Buzăul se îndreaptă către 500 de cazuri de Covid pe zi și 600 de decese de la debutul pandemiei

21 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Raportul de astăzi al Direcției de Sănătate Publică prezintă cea mai neagră statistică din ultimele 18 luni, cu peste 450 de îmbolnăviri și 21 de decese în ultimele 24 de ore.

 

Situația epidemiologică la nivelul județului Buzău devine din ce în ce mai critică de la o zi la alta, trecând printr-o perioadă la limită cu disperarea, în care se înregistrează cele mai multe cazuri noi confirmate zilnic, iar numărul deceselor crește într-un ritm alarmant, ajungând ieri la 572 de vieți pierdute din cauza infecției cu noul coronavirus.

În această dimineață, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Buzău a raportat cel mai negru bilanț de la debutul pandemiei, cu recorduri absolute atât la numărul de îmbolnăviri cât și la cel al deceselor.

După două zile în care numărul infectărilor la 24 de ore scăzuse sub valorile înregistrate în ultima săptămână, raportul de astăzi consemnează nu mai puțin de 451 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, la care se adaugă 5 reinfectări. S-a depășit astfel cu aproape 100 de cazuri precedentul record consemnat la începutul acestei săptămâni, când erau raportate 365 de cazuri noi și 3 reinfectări. Între cele două vârfuri au existat două zile cu 61 și 187 de infectări noi, împreună cu 4 reinfectări, pentru ca astăzi să fie consemnată o explozie a numărului de cazuri. Un alt aspect îngrijorător este că cele peste 450 de cazuri au fost confirmate în urma a 534 de teste, deci rata de pozitivare se menține la un nivel foarte ridicat.

 

În ceea ce privește vârsta persoanelor nou confirmate, este vorba de pacienți între un an și 92 de ani, marea majoritate nevaccinați. S-a ajuns astfel la un total de 18.371 de persoane confirmate cu Covid-19 de la debutul pandemiei, dintre care 14.871 s-au vindecat, iar 572 au decedat

Tragic este că numărul deceselor crește într-un ritm fără precedent, iar raportul DSP din această dimineață consemnează nu mai puțin de 21 pacienți confirmați care au pierdut lupta cu boala. E drept că raportarea nu se referă strict la ultimele  de ore – 20 dintre decese fiind înregistrat în perioada 17-20 octombrie, iar unul pe 15 octombrie – însă este evident faptul că numărul deceselor crește într-un ritm alarmant.

Lipsa locurilor în spitale este unul dintre factorii principali care determina creșterea numărului de decese, muți dintre pacienții menționați în raport decedând în secția UPU a Spitalului Județean de Urgență, unde așteptau eliberarea unui loc la ATI.

 

Sursa:Facebook/Razvan Dedu

Printre cei decedați se numără și pacienți fără comorbidități sau care sufereau de afecțiuni cronice care nu le puneau viața în pericol, semn că infecția cu SARS-Cov-2 a început să aibă forme tot mai agresive.

Din păcate, nu sunt semnale că situația s-ar putea îndrepta în zilele următoare, pentru că Spitalul Județean de Urgență, cel de la Râmnicu Sărat și cel de la Nehoiu, sunt ocupate la capacitatea maximă, iar pacienții continuă să se prezinte în număr mare.

O nouă imagine postată pe rețelele de socializare de un medic de la SJU Buzău este sugestivă pentru criza prin care trece nu doar spitalul buzoian, ci întregul sistem sanitar din toată țara. Fostul director medical al SJU Buzău, chirurgul Răzvan Dedu, a postat pe Facebook o fotografie făcută de la geamul unui a dintre saloane, în care se vede curtea spitalului plină de ambulanțe care așteaptă ca pacienții pe care i-au adus să fie preluați. Din păcate, așteptarea durează ore întregi pentru că, efectiv, în spital nu mai sunt locuri libere nici măcar pe holuri.

În acest ritm, ne putem aștepta ca înainte de sfârșitul săptămânii să se depășească pragul de 600 de decese atribuite Covid-19, iar numărul infectărilor zilnice să treacă de 500, iar situația de la Buzău nu este una singulară, în toată țara și în toate spitalele s-a ajuns la limita aglomerării și a disperării, atât a pacienților cât și a personalului medical din spitale și de la servicile de ambulanță, dar și a managerilor unităților medicale.

 


Adaugati un comentariu


 

*