Dronă medicală, testată în premieră în România, de SCJU Oradea (VIDEO)

21 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

​Primul test al proiectului pilot „Drone medicale” s-a desfășurat cu succes, sâmbătă dimineață, la Oradea, care va deveni primul oraș din România unde probele biologice vor fi transportate cu drona, între spitale. 

 

În Oradea a fost testată cu succes, sâmbătă dimineaţă, o dronă medicală, care a parcurs, în 8 minute, o distanţă de 6 kilometri. Aparatul a decolat de pe heliportul clădirii Spitalului Clinic Judeţean de Urgență (SCJU) Bihor din str. Gh. Doja și a aterizat pe cea a Spitalului Clinic Municipal de pe str. Corneliu Coposu, după 8 minute. Aici i s-a schimbat bateria, din motive de securitate, după care a revenit la punctul de plecare.

Acest sistem de transport este disponibil 24 de ore. Poate să zboare și noaptea, iar costurile funcționării acestei drone sunt mult mai reduse decât cele ale unei mașini care să facă legătura în permanență între cele două spitale. Vor rămâne cele trei drumuri obișnuite, de dimineață, la prânz și seara, iar în caz de urgențe sau într-un caz care solicită transportul probelor biologice și de sânge sau medicamente în același timp, putem utiliza această dronă”, a declarat managerul SCJU Bihor, dr. Gheorghe Carp.

 

Drona poate transporta până la 3 kg, la o viteză de deplasare de 40 km/h și ar urma să fie folosită la transportul probelor medicale între unităţile sanitare din judeţul Bihor. Demonstrația a avut loc în cadrul unui proiect pilot derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, în parteneriat cu Municipiul Oradea, compania australiană Skyy Network și Autoritatea Aeronautică Civilă din România.

Drona cu care s-a zburat astăzi, costă aproximativ 60.000 de euro. Pe baza datelor pe care deja le-am cules pe durata săptămânii și pe baza datelor meteorologice, vom alege un model de dronă care să fie utilizat într-un număr cât mai mare de zile. Vom evalua ce drone există în piață, dar ele pot depăși și 80.000 și 100.000 de euro, în funcție de tipul de dronă. (…) În funcție de tipul de aeronavă, frecvența zilnică, vom vedea ce costuri avem și ne uităm și spre finanțări europene pentru că cel mai probabil am putea să accesăm finanțări europene pentru aeronava în sine și pentru trainingurile personalului pe care oricum noi o avem aici datorită heliportului”, a declarat city managerul municipiului Oradea, Mihai Jurcă.

 

Modelul de dronă folosit la testul de la Oradea este X 11, un aparat care poate decola cu o greutate totală de 11 kg şi cu o încărcătură tehnică de 3 kg. Are mai multe motoare, este concepută pentru distanţe scurte în zone urbane şi zboară cu o viteză de 40 km/h.

Am făcut mai multe zboruri pe perioada acestei săptămâni, pentru a testa drona. Săptămâna s-a încheiat cu succes, deşi ne-am confruntat cu multe provocări, vremea ne-a pus câteva impedimente, dar totodată ne-a ajutat să ne dăm seama ce trebuie îmbunătăţit. Una dintre provocări a fost vântul, am avut parte de rafale zilele acestea, totuşi, drona a fost construită astfel încât să zboară în ciuda vântului puternic. Are o paraşută, precum şi zone prestabilite în care poate să aterizeze autonom în caz de urgenţă, dacă consideră că nu mai poate să-şi continue zborul”, a explicat Rory Houston, fost pilot militar de F18 şi drone militare, partenerul logistic care se ocupă de acest proiect pilot.

 

Prin acest proiect, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi municipiul Oradea doresc să eficientizeze costurile în ceea ce priveşte serviciile medicale oferite, dar şi să dezvolte un sistem de transport sustenabil în spaţii urbane aglomerate şi pe distanţe medii prin intermediul dronelor.

Mă bucur că am ajuns în acest punct şi sunt convins că Oradea va inspira şi alte spitale din România să rezolve problema transportului şi a analizelor făcute rapid. Gândiţi-vă că acest sistem este disponibil 24 din 24 de ore, aparatul poate să zboare şi noaptea, apoi personalul heliportului va fi instruit ca să piloteze aceste drone, deci nu trebuie să angajăm alt personal, iar costurile de funcţionare sunt mult reduse faţă de maşini care trebuie să facă tot felul de tururi în permanenţă”, a declarat managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp.

Dacă se va concretiza, soluţia dronelor medicale nu va viza doar spitalele din municipiul Oradea, ci și pe cele din Marghita, Aleşd, Salonta şi Beiuş, care vor putea beneficia de transportul probelor cu drone către Oradea, pentru analizele care nu se fac în locaţiile proprii, astfel încât să poatî fi  eficientizat actul medical.


Adaugati un comentariu


 

*