Inimioarele bolnave ale copiilor din țara noastră vor fi operate încă trei ani de medicii români și italieni

19 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății și reprezentanții Asociației Inima Copiilor din România, împreună cu cei ai Grupului San Donato și Asociației Bambini Cardiopatici nel Mondo din Italia au semnat prelungirea cu încă trei ani a Acordului prin care copiii cu malformații cardiovasculare vor fi operați în România.

 

Demarat în anul 2013 ca un parteneriat între Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” din București și clinicile San Donato din Italia, prin intermediul asociațiilor Bambini Cardiopatici nel Mondo din Italia şi Inima Copiilor din România, Acordul de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice a fost prelungit cu încă trei ani. Marți, ministrul Alexandru Rafila și reprezentanții clinicilor și asociației din Italia, alături de cei ai Asociației „Inima Copiilor” au semnat prelungirea până în 2025 a acestui Acord, în urma căruia aproximativ 1.500 de inimioarele bolnave ale unor copii români au putut fi reparate și operate în România.

În cadrul unei conferințe de presă prilejuită de semnarea Actului adițional de prelungire pentru încă trei ani a Acordului, ministrul Sănătății a subliniat că statul român trebuie să găsească resurse astfel încât copiii din România cu probleme cardiovasculare să poată fi tratați în țara lor. „Cred că trebuie să contribuim cu toții să încercăm să rezolvăm în România această problemă, pentru că transferul copiilor din România este o soluție, dar este o soluție temporară care trebuie asumată până la urmă de statul român. El trebuie să găsească resursele și înțelepciunea încât să trateze copiii din România în România”, a declarat ministrul Rafila, la Spitalul Marie Curie din Capitală.

 

În cei 9 ani de la semnarea primului acord, echipe de medici și asistenți și tehnicieni din țara noastră au participat la stagii de pregătire în Italia și s-au perfecționat în domeniul cardiochirurgiei pediatrice, iar parteneriatul și-a dovedit eficiența, motiv pentru care a fost prelungit și extins.

În luna ianuarie, ministrul Rafila anunța că deja a început demersurile în vederea prelungirii Acordului de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, iar după semnarea actului adițional s-a declarat încântat că „dezvoltarea chirurgiei cardiovasculare pentru copii – un capitol aproape inexistent după Revoluţia din 1989 – a ajuns la maturitate” și a subliniat că este „rezultatul acestui parteneriat româno-italian, a eforturilor unor oameni inimoşi. În viitorul apropiat, România va realiza sustenabilitatea unui program care va oferi acces la intervenţii chirurgicale tuturor copiilor care se nasc cu probleme cardiace”.

 

Ministrul Rafila crede că România va atinge, în curând, sustenabilitatea unui program prin care să se poată oferi intervenții chirurgicale tuturor copiilor din România care au nevoie de astfel de intervenții din zona cardiovasculară, iar Acordul semnat marți, 19 aprilie 2022, „consfințește” continuarea proiectului de cardiochirurgie pediatrică și extinderea lui în domeniul onco-hematologiei pediatrice, domeniu în care România mai are mulți pași de făcut. „Acest parteneriat a oferit resursa profesională inițial din partea italiană, ulterior… Recunosc că am fost impresionat de tineri colegi din România care au învățat să opereze copii pentru diverse malformații legate de aparatul circulator, oameni tineri din toată țara care au beneficiat de un training în Italia și în România. Este extrem de important să creezi resursa umană și acest lucru încercăm să îl schimbăm și la Ministerul Sănătății, să ai o politică în domeniul dezvoltării resursei umane specializate în domeniul sănătății. Iar acest lucru trebuie să continue și în alte arii terapeutice”, a mai spus Rafila în cardul conferinței de presă.

 

Prof. dr. Tammam Youssef, Director Medical Internațional al Grupului San Donato din Italia și coordonatorul proiectului de colaborare Italia-România, a precizat că 95% dintre cazurile care necesită chirurgie cardiovasculară pediatrică sunt, deja, rezolvate în România.

Noi, aproape de 10 ani, am ajuns să facem aici 95% din cazuri. 5% din cazuri nu le putem face aici, le trimitem la San Donato. Acolo sunt operați la fel cum sunt operați copiii italieni”, a declarat prof. Tammam Youssef, care a amintit că, în fiecare an, în România se nasc aproape 1.000 de copii cu inimioare bolnave, care necesită intervenții chirurgicale, iar 150 dintre ei reprezintă urgențe. Medicul a subliniat că „urgențele acestea, înainte mureau, toate, dar acum, aproape nu mai moare niciun copil. Dacă nu se operează la noi, în România, avem un network aici la Marie Curie cu toate centrele din țară, știm fiecare copil nou-născut unde este și încercăm să îi găsim soluție. Aici în țară sau în străinătate, dacă este prea complex. Încă nu am ajuns la gradul unde trebuie să fim. Asta și din cauza spațiilor și din cauza complexității acestei specialități care este modernă în lume. A început să se dezvolte această specialitate de la anul 1995 încoace. Și noi, de zece ani, ne dezvoltăm dar perioada e foarte mică având în vedere complexitatea specialității. În alte țări există tradiție de 50 de ani”, a mai precizat prof. dr. Youssef.

 

În contextul semnării acordului, Ministrul Sănătății a vizitat Centrul de cardiochirurgie pediatrică de la Spitalul „Marie Curie”, alături de Ambasadorul Italiei în România, E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni și reprezentanții Grupului San Donato din Italia și a discutat cu medicii pregătiți în cadrul programului și le-a mulțumit pentru efortul lor de a salva viețile copiilor.

Ministrul Sănătății a apreciat că la Spitalul Marie Curie „am avut un model de bună practică în care autoritățile din România, dar mai ales profesioniștii din acest spital au găsit parteneri care au contribuit fie la dezvoltarea infrastructurii spitalicești, la dotare, fie la sprijinirea acestor traininguri efectuate de medicii italieni pentru colegii lor din România”.

 

Printre pacienții internați în Centrul de cardiochirurgie pediatrică se află și un copil al unei familii de refugiați din Ucraina, care a fost operat în cursul zilei de marți. Potrivit prof. dr. Alexandru Rafila, la Spitalul Marie Curie, trei copii din Ucraina au găsit remediu la Spitalul Marie Curie, unde au fost operați.

Poate că este simbolic, în această perioadă dificilă, de curând au fost operați trei copii din Ucraina, unul dintre ei l-am și văzut, copii ai refugiaților din Ucraina și este un exemplu de solidaritate europeană aș spune, pentru că discutăm de România, de Italia, și de o țară greu încercată – Ucraina”, a menționat ministrul Sănătății.

În cadrul programului de cardiochirurgie pediatrică început în 2013 între România și Italia, aproximativ 1.500 de intervenții au fost realizate, până în prezent, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” și în centrele din Iași, Cluj Napoca și Timișoara, iar 140 de specialiști medicali români (medici, asistenți medicali, tehnicieni) au beneficiat de pregătire profesională. 50 dintre aceștia au beneficiat de training în cadrul IRCCS Policlinico San Donato, din Italia, iar 90 de cadre medicale au fost pregătite la Spitalul Marie Curie, în timpul misiunilor operatorii.

 


Adaugati un comentariu


 

*