Noi negocieri cu medicii pediatri, la Spitalul Județean de Urgență Buzău
Se caută soluții pentru acoperirea gărzilor la UPU-Pediatrie, după ce medicii pediatri au demisionat din gărzi, după ce au fost jigniți de părinții nemulțumiți față de timpul de așteptare, în perioada sărbătorilor, când medicii de la Spitalul Județean au fost singurii din județ care au asigurat asistență medicală.
În contextul crizei de la UPU-Pediatrie, conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău și cea a Consiliului Județean, dar și cea a Colegiul Medicilor, încearcă să găsească soluții pentru a-i convinge pe medicii pediatri să asigure în continuare linia de gardă la UPU-Pediatrie, după ce aceștia au demisionat, în bloc, din contractul de gărzi, în urma acuzațiilor și jignirilor la care au fost expuși, spun ei, pe nedrept, în ultimele zile ale anului 2024.
Unii dintre doctori și-au anunțat chiar intenția de a părăsi spitalul, după tensiunile apărute în perioada Sărbătorilor, când o mămică nemulțumită de modul în care i-a fost tratat copilul în urgență, s-a plâns pe rețelele sociale și a acuzat medicii că nu-și fac datoria, iar postarea sa a atras sute de comentarii, majoritatea negative, la adresa medicilor, deși datele din foile de observație contrazic în mare parte acuzațiile mamei revoltate.
O primă întâlnire a conducerii SJU Buzău și a Consiliului Județean cu medicii pediatri din spital, în ultima zi a anului 2024, nu a detensionat situația.
„Pe 30 decembrie, ni s-a comunicat că medicii pediatri ai spitalului au anunțat, în scris, că renunță la contractul de gărzi. A doua zi, dimineață, împreună cu conducerea spitalului, ne-am întâlnit cu medicii prezenți pe secție și am încercat să dezamorsăm situația, să găsim o soluție, dar medicii au zis că le-a ajuns cuțitul la os și nu mai sunt dispuși să suporte injuriile, acuzațiile și amenințările la care sunt supuți, mai ales în mediul online, așa că vom avea o nouă întâlnire, miercuri, iar împreună cu ei vom încerca să găsim soluții pentru ca pacienții copii să poată primi în continuare servicii medicale în urgență”, a precizat vicepreședintele CJ Buzău, Claudiu Damian, fost manager al Spitalului Județean.
După Revelion, gărzile la UPU-Pediatrie au fost acoperite, parțial, de medicii UPU-SMURD unde înainte erau preluate doar cazurile de urgență adulți.
Miercuri, la ora 10:00, este programată o nouă rundă de discuții cu medicii pediatri, în care conducerile spitalului și Consiliului Județean Buzău vor încerca să-i determine pe doctori să revină la programul anterior de gărzi, ținând cont că situația afectează pacienții pediatrici din tot județul.
Doctorii spun însă că, în contextul în care în perioada Sărbătorilor, când medicii de familie și cei din ambulatoriu, inclusiv din clinicile private, au fost în „vacanță”, un medic pediatru a consultat, într-o gardă, 70-80 de copii, ceea ce a dus la creșterea timpilor de așteptare și a stresului. Unii dintre părinți, nemulțumiți, au devenit irascibili, astfel că au fost cazuri în care au fost nevoiți să consulte cu poliția la ușă. Cea mai mare nemuțumire a medicilor a fost însă valul de injurii, acuzații și amenințări primite în urma mesajului postat pe rețelele sociale de mămica nemulțumită, iar asta i-a determinat să renunțe la contractul voluntar de gărzi și să asigure doar o gardă pe lună, așa cum prevede legea, dacă nu se găsesc soluții pentru ca ei să-și poată desfășura activitatea în condiții normale.
Colegiul Județean al Medicilor Buzău, care a demarat cercetări după situația apărută la Urgențe Pediatrie, consideră, de asemenea, că se vor găsi soluții.
„Vom avea și noi, la Colegiu, o întâlnire cu medicii și sper să se ajungă la o înțelegere. Le cunosc pe colegele noastre de la Pediatrie, știu că sunt suprasolicitate și nu cred că trebuie să fie jignite și acuzate, dar în același timp cred că și ele ar trebui să înțeleagă că profesia noastră este supusă unui stres suplimentar. Ce-i drept, când e vorba despre copii, părinții sunt îngrijorați și devin uneori irascibili, dar cred că lucrurile se pot aplana cu mai mult calm și empatie. Noi ne-am autosesizat în cazul doctoriței acuzate, dar cazul său va fi analizat în Colegiul București, unde este înscrisă. Eu o să le rog însă pe colegele de la Pediatrie să treacă peste acest incident neplăcut și să acopere toate gărzile și cred că vor înțelege. Sper, de asemenea, ca oamenii de pe rețelele sociale să aibă mai multă înțelegere, iar dacă nu le place la Urgențe Buzău să știe că pot merge oriunde doresc. Va fi o ședință și cu conducerea spitalului și cred că se va găsi o soluție”, a precizat dr. Dragoș Porumb, președinte al Colegiului Medicilor Buzău.
Între timp, s-au identificat și câteva soluții pentru a mai reduce din volumul imens de muncă al medicilor de la Pediatrie.
„Sper să ajungem la o înțelegere, iar medicii să se reia gărzile. Ei au tras un semnal de alarmă, dar nu putem continua astfel, pentru că nu e o soluție să trimitem pacienții în alte județe. Peste tot este o situație încordată în secțiile UPU. S-au făcut demersuri pentru ca programul de la UPU-Pediatrie să fie structurat pe două ture, astfel încât să avem continuitate de la 8.00 la 20.00, iar medicii care coboară să facă gărzi să stea în UPU-Pediatrie doar 12 ore, nu ca până acum, o zi întreagă. Adulții, întâi sunt văzuti de medicii de la UPU, apoi sunt chemați specialiștii, dar la Pediatrie, gărzile sunt asigurate doar de medicii pediatri, iar asta înseamnă un volum de muncă foarte mare, în contextul în care sunt 70-80 prezentări pe zi. Medicii spun că în aceste condiții le e frică să nu greșească, n-au liber 5 minute,așa că vom încerca să găsim soluții pentru a le ușura activitatea”, a mai spus Claudiu Damian.
Pe de altă parte, conducerea Consiliului Județean va face demersuri pentru schimbarea legislației, astfel încât să se evite astfel de situații, în viitor.