazul fetiței de 5 ani, s-a dovedit că insuficiența hepatică era determinată de boala Wilson și nu de hepatita „misterioasă” suspectată inițial, iar micuța avea nevoie de transplant de ficat, de urgență. Sămbătă, 31 aprilie, micuța a fost operată la Spitalul Fundeni și a beneficiat de un transplant de ficat, iar acum se află sub supravegherea medicilor, în stare stabilă, sub tratament. Potrivit medicilor, ficatul transplantat este funcțional, analizele micuței sunt în ameliorare, iar la ora actuală „este hemodiafiltrată continuu şi a primit postoperator două şedinţe de plasmafereză terapeutică” și un tratament medicamentos complex, care cuprinde medicaţie imunosupresoare, antibioprofilaxie şi antibioterapie complexă, „primeşte nutriţie enterală şi parenterală” şi sesiuni de kinetoterapie pasivă.