Un tratament pentru diabet, folosit greșit pentru slăbit, cu riscuri deloc de neglijat

20 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

O metodă periculoasă de slăbit, promovată pe o rețea de socializare, îi lasă pe românii care suferă de diabet de tip 2 fără un medicament esențial. Deşi medicamentul se eliberează doar pe bază de reţetă, sunt mulţi oameni care au reuşit să îl obţină şi fără sau au reușit să obțină rețetă, deș nu sunt diabetici.

 

Un tratament injectabil folosit în tratamentul dibetului zaharat de tip 2, aproape a dispărut din farmacii, după ce unii români au început să și-l administreze ca să piardă în greutate. Povestea a început în Statele Unite ale Americii, dar a ajuns si la noi. Deși nu au diabet, unii români au început să-și administreze o soluţie injectabilă creată pentru a fi folosită în diabetul de tip 2, fiind eficient în reglarea glicemiei, ca să slăbească.

Deși nu este deloc ieftin, este tot mai solicitat în farmacii, după ce a fost promovat intens pe TikTok, drept o soluție pentru pierderea rapidă în greutate. Medicamentul, pentru pacienții cu diabet, a început să fie folosit greșit pentru slăbit pentru că acesta acționează prin imitarea unui hormon din organism care te face să te simți sătul.

Teoretic, se vinde doar cu rețetă de la medic, pe care ar trebui s-o primească doar bolnavii de diabet, dar în realitate, unii români obțin prescripția chiar dacă nu sunt diabetici, iar alți își procură medicamentul dără rețetă. Practica este periculoasă și poate duce chiar la cancer, iar efectul durează doar cât este administrat medicamentul. Odată întrerupt tratamentul, revine senzația de foame, iar cei care l-au urmat se vor îngrășa din nou, avertizează medicii.

 

Medicamentul este autorizat în România doar pentru a ajuta persoanele cu diabet de tip 2 să își țină sub control nivelul zahărului din sânge. Este recomandat doar adulților, iar de compensare beneficiază doar diabeticii care au o prescripție medicală obținută în urma unor analize extrem de amănunțite, analize de sânge și o ecografie abdominală. În caz contrar, efectele ar putea fi extrem de grave, precum greaţă, vărsături, balonare, constipație, probleme cu vezica biliară și chiar risc de pancreatită acută, atrag atenția medicii. Medicii le fac și un scurt instructaj diabeticilor, înainte de administrare a medicamentului, tocmai pentru a evita complicațiile. Inclusiv la pacienții noștri cu diabet trebuie făcute analize preliminare și controale, o ecografie abdominală, un control al fundului de ochi pentru a nu fi alte patologii existente care contraindică administrarea acestui produs, explică medicul Anca Pantea Stoian, președintele Societății Române de Diabet.

Tocmai de aceea, Agenția Națională a Medicamentului nu l-a avizat pentru tratamentul obezității. Instituția spune că este indicat doar pentru adulții cu diabet de tip 2 insuficient controlat, ca tratament adjuvant la dietă și exerciții fizice. Agenția Europeană a Medicamentului spune și ea clar că e un medicament antidiabetic.

 

În România sunt peste 800.000 de pacienți înregistrați cu diabet zaharat de tip 2. Pentru ei, medicamentul pe care unii îl iau ca să slăbească este vital și tot mai greu de găsit. Novo Nordisk, compania daneză care produce medicamentul, susține ideea că obezitatea este o boală cronică, care necesită să fie urmărită pe termen lung și nu promovează, nu sugerează și nu încurajează utilizarea medicamentului în afara precizărilor de pe prospect a medicamentelor pe care la produce.

În prospect sunt menționate și efectele adverse ale medicamentului, dacă acesta nu este folosit de cei pentru care a fost creat: „reacții adverse gastrointestinale”, mai ales în cazul pacienților cu disfuncție renală; „hipoglicemie”; „risc crescut de apariție a complicațiilor retinopatiei diabetice”; poate influența absorbția medicamentelor administrate pe cale orală; posibile „efecte toxice asupra funcției de reproducere”. „În timpul studiilor clinice, cele mai frecvente reacții adverse raportate au fost tulburările gastrointestinale, inclusiv greața (foarte frecventă), diareea (foarte frecventă) și vărsăturile (frecvente)”, se menționează în prospect.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*