Minunile din weekend: fetița cu Boala Wilson și alte 10 vieți au fost salvate prin transplant

2 mai 2022 | 0 comentarii |

Ficatul unui tânăr de 17 ani a salvat viața fetiței de 5 ani cu Boala Wilson și pe cea a unui adult, iar inima și rinichii săi au salvat alte trei vieți. Alți șase pacienți aflați în stare gravă au primit o nouă șansă la viață prin generozitatea familiilor altor doi îngeri donatori

 

Weekend-ul dintre sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai a fost unul „de neuitat” pentru activitatea de transplat. Nu mai puțin de 11 români au primit o nouă șansă la viață prin transplant de organe și cornee, iar și mai mulți vor avea o viață mai bună prin transplant de țesuturi osteotendinoase, datorită altor OAMENI cu suflet mare. Pentru ca toate acestea să fie posibile, o „armată de medici” cu mâini de aur, care fac, practic, minuni, au „alergat între moarte și viață și au făcut ca suferinţa să se transforme în speranţă!”, transmite Agenția Națională de Transplant (ANT).

Între beneficiarii acestor minuni s-a aflat și fetița cu hepatită severă, suspectată inițial de hepatita cu virus necunoscut semnalat în cel puțin 14 țări, dar care s-a dovedit că suferea de boala Wilson, o afecțiune genetică rară. Micuța ajunsese într-o stare de insuficiență hepatică acută, care necesita transplant de urgență.

O grefă hepatică a fost adusă în Centrul de Chirurgie Hepatică și Transplant – Institutul Clinic Fundeni, unde o echipă coordonată de directorul centrului de transplant, Prof. Dr. Irinel Popescu, a partiționat grefa în două fragmente hepatice după tehnica split-liver ex-vivo. Fragmentul de dimensiuni mai reduse a fost transplantat fetiței de o echipă mixtă, condusă de Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu, având în componență și specialiști din cadrul Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, printre care și Conf. Dr. Laura Bălănescu, viitoarea coordonatoare a centrului de transplant pediatric hepatic „Grigore Alexandrescu”. Medicii spun că, după intervenție, a existat un moment dificil, când ficatul a avut o întârziere de funcție, dar situația a fost depășită cu bine.

 

Prof Dr Dana Tomescu

Înainte de operație, Prof. dr. Dana Tomescu, șef secție ATI la Institutul Fundeni, declara că prognosticul este rezervat, întrucât „fetița e într-o stare gravă”, menționând că transplantul, în cazul ei „este o intervenție de urgență și ceasul bate”, dar și că „marele noroc al fetiţei a fost existența donatorului cadaveric”, compatibil, de la care s-a prelevat ficatul care i-a fost transplantat.

Duminică, într-o conferință de presă, medicul a spus că au existat și momente critice, dar copilul este acum la terapie intensivă și există motive de optimism.

Am avut o perioadă extrem de dificilă în managementul fetiţei, imediat după ce s-a pus noua grefă, fragmentul de ficat pe care l-a primit a avut o întârziere de funcţie care a fost un fel de siderare, ca să spun aşa, se numeşte scanning al grefei. A fost o perioadă în care a necesitat, în continuare, măsuri extrem de invazive … A fost un moment chiar foarte dificil. Dar după terapia intensivă făcută, după ce a ajuns şi în reanimare şi am continuat cu măsurile de terapie intensivă, în acest moment suntem optimişti. Grefa funcţionează, parametrii de coagulare s-au normalizat”, a explicat dr. Tomescu.

Prof. dr. Vlad Brașoveanu, șef secție Transplant Hepatic – Fundeni, a menționat după intervenție, care a durat aproape cinci ore, că „în perioada post operatorie, recuperarea fetiței va fi un pic mai lentă pentru că, evident, fiind subnutrită, procesele de recuperare sunt mai lente”.

 

Medicii au acum încredere că evoluția postoperator va fi bună, mai ales că, din experiența lor, știu că pacienții copii au „întotdeauna un răspuns care ne mulţumeşte şi toată munca pe care o facem în scopul de a salva un copil este răsplătită de o anduranţă şi de un răspuns extraordinar al copiilor şi de o revenire a lor care de foarte multe ori este spectaculoasă”, a punctat dr. Tomescu, menționând că acum lucrurile sunt sub control, iar în acest moment, singurele riscuri sunt infecţiile, apreciind că, în cel mult o lună, copila va putea fi externată.

Operația a început sâmbătă după-amiază, la Institutul Fundeni, iar 17 medici au fost implicați în lupta contracronometru pentru a-i salva viața Rebecăi: Prof.dr. Vladislav Brașoveanu– șeful echipei chirurgicale, Dr. Dragoș Zamfirescu, Dr. Ion Barbu, Dr. Alexandru Ristea, Dr. Florin Ichim, Dr. Răzvan Lazea, Dr. Ovidiu Măgdoiu, Dr. Ștefan Andronic, Prof. dr. Dana Tomescu – șeful echipei ATI, Conf. dr. Mihai Popescu, Dr. Alexandra Marcu, Dr. Mihai Simionescu – de la Institutul Fundeni și Conf. Dr. Laura Bălănescu, Dr. Dana Mălureanu, Dr. Andreea Moga, Dr. Florin Rusu (ATI), Dr. Alexandru Băetu (ATI) – de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, transmite Ministerul Sănătății.

 

Prof. Dr Irinel Popescu

Salvarea micuței a venit de la un adolescent de 17 ani, din Sf. Gheorghe, aflat în moarte cerebrală după un traumatism cranian, ai cărui părinți au acceptat să-i doneze organele. Ficatul a fost împărțit în două, lobul stâng (mai mic) fiind primit de fetiță, iar lobul drept de un adult, care a fost operat tot la Fundeni, de echipa chirurgicală coordonată de Dr. Doina Hrehoreț. Acest lucru a fost posibil pentru că „de când s-a inventat acest transplant split, se pot transplanta doi pacienți din același ficat. Cealaltă porţiune de ficat a fost transplantată unui adult”, a explicat prof. dr. Irinel Popescu, părintele transplantului de ficat din România.

Transplantul hepatic pediatric al fetiție de 5 ani, cu Boala Wilson, a fost realizat sâmbătă după-amiază, în cadrul Școlii de Chirurgie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, aflată sub îndrumarea Prof. Dr. Irinel Popescu. A fost o intervenție chirurgicală foarte dificilă, care nu a mai fost efectuată la noi de 8 ani.  10 medici și asistente de la Institutul Fundeni și de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” au fost alături de ea. Transplantul de ficat este singura șansă a fetiței care luni, pe 2 mai, va împlini cinci ani. După transplant, starea fetiței este stabilă, ea rămânând sub supraveghere în secția de terapie intensivă 3 de la Institutul Clinic Fundeni”, a transmis și Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

 

Ștafeta pentru viaţă a început vineri, la Spitalul Județean Fogolyán Kristóf Sf. Gheorghe, acolo unde, o tragedie a făcut ca un adolescent de 17 ani să devină sursa vieții pentru alți copii, datorită gestului neprețuit făcut de părinții îndurerați. „Cuvintele sunt prea puține pentru a mulțumi familiei lovită brusc de o asemenea dramă, pentru decizia și puterea de a transforma propia suferință infinită într-o minune pentru mulți alți semeni necunoscuți”, transmite ANT.

Grație deciziei acestei familii greu încercate și efortului deosebit al echipei ATI și de coordonare a spitalului din Sf Gheorghe, Dr. Cătălin Costache – coordonator transplant, Dr. Buzsi Janka – kdp, 5 pacienți se vor bucura de viață în urma intrevențiilor salvatoare de transplant hepatic, cardiac și renal, iar alți pacienți vor avea o viață mai bună în urma transplanturilor osoase.

Un moment cu o încărcătură emoţională deosebită, tânărul donator oferind o șansă la viață unei micuțe de doar 5 ani a cărei unică șansă „la mâine” era un transplant de ficat și unui alt pacient aflat în stare critică. Astfel, datorită măiestriei echipei de profesioniști a Centrului de Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, condus de Prof.Dr. Irinel Popescu, doi pacienți au fost salvați prin transplant hepatic. Intervențiile salvatoare au fost realizate de echipele de chirurgi conduse de Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu și Dr. Doina Hrehoreț, cu sprijinul echipei ATI coordonată de Prof. Dr. Dana Tomescu”, subliniază ANT.

 

Parinții Rebecai

Părinții fetiței spun că este cel mai frumos cadou pe care-l putea primi Rebeca, de ziua ei. „Este ziua ei, acesta este cadoul ei, șansa la o nouă viață”, a spus tatăl micuței care astăzi împlinește 5 ani.

Părinții o vor putea revedea pe fiica lor abia peste câteva zile, izolarea fiind importantă imediat după operație. Mama Rebecăi spune că fiica ei este o luptătoare și are convingerea că „dacă a trecut de această operație grea, o să treacă cu bine și de recuperare. Totul o să fie bine. Avem încredere!”.

Cu emoție și cu speranța că fiica lor va putea avea în curând o viață normală, părinții mulțumesc familiei care a acceptat să doneze ficatul. „Le mulțumim din suflet părinților donatorului care au făcut un lucru extraordinar. Au salvat mai multe vieți, nu doar viața fetiței noastre, a mai spus tatăl Rebecăi.

Ne rugăm în fiecare clipă pentru fetița noastră. Ne pare rău pentru suferința lor, dar le mulțumim că au acceptat să doneze, le sunt recunoscătoare”, a spus la rândul ei Georgiana, mama fetiței.

 

Dr Radu Zamfir – Director ANT

Cazul fetiței de 5 ani care a fost transplantată scoate însă la iveală și neajunsurile sistemului medical românesc, între care lipsa unui centru acreditat pentru transplant pediatric sau lipsa donatorilor de organe.

Se fac demersuri pentru ca un centru de transplant pediatric să fie deschis la Spitalul Grigore Alexandrescu, în condițiile în care există și alți copii în situații similare cu Rebeca. Directorul Agenției Naționale de Transplant, dr. Radu Zamfir, a declarat că se fac demersuri pentru ca o astfel de secție să fie deschisă la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, dar pregătirea medicală este una de lungă durată.

Prin acest caz s-a reluat ideea de a face transplant hepatic pediatric. Există centrul de la Grigore Alexandrescu, care are dosar în curs de acreditare. Sunt cinci copii pe lista de așteptare, dar nu au afecțiuni supraacute, sunt boli cronice ajunse în etapa în care s-a pus indicația de transplant. Dacă e să ne raportăm la un caz similar, propabil pentru salvarea de vieți omenești trebuie găsite toate soluțiile care duc la elementul final, adică salvarea de vieți omenești”, a explicat dr. Zamfir.

 

Conf. dr. Laura Bălănescu, chirurg pediatru Grigore Alexandrescu, spune că „sunt aproape 2-3 ani de când încercăm (acreditarea unei secții pentru transplant pediatric – n.r.). Mai sunt nişte paşi de urmat, iar cu ocazia acestui caz, lucrurile au evoluat mult mai repede”.

Ministerul Sănătății spune că Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu se află în proces avansat de acreditare pentru realizarea unui Compartiment de transplant hepatic pediatric. Aceasta presupune îndeplinirea criteriilor referitoare la activitatea de transplant în domeniile resurselor umane, bazei materiale și cele operaționale.

Conf. dr. Laura Bălănescu a fost desemnată coordonator al noului Centru de transplant hepatic pediatric. Ministerul Sănătății va acorda tot sprijinul necesar pentru acreditarea și funcționarea cât mai rapidă a acestui Centru, încât în cursul verii să poată realiza primele transplanturi hepatice la copiii din România”, transmite Ministerul Sănătății, care subliniază că este esențială, în tot acest demers, colaborarea cu specialiștii de la Institutul Clinic Fundeni.

Totodată, ministrul Sănătății mulțumește tuturor echipelor medicale pentru profesionalism și implicare.

 

O altă problemă în țara noastră este lipsa donatorilor de organe. „Maximul pe care l-am avut a fost aproape de 150, în 2013-2014, după care a mai scăzut, a venit COVID-ul. 200 dacă atingem, abia atunci vom putea spune că e un program național funcțional”, spune Prof. Dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Transplant Hepatic Fundeni.

Problema nu este rezolvată însă nici dacă ar exista 200 de donatori pe an, pentru că spitalele de la noi nu au capacitatea logistică de a asigura tratamentul post-operator adecvat donatorilor vii. Un centru special de transplant în cadrul căruia să fie tratați și bolnavii și donatorii vii este, deocamdată, doar un vis.

Prof.dr. Dana Tomescu apreciază că ar trebui „să existe o casă nouă. Realmente, suntem într-o secție în care există un hibrid care nu e normal – pacienți de ATI, transplantați, post-operator, toate aceste lucruri nu se pot face, dacă avem un flux foarte mare nu avem unde să punem atât de mulți pacienți, nici măcar pentru România sau pentru Fundeni”, a explicat medicul.

Un centru dedicat este la nivel de proiect și se caută finanțare, atât pe plan intern, cât și din fonduri europene.

 

Pe lângă Rebeca, fetița de 5 ani, îngerul-donator de 17  ani a salvat încă patru pacienți a căror unică speranță la viață era primirea unui organ salvator.

Inima tânărului bate acum în pieptul unei adolescente de 16 ani, din Giurgiu, care suferea de insuficiență cardiacă în stadiu avansat. Medicii de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din IuBCvT Târgu Mureș, coordonați de Prof. Dr. Horațiu Suciu, au realizat astfel primul transplant cardiac din anul acesta. Specialiștii clinicii au prelevat anterior inima tânărului, la Spitalul din Sf. Gheorghe.

Alte două tinere, în vârstă de 16 ani, respectiv de 28 de ani, au primit șansa la o viață normală în urma intervențiilor de transplant renal, realizate la ICUTR Cluj, de echipele conduse de Conf. Dr. Florin Elec și Dr. Silviu Moga.

 În acelaşi timp, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Tg. Mureș avea loc o nouă intervenție de prelevare de organe (rinichi), prin bunăvoinţa familiei unui pacient, aflat în moarte cerebrală. Echipa ATI şi de coordonare a spitalului – Dr. Mihai Morariu – kdp, As. Andrei Burghelea – coordonator transplant, alături de coordonatorul regional de transplant, Dr. Oana Pitea, au făcut posibil să fie pornite resorturile speranţei pentru alţi pacienţi.

Astfel, la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj, alți doi pacienți au scăpat de chinuitoarele ședințe de dializă, în urma intervențiilor de transplant renal. Au fost ore intense pentru întregul colectiv care a realizat, într-un timp foarte scurt, două intervenții de prelevare și 4 transplanturi renale.

 

Aproape concomitent, la Spitalul Judetean de Urgență Bacău, familia unei tinere de doar 31 de ani, decedată în urma unui accident rutier, a ales să dăruiască o şansă unor semeni necunoscuţi şi a fost de acord să-i doneze organele. Prin această decizie dificilă şi plină de emoţie a oferit speranţă la viaţă pentru 3 semeni necunoscuţi care aşteptau un transplant hepatic sau renal și pentru alţi 2 pacienţi care aşteptau un transplant de cornee. Cu multă dăruire și profesionalism, echipa ATI și de coordonare a Spitalului din Bacău – Dr. Bianca Purcărin – coordonator transplant, Dr. Georgel Dahnovici , Dr. Valentin Tutunaru-kdp -, a făcut posibil ca gestul familiei să nu fi fost în zadar. Astfel, un pacient în stare critică a fost salvat prin transplant hepatic realizat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iași, de echipa condusă de Prof. Dr. Cristian Lupașcu. Intervențiile de transplant renal s-au desfășurat la Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon, Iasi, sub coordonarea Prof. Dr. Adrian Covic. Cele două intervenții de transplant cornee se vor realiza la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași.

 

Trei vieți frânte pentru care medicii nu au mai putut face nimic au adus viață altor semeni aflați în suferință. Trei familii îndurerate, din Sf. Gheorghe, Tg. Mureș și Bacău, au fost de acord ca durerea lor infinită să o transforme într-un alt început pentru alți suferinzi a căror unică șansă era un transplant. Transmitem sincere condoleanțe și mulțumim din inimă acestor familii pentru gestul altruist și generos pe care au ales să îl facă, oferind altor semeni cel mai prețios dar: VIAȚA, subliniază ANT.

În spatele acestor victorii pentru viață stau munca și efortul unor profesioniști dedicați pentru care salvarea unei vieți înseamnă totul. Viaţa este un dar inestimabil, un privilegiu pentru care trebuie să fim profund recunoscători şi pentru care, prin faptele noastre, suntem datori să mulţumim în fiecare moment.

Agenţia Naţională de Transplant mulţumeşte tuturor echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă şi care aleg să-şi facă datoria cu responsabilitate şi profesionalism zi şi noapte, indiferent de ziua din calendar.

Întreaga acțiune de coordonare transplant a fost realizată cu mult profesionalism, prin colaborarea extraordinară dintre echipele medicale implicate și coordonatorii regionali ai ANT: Dr. Victor Zota, Dr. Raluca Neagu Movilă și Dr. Oana Pitea.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*