Al doilea focar de gripă în Buzău, în mai puțin de o săptămână

20 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Este vorba tot despre o unitate de învățământ, dar de această dată este o grădiniță din municipiul reședință de județ, unde copiii sunt mult mai vulnerabili, fiind mult mai mici. 

 

Direcția de Sănătate Publică din Buzău a declarat al doilea focar de gripă din acest sezon, în mai puțin de o săptămână. Și de această dată este vorba tot despre o unitate de învățământ, ceea ce confirmă temerile medicilor de la momentul reluării cursurilor, după vacanța de iarnă, când au estimat că revenirea copiilor în colectivitate va favoriza răspândirea virusului.

După declararea, marți, a primului focar de gripă din județ, la o școală generală din comuna Smeeni, al doilea focar de gripă din județ a dost declarat vineri, în municipiul Buzău, la una dintre cele mai mari gradinițe din oraș – grădinița cu program prelungit Bobocei, din cartietul Micro 3.

În ultima săptămână am avut trei cazuri de gripă, la grădinuța Bobocei. Doi dintre ei au fost confirmați în urma unor teste rapide, la medicul de familie, și unul la DSP, cu test PCR. Deși nu toate cele trei sunt din aceeași clasă, pentru că vorbim despre o grădiniță cu program prelungit, unde pe de o parte, copiii sunt mult mai vulnerabili, fiind mici, iar pe de altă parte, am declarat focar, pentru a lua toate măsurile de limitare a răspândirii virusului”, a precizat dr. Carmen Scântei, epidemiologiul șef al DSP Buzău.

 

Pe de altă parte, epidemiologul șef al județului spune că au mai fost confirmați încă trei copii cu gripă și la școala din Udați, astfel că numărul cazurilor din primul focar a ajuns la 13. Din fericire, starea tuturor copiilor este bună, dar medicii epidemiologi nu exclud posibilitatea apariției unor situații similare, în perioada următoare, având în vedere faptul că se estimează că incidența va începe să scadă abia în februarie.

Epidemiologii buzoieni spun că anul acesta numărul de bolnavi de gripă a crescut îngrijorător. Ca incidență, conform informațiilor de la Centrul Național de Supraveghere, ne aflăm între județele cu o incidență peste media nașională, în acest sezon, așa că este necesar să facem tot ce ține de noi pentru a proteja copiii și a limita răspândirea virusurilor în colectivități”, a sublinait medicul epidemiolog Carmen Scântei.

În secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Buzău sunt, la ora actuală, 40 de copii internați cu viroze respiratorii și boli digestive, iar la secția de Boli Infecțioase sunt șapte copii cu gripă. La UPU Pediatrie s-au prezentat, joi, șapte copii care au fost diagnosticați cu gripă.

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că în toată țara se înregistrează ocreştere substanţială (a numărului de infecții respiratorii -n.r.), totuşi, nu am atins recordul din urmă cu 3-4 ani, sezonul 2019- 2020”, când au fost 170.000 de cazuri într-o săptămână, față de 140.000 săptămâna trecută.

Recordul (din acest sezon -n.r.) e mai degrabă legat de numărul mare de cazuri de gripă, fie că sunt cazuri de gripă clinică, fie confirmată în urma testelor de laborator”, a explicat ministrul, care crede că va mai exista o săptămână de creştere, până spre sfârşitul acestei luni, după care „vom intra pe un trend descrescător a cazurilor de viroze în general, inclusiv de gripă. E o durată de 3-4 săptămâni care este totdeuna prezentă în cazul unui val epidemic. Pe măsură ce tot mai multe persoane trec prin infecţie, se obţine imunitatea colectivă”.

Ministrul Sănătății i-a îndemnat pe români să se vaccineze, dacă nu au făcut-o deja, să respecte măsurile de protecție și de igienă, să evite, pe cât posibil, să intre în contact cu persoane bolnave, iar la apariția simptomelor specifice bolilor de sezon să se izoleze la domiciliu și să consulte medicul de familie.

 


Adaugati un comentariu


 

*